Hangfájlok

hang, zene, dallam, ritmus, beszéd, hangszerek, effektek, csengőhangok és minden aminek füllel hallható végeredménye van.

MNG

Az mng kiterjesztést a Yamaha PSR szintetizátor floppy lemeze használja. A szintetizátor számára tárol adatokat, hangokat, stílusokat, egyszóval zenét, többet mond annak, aki ért hozzá :) Már született hozzá, USB Floppy Drive…

MTS

MadTracker 2 Sample File – A MadTracker 2 zeneszerkesztő (audio tracker) program minta fájl formátuma, hangfájl. Encore Samples File – Az Encore kottázó szoftver által használt kiterjesztés, hangfájl. Viewpoint iPix file …

MPC

mpc file
Az mpc fájl (MP+) az mp2 továbbfejlesztése, mely hibáinak kiküszöbölésével, jobb minőséget biztosító, változó bitrátájú, veszteséges…

ATN

Visual FoxPro WWW search page wizard file. Extended audio data file, Daqarta kiterjesztett audio adat fájl, valósidejű hanganalízishez.

404

ts 404A 404 kiterjesztés az FL Studio (FruityLoops) TS404 Bassline szintetizátor csatorna beállítás fájljának kiterjesztése. Egyrészt… Másrészt a Muon Software már nem támogatott Computer Music DS404 szintetizátorának tároló fájl kiterjesztése.

MP4A

m4a fileAz mp4a az MPEG-4 szabványú videó hang sávja. Hivatalosan a videó és az audio fájlnak is mp4 lenne a kiterjesztése, de az Apple az MPEG-4 kódolású hang fájlnál elkezdte az .m4a kiterjesztést használni … folytatás → m4a. Formátuma teljesen megegyezik az .m4a-val, gyakorlatilag nem használt kiterjesztés.

APE

ape fileAz ape kiterjesztés a Monkey’s Audio codeckel tömörített hangfájl formátuma. A Monkey’s Audio veszteségmentesen tárolja a hangokat a fájl formátumában, ellentétben pl. az mp3 vagy az ogg formátummal, vagyis a méret csökkentés érdekében nem áldozza fel a minőséget. Az ape fájl hibafelismerő algoritmust is tartalmaz, és belső címkében tárolhat információkat a hangfájlról. A Monkey’s Audio encoder ingyenes, szabadon használható…

MAP

Weather Defender Map, időjárás figyelő és előrejelző szoftver térkép fájlja. Reaktor wavetable file, a Native Instruments Reaktor hullámtábla fájlja. HD DVD Advanced Content Time Map, a Toshiba lejátszóinak kiterjesztett tartalmi idő térképe. Quake Engine Map File, az id Software Quake játék motor térkép fájlja. 3D map file, a Poser és DAZ 3D modellező és animációs szoftverek térkép fájlja … és még vagy 30-féle más.

FLAC

flac fileA flac az azonos nevű, szabad forráskódú, veszteségmentes hangtömörítési eljárás által előállított, tömörített hangfájl kiterjesztése. Veszteségmentes, mert egy flac fájlból maradéktalanul visszanyerhető minden hang adat, ellentétben pl. az mp3-mal, amiből az eredeti felvétel már nem állítható vissza. A FLAC rendkívül hatékony tömörítő algoritmusa 30-50%-al csökkenti a fájl méretét anélkül, hogy bármit elvenne belőle. Képes metaadatok tárolására is.

FLA

fla fileAz fla az Adobe által fejlesztett Flash technológia animációinak és interaktív alkalmazásainak szerkeszthető forrás fájlja. Az Adobe Flash-el vagy más alkalmazással szerkesztett, előállított .fla kiterjesztésű fájlt swf formátumba mentve publikálhatjuk weboldalunkon. Az swf-be mentés után tovább nem szerkeszthető, az swf-től jóval nagyobb méretű, tömörítetlen és lejátszani is csak a szerkesztő programjai képesek.

VOB

vob fileA vob kiterjesztés a DVD-Video optikai adathordozó média konténer fájl formátuma. A fájl belsejében a videó film található H.262/MPEG-2 Part 2 vagy MPEG-1 Part 2 formátumban, a hang MPEG-1 Audio Layer II vagy MPEG-2 Audio Layer II formátumban, de lehetséges még PCM, AC-3 vagy DTS audio formátum is. A .vob fájl tartalmazza továbbá a film feliratokat, menü és navigációs elemeket.

M3U8

m3u fileAz m3u a Winamp média lejátszóhoz kidolgozott playlist fájl, melyet azóta szinte minden média lejátszó használ… folytatás az m3u-nál.
Az M3U8 az m3u Unicode változata, vagyis az UTF-8 kódolás által megjeleníthető 100 ezer körüli karakter mindegyike szerepelhet az mp3 lejátszó listájában. Minden más tulajdonsága azonos az → m3u kiterjesztéssel.

M3U

m3u fileAz m3u a Winamp média lejátszóhoz kidolgozott playlist fájl, melyet azóta szinte minden média lejátszó használ. Az m3u kiterjesztés a Moving Picture Experts Group Audio Layer 3 Uniform Resource Locator rövidítése vagyis röviden: MP3 URL. Az m3u a lejátszandó hang illetve videó fájlok elérési útját és nevét tartalmazza, lejátszási sorrendben, mely fájlok lehetnek helyi gépen, hordozható eszközökön vagy interneten is.

MP3

mp3 fileAz mp3 a Fraunhofer Intézetben kifejlesztett, 1991-ben szabványosított, nagyarányú veszteséges hangtömörítést lehetővé tévő fájl formátum. A tömörítési eljárások lényege, hogy az emberi fül számára nem, vagy alig hallható hangokat nem tartalmazza az mp3 fájl. Az mp3 szabvány a fájl formátumon túl nem határoz meg pontos kereteket a hangtömörítő eljárások számára.

M4A

m4a fileAz m4a az MPEG-4 szabványú videó hangsávja. Hivatalosan a videó és az audio fájlnak is mp4 lenne a kiterjesztése, de az Apple egyértelművé téve a kettő közötti különbséget, az MPEG-4 kódolású hangfájlnál elkezdte az .m4a kiterjesztést használni saját szoftvereiben, eszközeiben és szolgáltatásaiban. Szerkezetileg a videó és az audio mp4 között nincs különbség.