Animált GIF készítő programok ingyen

Volt idő mikor úgy gondolhatta a weben élő ember, hogy egy letűnt kor maradványai az 1989-ben debütált, kicsi, max. 256 színű mozgó képecskék. Aztán elkezdtek újra feltűnni először avatarként, weboldalak shortcut icon-jaként, majd itt-ott ismétlődő videódarabkákként, mémekként, vagyis újra él az animgif!

Itt kicsit bővebben is tanulmányozhatjuk a gif formátumokat: gif és gif89a fájl kiterjesztés.

Arra minden esetben figyeljünk oda, hogy különféle eszköztárak és nekünk nem kellő dolgok ne települjenek fel a gépünkre!

Mindegyik ide feltett program teljes értékű, ingyenes szoftver, mindenféle feliratkozás és felesleges hülyeség telepítése nélkül is működik.

… és a közepébe, vagyis animált gif készítő alkalmazások!

runroomElőször a Csillagporon már szereplők jönnek sorban, majd pár, ami valószínűleg majd később kerül fel a letölthető programok közé.

A Photobie egy remek kis program, animáció készítésben is otthon van mint láthatjuk:

photoscapeA Photoscape is igen sokoldalú program, így belefért a gif animáció készítés is. A nyitóoldaláról kiválasztva ezt a menüpontot, egy olyan helyen találjuk magunkat, ahová oda kell dobálni a képeinket, állítgatni időt, átmenetet, hátteret, stb-t, és már menthetjük is animált gif-ünket. A program Szerkesztő részében elkészíthetjük a kockákat, majd az animáció részében összepakolhatjuk.

A GIMP képszerkesztői képességeit bizonyára sokat ismerik. Létezik hozzá egy GIMP animációs csomag, mellyel felvértezhetjük mozgókép készítési képességekkel is. Mindkét letöltés elérhető a fenti linkről. Bár ez utóbbi csomagot én még nem használtam, és most ahogy jobban belenéztem, nem az a tipikus gif animáció készítő, sőt lehet, hogy nem is az, attól sokkal komplexebb valami … :-) mindegy, már itt hagyom a GIMP-et is.

Movie to Animated GIF ConverterA Movie to Animated GIF Converter avi, wmv és mpg videót alakít át animált gif formátumba, a Windows 7-re készült változat az mp4-el is megbirkózik. Akkor érdemes ezt választani, ha videó szerkesztőben hozzuk létre a rövid animációnkat, utána csak: “Open Movie → Export to animated GIF”

Az AviTricks Video Editor Classic egy videó szerkesztő és vágó program, egy dolog köti mégis ide, hogy lehetséges gif formátumban is elmenteni a mozgókép alkotásunkat.

Hasonlókép a mentési tulajdonságai miatt kerül ide a Format Factory is, mert sok egyéb videó formátum mellett átalakíthatjuk filmünket animált gif fájlba is.
recursive drawing

Mindezek után a Csillagporon még nem fent lévő szoftverek következnek, szinte csak felsorolásszerűen, mert ha jól számoltam 12 ingyenes programot sikerült találni, amivel valahogy létre lehet hozni animált gif-et.

animategifAz AnimateGif egy kicsi és egyszerű program. Már meglévő képfájljainkat rádobálva tudunk vele animációt készíteni. Minőséget, Loop-ot (vagyis ismétlődjön e vagy ne), Frame delay-t (keret késleltetés, vagyis egy kép mennyi ideig legyen látható) lehet benne állítani. Hordozható, vagyis kitömörítés után használható.

A Stykz egy kicsit összetettebb eszköz, de csak azoknak felel meg, akik pálcika emberkékből szeretnének animgifet csinálni. Erre a célra nagyon jó! Indításkor, ha nem találjuk a programot, akkor lehet, hogy csak valamelyik másik ablak mögött van, mert olyan … A program lényege, hogy pálcikafigurával lehet animációt készíteni, pontosabban körökből és pálcikákból. Ha új frame-et adunk hozzá, megőrzi az előző kép pálcika és kör állásait, így könnyítve meg a figurák mozgatását.
Sok mindent lehetne még róla írni, de a lényeg, lehet gif-be menteni, vagyis exportálni. Importálhatunk még fájlokat a Pivot-ból is, ami egy hasonló pálcika animátor program, kicsit puritánabb felülettel. A Pivot-nak is lehet a kimenete animált gif képfájl.
Ilyesmiket lehet velük készíteni:

freemorphingA Free Morphing egyik képből a másikba való átmenetet animálja nekünk.
Be kell tölteni a forrás és a cél képet, bejelölni vonalakkal az azonos területeket (vagyis ahol szeretnénk, hogy az egyikből a másikba átalakuljon), beállítani hány képből álljon, és oda-vissza játssza e a mozgásokat (Symmetric), majd Create sequence, és Save animation, itt lehet Animated GIF-et is választani.
A Free Morphing letöltése.

