Csillagpor.hu
Informatikai tárgyú kérdések, Windows

Folyamat leállítása parancssorból

A Windows operációs rendszer folyamatait több parancssori programmal le lehet kérdezni, leállítani, kilőni csak eggyel, a taskkill-el.

A qprocess folyamatlekérdező segédprogram, ez gyakorlatilag a futó programokat mutatja meg, mindenféle részlet nélkül. Vagyis csak .exe vagy .msi fájlok, ezek folyamat azonosítója (PID) és a felhasználó neve, aki indította a programot, látható.

qprocess/? a további lehetőségek elérési módja.

A másik ilyen program a tasklist, ami a futó folyamatok listáját jeleníti meg. Ez már részletesebb mint az előző, itt a rendszer folyamatok is láthatók és a munkamenet meg a memóriahasználat. Szintén a tasklist/? a helpje. Láthatjuk majd, hogy bár leállítani ezzel sem lehet, de megtudhatunk pl. a processzoridőről, modulokról, állapotról, munkamenetről ezt-azt.

Tehát amit keresünk az a taskkill folyamat leállító program. Itt igen sok paramétert és szűrőt használhatunk, rövidebb leírását és példákat a taskkill/? paranccsal kérdezhetjük le itt is. Láthatjuk, hogy folyamat azonosító és folyamat név alapján is leállíthatjuk ami nem kell nekünk már, leállíthatunk egy vagy több helyi vagy távoli folyamatot.

A többit megtaláljuk benne, ha kipróbáljuk.

Frissítve: 2020. április 4. 21:03

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

»
«

Eddig 2 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Zsolt

Köszi a kiegészítést, de melyik rendszeren próbáltad? Ugyanis én most Windows 10-en is kipróbáltam, és nem szükséges szóköz…
cmd tasklist

Laci

Kipróbáltam és annyi kiegészítést fűznék hozzá, hogy a parancsok helpjének helyes szintaxisa a következő:
qprocess /?
tasklist /?
taskkill /?
(Tehát a cikkben egy “space” kimaradt. Nélküle hibaüzenetet kapunk.)

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2020 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ...Jó, legyen.