Csillagpor.hu
Csillagpor.huOperációs rendszerek, Szoftver, Windows 10, Windows 7, Windows 8 → Bootolható vírusirtó lemezekből 13

Bootolható vírusirtó lemezekből 13

Pontosan nem fér a címbe hogy mi is lesz ez itt: Bootolható live CD, DVD és USB meghajtók, amik kitakarítják a rosszindulatú programokat Windows rendszerünkből, a könyvtárakból és a registryből is, adatokat mentenek vagy éppen törölnek, és sok másban segítenek, ha baj van. Akkor van szükségünk a feltelepített Windows operációs rendszertől függetlenül indítható másik – többnyire Linux rendszeren futó – karbantartó rendszerre, ha a Windowsunk már annyira tönkrement, hogy vagy nem használható, vagy túl lassú, vagy már a vírusirtó sem tud elindulni és másikat telepíteni nem tudunk. Ezeknek az eszközöknek ingyenesen letölthető a lemezképfájlja és/vagy a szoftvere amivel létrehozhatjuk a indítható USB meghajtónkat.

A lemezeket egy virtuális gépként futó 64 bites Windows 7-en próbáltam ki. Egy esetben csak 32 bites Windows XP-n sikerült elindítani egy rendszert, és olyan is volt, amit sehogy sem sikerült, de szerintem valós lemezként működne (igen, lusta voltam kipróbálni). Az összes rendszer automatikusan felcsatolja a Windows meghajtókat, tehát az NTFS, FAT16/32 fájlrendszereket, és a legtöbbnek van fájlkezelője is, vagyis akár mentésre is használhatjuk az indítólemezeket.

Akkor rajta!

AntiBot-CD

DE-Cleaner Rettungssystem-DVD (AntiBot-DVD) … és még biztos találnék egyéb nevét is. Az Advanced Cyber Defence Centre az Avira-val közösen készíti a lemezt, a botnet hálózatok ellen kezdeményezés részeként. A vírusirtója frissíti magát futtatás előtt, majd végignézi a Windows partíciókat, ha talál valamit eltávolítja. Állítólag olyan esetekre szolgál, ahol a kártevőket más módszerrel nem sikerült eltávolítani. DVD-re és USB-re is letölthető, annyi a különbség, hogy az USB-s egy exe fájl, aminek futtatásakor elkészül a bootolható meghajtó.

botfrei.de/de/eucleaner/rettungssystem

Itt még német, de beljebb többnyire angol nyelvű.
Antibot CD

AVG Rescue CD

A víruskereső gyorsan megkeresi és kijavítja a hibát. Képes könyvtárakat, teljes lemezt vagy csak a Windows registryt vizsgálni. Frissítéssel kezdi a munkát, már ha az Update now?-nál Yes a válasz. Nem használható egér, csak billentyűzet, de így is könnyen kezelhető. A kurzor billentyűket az Enter-t és a Space-t kell használnunk, ez utóbbival jelölhetünk ki. Készíthető vele USB meghajtó és ha kilépünk indítható a Midnight Commander fájlkezelő (tehát ha az Exitet választjuk, majd beírjuk, hogy mc és Enter). Sok-sok opció van, ha nem tudjuk mit akarunk, kezdjük a legegyszerűbbel! Quick Scan, gyorsan keresi a bűnöst a rendszerindításhoz szükséges fájlok között … Scan, ezután választhatunk, hogy meghajtót, könyvtárat vagy a Windows registryt ellenőrizzük e, a registrynél további opciók lehetségesek. Az Advanced-et meg le se írom…

avg.com/en-ww/download.prd-arl

Többféle indítás és memória teszt.
AVG Rescue CD

Bitdefender Rescue CD

A Bitdefender Rescue CD egy ingyenes eszköz ami megkeresi és törli a rosszindulatú programokat és folyamatokat. Indulás után frissítéssel kezdi az Antivírus program futtatását, ez hosszú ideig tarthat. Ezután futtassuk az Antivírus scannert, megkeresi és törli a vírust. Meghajtók és könyvtárak is választhatók a futtatáskor. A lemezen található még a Teamviewer, Firefox böngésző, Thunar fájlkezelő, GParted, DVD író és még sok minden, mert ez gyakorlatilag egy teljes Linux rendszer.