A GifSplitter annyit csinál amit állít magáról, széthasítja alkotóelemeire animált gif fájlunkat. Beállítjuk a bemeneti gif fájlt, a kimeneti könyvtárat és Split Now! A megadott könyvtárban megtaláljuk a képkockákat bmp formátumú képfájlokban. Nem kell telepíteni, csak kicsomagolni és futtatni.

Az Animator Nine-ba be kell tölteni a képet illetve képeket, majd a Control-nál beállíthatjuk a lejátszás paramétereit, aztán Make! Amit még tud, az a html-es jávás izé, na arra nem koncentráltam, bár lehet, hogy az a lényege :-)
Az Animator Nine letöltése.

gifanimatorA GIFAnimator-t szintén nem kell telepíteni, tehát az előzőt se … a GIFAnimator, egy kifejezetten szép és egyszerű szoftver. Add gombbal hozzáadjuk a képet vagy képeket (Shift+kurzor vagy egér), majd Create. Körülbelül ennyi. Arra figyeljünk, hogy egyforma méretű képeket illesszünk be, mert különben egymásra pakolja csak őket.

A Movies 13 egy elég összetett eszköz, millió effekttel (na jó, annyival nem csak kilencvenvalahánnyal). Tud aviból gifet és gifből avit kreálni, forgathatjuk, árnyékolhatjuk, halványíthatjuk képeinket, írhatunk rájuk, mindenféle formákat illeszthetünk be és még biztos sok minden … a végén animált gif-be menthetünk.
A Movies 13 letöltése.

falcogifanimatorA Falco GIF Animator telepítésénél muszáj átesni egy kérdőíven, de sebaj segítek: Your or a member …, 1, 0, 1, Male, 18, 1. Na, ezek után ha feltelepítettük (a Facemooods-ot hagyjuk ki!), és elindítottuk, kezdhetjük a festegetést, rajzolgatást, írogatás, stb. Szinte mindenből lehet képfájlokat beilleszteni, még exe és dll fájlokból is. Kapunk egy halom effektet, kép javítót (még vörös szem eltávolítót is), de használhatunk varázslókat is az animációnk létrehozásához. A képeket az Add icon ikonnal adhatjuk hozzá, mert az eredeti koncepció szerint ez egy ikon szerkesztő lenne. Ez a szoftver elérhető SF GIF Animator néven is, de nem egészen értem a dolgot…

beneton-movie-gifA Beneton Movie GIF telepítésénél is figyeljünk, nehogy beállítsa nekünk a Complitly-t kezdőoldalnak, és itt is van egy rövid kérdéssor, ugyanaz mint az eggyel feljebb leírt. De ha ezeken túljutunk, egy nagyszerű eszközzel gyarapszik szoftverkészletünk! Sok mindenre képes ez a program.
A hozzáadott képeinket egyenként effektezhetjük, külön képi és animált effektekkel, írhatunk, rajzolhatunk rájuk, külső programot is beállíthatunk képszerkesztőnek. A lenti kép sávon a képkockákra jobb gombbal kattintva beállíthatjuk az egyes kockák tulajdonságát, ha akarjuk a kép hátterét átlátszóvá teszi, itt állíthatjuk be a delay-t, hozzáférhetünk a szerkesztőhöz, beilleszthetünk, eltávolíthatunk, átrendezhetünk képeket, stb.

A Microsoft GIF Animator egy régi motoros, de azért még állja a sarat, már ami a képek egymás után rakosgatását illeti. Gif és avi a lehetséges bemeneti formátum, kifelé pedig az animált gif. Ezek szerint sima avi-t át tud gif-be konvertálni.
Ha megvannak a kész képeink és csak egybe kell fűzni őket, akkor arra még kiváló ez a tízen valahány éves program, azon azért nagyon ne döbbenjünk le, ha Windows 7-en nem indul.
A Microsoft GIF Animator letöltése.

Az UnFREEz egy igen kicsi (19,5 KB) és egyszerű program. Indítás után rá kell dobni a kész gif fájljainkat, beállítani a delay-t, eldönteni lúpoljon e vagy ne, és Make Animated GIF. Mindent elmondtam róla. → whitsoftdev.com/unfreez

Ideje már befejeznem … vidám és hasznos animgifet mindenkinek!

2011.07.20.

Kapcsolódó oldalak:
Videót animált gifbe alakító online szolgáltatások
Animáció készítő programok
Online rajzfilm készítő programok
Videószerkesztő, Képnézegető, Képszerkesztő

20 hozzászólás

 1. GifLány says:

  Sziasztok!

  Szeretném nektek bemutatni új mozgókép GIF gyűjtő weboldalunkat. Facebookra Twitterre blogodra vagy bárhova animációs mozgó képet keresel? GIF képeket töltenél fel megosztás céljából de eddig nem volt hova? Tőlünk minden mozgókép megosztható egy kattintással Facebookon. pandagif.com

  Szép napot minden GIF kép Fannak:)

 2. Veronika says:

  Küldök Neked Zsolt egy linket a youtubéról. Tudsz segíteni, hogyan tudnék én is ilyen, ehhez hasonló videót készíteni? youtu.be/W55C9unjfps

 3. Zsolt says:

  No, ez mondjuk igaz …

 4. Veronika says:

  Köszönöm Zsolt, megpróbálom, bár a Youtube-n animált gif képeket tudok betenni, de hozzá azt a zenét, amit én szeretnék nem…Saját kínálatuk van, amik nekem nem igazán tetszenek.

