2 XP egy gépen

Ez gondolom két Windows XP feltelepítését jelenti egy számítógépre. Ebben semmi különösebb nehézség nincs.
A menete körülbelül ez, gyorsan leírva: Ha egy üres vagy törölhető merevlemezzel rendelkező gépünk van, akkor betesszük a Windows XP telepítőlemezt, beállítjuk, hogy a CD-ről bootoljon a gép, így lassan betöltődik az alap telepítő rendszer, amelynek egyik első lépéseként elindul a merevlemez particionáló alkalmazás.

Itt létrehozunk egy-egy minimum 10 GB-os partíciót, majd az egyiket kiválasztva elindíthatjuk a telepítést. A telepítési folyamat végbemegy, semmit nem kell másképp csinálni ahhoz képest, mintha csak 1 XP-t szeretnénk.

Ha kész az egyik Windows, akkor ismét egy rendszerindítás a telepítő CD-ről, ugyanúgy eljutunk a particionáló programhoz, ahol most a másik partíciót választjuk ki, és simán végigcsináljuk a másik telepítést is. Ha minden jól megy, akkor már van is két Windows XP-nk egy indítómenüvel a rendszerindítás legelején, ahonnan kiválaszthatjuk melyiket indítjuk.

Ha ezt a menüt át szeretnénk állítani, akkor az alapértelmezett (ami vélhetőleg az utólag telepített) Windows XP-ben a Vezérlőpult – Rendszer – Speciális fül – Indítás és helyreállítás résznél a Beállítások gomb útvonalon átállíthatjuk az alapértelmezett operációs rendszert, átállíthatjuk a rendszerek listájának megjelenítési idejét, és ha a fájlt a Szerkesztés gombra kattintva átírjuk, akkor a menüelemek nevét is megváltoztathatjuk.

Itt vigyázzunk, hogy csak azt írjuk át, amiről tudjuk, hogy mi! Az indítandó XP-nk nevét az idézőjelek között található résznél változtathatjuk meg, ott pl. ilyenek vannak: “Microsoft Windows XP Professional – magyar”.

Sok más módja is lehet a két Windows XP feltelepítésének egy gépre, ez függhet a merevlemezen lévő nem törlendő adatokon keresztül a még plusz 1-2-3 operációs rendszerig sok mindentől. Ez csak az egyik, talán legegyszerűbb út.

Sok sikert!

Kapcsolódó: Meddig használható a Windows XP?