bitdefender.com/support/how-to-create-a-bitdefender-rescue-cd

Wow, ez a Bitdefender CD menüje!
Bitdefender Rescue CD

Comodo Rescue Disk

A Comodo vírusirtója a Comodo Cleaning Essential frissíthető kézzel is, de ha elindítom a keresést előtte mindenképp frissíti a vírusadatbázist. Azért írom egyébként mindenhová a frissítést, mert ez nem egy élő rendszerben működő szoftver, tehát létszükséglet hogy valahogy megoldja, hogy naprakészen tudjon takarítani akkor is, ha mondjuk már egy éve írtuk meg azt a DVD-t végveszély esetére. Akkor vissza a Comodohoz … van egy böngészője, fájlkezelője, képernyőképet tud még készíteni … nem sok más. Hatékony vírus, spyware és rootkit törlő, és ez is – mint az összes többi ami a Windowstól függetlenül fut – kitakarít olyan kártevőket is, amiket egyébként Windows alól nem sikerülne. Grafikus és karakteres futtatása is lehetséges.

comodo.com/business-security/network-protection/rescue-disk

Comodo Cleaning Essentials
Comodo Rescue Disc

Dr.Web LiveDisk

Ez is egy lemez vész esetére – mint írják – és persze ő is akkor segít ha lehetetlen Windows alatt elkapni a rosszindulatú szoftvereket. Szóval rendbe tesz a fertőzött objektumokat és elmenthetőek adataink segítségével. Szóval akkor van víruskeresője, ami a Dr.Web CureIt! névre hallgat, fájlkezelője, registry szerkesztője, és fut a Wine, tehát bizonyos Windows programok is futtathatók rajta. A vírusirtónak van egy külön update databases ikonja, amire kattintva gyorsan frissít, a Dr.Web Registry Editor is nagyon hasznos, ha végképp nem bírtunk a rendszerleíró adatbázissal Windowson. Van böngészője és még pár dolog, hasznos hogy van egy win mappája, a felcsatolt windowsos meghajtókkal. USB-re készítéshez külön tölthető le egy .exe fájl.

freedrweb.com/livedisk

Dr.Web CureIt!
Dr.Web Livedisk

ESET SysRescue Live

Mint írják az oldalukon: “Az ESET SysRescue Live egy hatékony kártevő-eltávolító eszköz, amely az operációs rendszertől függetlenül CD-ről, DVD-ről vagy pendrive-ról futtatható. Közvetlen hozzáféréssel rendelkezik a teljes fájlrendszerhez, így képes a legellenállóbb fenyegetések kiiktatására is.” Ha elindítjuk a rendszert, ellenőrzi gyorsan a lemezeket vagy a memóriát is. Frissíti magát és kézzel is frissíthető. A lemez tartalmazza a vírusirtó mellett a TeamViewert, a GPartedet, a Chromium böngészőt, de fájlkezelők, PDF néző, szövegszerkesztő és bootolható USB meghajtó készíthető is elérhető innen.

eset.hu/tamogatas/sysrescue

Keresés, frissítés, eszközök…
ESET SysRescue Live

G DATA BootMedium

A G DATA boot eszköz praktikus segítség vírusok megkereséséhez, ha a telepített antivírus szoftver már csődöt mondott. Ha nem csinálunk semmit, a boot menü automatikusan a Windowst indítja el, már hogy a merevlemezre telepítettet. De ha kiválasztjuk a nyelvet, majd aztán a G-DATA Boot mediumot vagy ennek az alternatíváját, akkor a vírusirtó indul el. Aztán vagy Antivirus vagy Restore az opciók. Frissíteni nem igen lehet, csak ha bejelentkezünk a szerverre … ez mondjuk egy elég nagy hátránya. Azt hiszem a visszaállítás is a G-DATA szoftverével mentett adatokra vonatkozik.
Hát akkor ez így nem a legnyerőbb cucc…

gdatasoftware.co.uk/downloads

Start AntiVirus indítandó.
g data boot medium

Kaspersky Rescue Disk

Egy ingyenes eszköz a Kasperskytől, ami az indítás pillanatától kezdve véd, majd kitakarítja gépünkről a kártékony programokat, természetesen és nyilvánvalóan a telepített rendszer indítása nélkül. Indításkor frissíti magát, de nem túl gyors az update, a Kaspersky Registry Editor szintén hasznos ha tudja az ember mit tegyen, és a telepített Windowson már nem lehetett ezeket végrehajtani. Az asztalon van rögtön indulás után a felcsatolt Windowsos C: meghajtó, van hozzá fájlkezelő is és kapunk egy webböngészőt is.

support.kaspersky.com/viruses/rescuedisk

Érdemes mindent kijelölnünk keresés előtt, ha már szükség van egy ilyen megoldásra.
Kaspersky Rescue Disk

Izgalmas a folytatása is!

2016.09.16.

Kapcsolódó:
Vírusirtók
Kémprogram kitakarítók

Frissítve: 2020. április 27. 16:51

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

»
«

Eddig 2 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Zsolt

Igen … tulajdonképp boot lemez, vagyis rendszerfüggetlen, illetve erről indul egy oprendszer, amivel rendbe teheted a telepített rendszered, annak futtatása előtt.

Dorka

Az AVG meg Win10el is?

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2020 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.