Csillagpor.hu
Informatikai tárgyú kérdések, Windows

Hogy lehet netbookra Windows 8 helyett Windows 7-et tenni?

A kérdés nem pont ez volt, hanem úgy hangzott: lehet e netbookra Windows 7-et rakni? De mivel lehet … mindent lehet, ezért már a címben is ezt jelzem.
A szerintem legegyszerűbb módja röviden leírva …

Én egy Acer Aspire V5-öt gyaláztam meg, takarítottam le róla otromba módon mindent ami gyárilag telepített Windows 8-al, UEFI-vel, GPT particionálási stílussal, vagy Push-Button Reset képességgel kapcsolatos.

Mivel nincs DVD olvasó a netbookban, bootolható USB meghajtót kell használni vagy létrehozni a telepítéshez.
Ez lehet külső DVD olvasó vagy merevlemez, vagy pendrive… ez itt egy külső USB-s HDD lesz.

Nem használok semmiféle külső mókát ehhez a művelethez, a Windowsos diskpart mindenre pont jó. (Aki gondolja használhat valami particionáló szoftvert is, akkor csináljon egy mondjuk 10GB-os elsődleges ntfs partíciót, majd tegye aktívvá, ezután jön a bootolhatóvá tétel rész…)

Parancssorból rendszergazdai jogokkal adjuk ki a diskpart parancsot.

Valahogy állapítsuk meg melyik az USB lemezünk, ebben segít a diskpart list disk parancsa, de itt nem látható címke, vagyis mondjuk a méretből lehet tudni melyik lemez kell nekünk. Nekem abból sem lehetett, mert 500 GB-os volt mindkét HDD, akkor logikusnak tűnt, hogy az utolsó szám az USB.
Remegő kezekkel írtam be: select disk 1
Innentől ezzel a lemezzel sorban végezzük az alábbi műveleteket, írjuk be egyenként, majd Enter és várjunk míg nem végez: (A parancsokat nem magyarázom, ettől jobban úgysem menne: support.microsoft.com/kb/300415/hu)
clean, create partition primary, select partition 1 (itt a mi lemezünk száma kell), active, format fs=NTFS, assign
A format fs=NTFS után valószínűleg elég sokáig kell várni, legyünk türelemmel!

Ezután bootolhatóvá kell tennünk a lemezünket.
Itt szükséges a Windows 7 telepítő DVD. Betesszük, megint csak parancssorból megnyitjuk, tudjuk mi a DVD betűjele, szóval azt kell beírni így pl: d: és Enter.
Majd cd boot paranccsal belépünk a Windows DVD boot könyvtárába, majd kiadjuk a bootsect /nt60 e: parancsot, ahol az e: az USB HDD betűjele, tehát azt cseréljük le a megfelelőre!

Ha ezzel megvagyunk, akkor már csak a Windows telepítő DVD tartalmának átmásolása következik.
Ehhez látnunk kell a rejtett könyvtárakat és fájlokat is, vagyis vagy a Windowsban a mappabeállításoknál tegyük láthatóvá a rejtett állományokat, vagy ha valamilyen fájlkezelőt használunk, akkor ott. Ezután az USB HDD gyökérkönyvtárába másoljuk be a teljes telepítő DVD-t!

Ha akarjuk próbáljuk ki, hogy működik e az újdonsült bootlemezünk…
Ezután jobb, ha már most felmásoljuk a külső HDD-re a meghajtó programokat. Az “Acer Aspire V5 Windows 7 drivers” keresés után megtalálhatók a megfelelő driverek, de ne az Acer oldalán keressük! :)

Ha ez is meg van, akkor irány a páciens!

Szóval a rendszerindítást leállítjuk F2-vel és így belépünk a BIOS Setupba. Itt megkeressük a Boot menüpontot és átállítjuk a boot módot UEFI-ről Legacy BIOS-ra. Ha akarjuk átállíthatjuk itt a Boot sorrendet is vagy egyéb más dologgal összezavarhatjuk az ellenséget, de most ilyenekkel nem foglalkozunk. Induláskor a boot menüt talán F10-el vagy F12-vel lehet elérni, de erre már nem emlékszem.

Szóval ha valahogy rávettük a masinát, hogy a csatlakoztatott USB HDD-ről bootoljon, akkor elindul a Windows 7 telepítő, ha mindent jól csináltunk eddig!
Most már particionálhatunk, telepíthetünk kedvünkre!

Gyárilag 5 vagy 6 partíció volt az Acer netbookban, csináltam róla akkor egy képet, ez az …
acer partíciók

Ezt mind legyalultam és innentől már egy sima Windows 7 telepítésről van csak szó drájverestől, amiről már nem írok semmit.

Ja, még egy dolog… ne feledjük, ha már egy PC-n, laptopon regisztrált OEM Windows 7-el próbálkozunk, akkor nem lesz szerencsénk ezzel a hardverrel egy újabb regisztráláskor!

Minden jót!

Frissítve: 2020. május 13. 12:14

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

»
«

Eddig 4 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Zsolt

Ehhez kell előbb az “Itt megkeressük a Boot menüpontot és átállítjuk a boot módot UEFI-ről Legacy BIOS-ra.” rész, amit fent írtam.

SJTM

Szia! Nekem 1 acer aspire E 15 laptopom van.
Amin jelenleg a windows 8.1 fut. Törölni szerettem volna, mert a wn7-et jobban kedvelem.De sajnos nem engedi mert nem idézem(A Windows nem telepíthető erre a lemezre. A kijelölt GPT particionálási stílus szerin) s GPT-t MBR-reformázni kellene de nem sikerült! Ötlet??

Zsolt

Igazad van, a bootsect parancsnál lehetnek problémák …
Szerintem ez áthidalható azzal, hogy a 32 bites DVD-d (ha van) boot könyvtárából indítod a bootsectet, aztán ugyanúgy a 64 bites DVD tartalmát másolod rá.
Én legalább is így próbálnám.

Köszönöm a hasznos hozzászólást!

Névtelen

minden szép és jó csak az a bökkenő,hogy azt még le kellett volna írni,hogy 32bites winfos alól nem lehet ezeket a műveleteket megcsinálni,akkor ha 64bites winfos telepítő HDD-t akarsz készíteni.

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2021 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ...Jó, legyen.