 5. Zsolt says:

  Nem arra gondoltam, hogy mozog e vagy nem, hanem hogy miért biztos, hogy az animgif … de mindegy, ezek valószínűleg azok. Elkövettem azt a hibát, hogy videószerkesztőkben gondolkodtam, ezek hagyományos értelemben nem videószerkesztők, csak egymásután pakolnak képeket, amit áttűnési effekttel kötnek össze. Mindjárt keresek ilyet … Na, meg is van … foglalkozunk itt mindenféle hülyeséggel, mikor a YouTube-nak is van saját diavetítés és videó készítője, szerkesztője. Kipróbáltam, mennek az animgifek is. Tehát ha be vagy jelentkezve, itt megkeresheted ami neked kell: youtube.com/upload (jobb lent)

  Sok sikert!

 6. Veronika says:

  Onnan, hogy az egész videón mozognak a tárgyak, emberek. Küldök egy találomra kiválasztott linket, youtu.be/e6NYrod6hqo de nagyon sok ehhez hasonló zene van fent. Nekem is van egy fiókom a Youtube-n, de sajnos nem tudom hogy lehet animál képekből videót csinálni, így csak “fix” képekből tudok. A Movie Mekar-rel.

 7. Zsolt says:

  YouTube-on honnan lehet tudni, hogy egy videóba animált gif van beillesztve?

 8. Veronika says:

  Köszönöm szépen a választ!:) Csak azt nem értem, azok akik tudnak ilyen animált képekkel videókat készíteni, hogyan csinálják? Pl: Youtube-n

 9. Zsolt says:

  Elég egyszerűnek hangzik, de nem tudok ilyenről sajnos. Volt már aki kérte, de akkor se sokra jutottunk…

 10. Veronika says:

  Segítséget szeretnék kérni.
  Olyan videokészítőt keresek, amelybe animált GIF képeket is belehet tenni, és és effektek is vannak. (pl. hóesés, hulló szív, stb.) Jelenleg a Movie Makert használom, de ide csak fix képeket lehet beszúrni, és az effektek sem jók. Windows 7-em van
  Előre is köszönöm a segítséget. Veronika

 11. Orsi says:

  Linkelnétek nekem egy olyan oldalt, ahol tudok giffet csinálni?

 12. Zsolt says:

  Sajnos nem tudom ennyiből, hogy mi lehet a probléma. Az, hogy valami hiányzik, abban az esetben, ha mindet kipróbálta, nem valószínű, mert mindegyiknek nem hiányozhat valami. Sok van amihez kell pl. az Ön által letöltött .NET keretrendszer, de sokhoz meg nem kell.

  Ezért azt találtam ki, hogy próbálja ki online megcsinálni. Akkor nem kell semmit telepíteni, hátha elég ez a tudás is …
  Ebből is írok nemsokára egy bejegyzést.

  Szóval akkor két oldal: gifmaker.me és makeagif.com

  Az elsőt ki is próbáltam, nagyon egyszerű, gyors, letölthető a gif fájl, és működött is.

  Sok sikert!

 13. ERZSÉBET says:

  TC.
  Segítséget szeretnék kérni. Már mindennel próbálkoztam sikertelenül. Letöltöttem már több animációs programot az oldaladról. Először kiírta a hiba kódot, semmi nem jelent meg. Letöltöttem a Net.keretrendszer 353.5 verzióját, akkor megjelentek a szerkesztők.
  A probléma az hogy sokat kipróbáltam, beviszem a képet, el akarom menteni és semmi nem jelenik meg, nem lehet kimenteni. Ezért arra gondoltam, valami hiányzik, de én egy idős nő vagyok, erősen gyengénlátó, ezért probléma nekem a rákeresés.
  De megpróbáltam, szeretnék segítséget kérni, mi okozhatja a problémát hogy egyik animációs programból sem lehet kimenteni a képeket.

  Köszönöm a segítséget.

  Üdvözlettel: Erzsébet

 14. Zsolt says:

  Milyen vírusirtót használsz? Több helyen is letöltöttem, telepítettem, külön is ellenőriztem, semmi.

 15. H.Z. says:

  A Movies 13 progit akartam letölteni , de a vírusirtók blokkolták !

 16. Zsolt says:

  Ettől jobban nehezen tudnám elmondani: youtube.com/results?search_query=gimp+2.8+animation+tutorial

  Sok videó a GIMP és az animgif kapcsolatáról, igaz angolul.

 17. Meszk says:

  A gimpel én nem tudtam animációt készíteni valaki tud segíteni?
  Le írni egy gyors utasítást!

 18. Zsolt says:

  Köszönjük Erik!

 19. MolnarErik says:

  A GIMPpel már alap verzióval is lehet animált GIF-et készíteni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!