Videó fájlok

mozgókép és hang megjelenítésére alkalmas, tömörítetlen vagy különféle algoritmusokkal tömörített fájlok kiterjesztései.

WEBM

webm file
A WebM a 2010-ben indított, a Google által koordinált nyílt forrású WEBM projekt videó formátumának a kiterjesztése…

FLI

Az fli az Autodesk Animator által előállított mozgókép formátum kiterjesztése. A FLIC formátumú fájl ez esetben kevésbé alakítható mint az flc, pl. nem változtatható a képfrissítése és csak 320 x 200 pixelen jelenhet meg…

FLC

flc file
Az flc az Autodesk Animator Pro szoftver által előállított animált (mozgó) kép formátum kiterjesztése. A FLIC formátum 256 színű…

COS2

pinnacle studio iconA cos2 a Pinnacle Studio videó szerkesztő program átmeneti fájljának a kiterjesztése. A szoftver a .cos2 fájlban tárol információkat a szerkesztéshez használt forrásfájlokról (pl. wma, wmv). Szerkesztés után automatikusan törlődik, ha kilépés után mégis megmaradt, nyugodtan törölhetjük, a Pinnacle Studio következő futtatáskor ismét létrehozza.

VID

Bethesda Softworks Video, TrialDirector VideoNote file – inData Corporation, SymbOS VID video – SymbiosiS Production, Screen device driver (MS DOS), MS DOS video driver, Vidcom 64 image – Magicans, Kínai mobiltelefon videó – Létezik még egy .vid kiterjesztés, amit hosszú idő után sem sikerült megfejteni…

VID

vid fileA vid fájl is az Apple által kifejlesztett QuickTime mozgókép formátum és multimédia konténer fájl. Az Apple QuickTime egyik kiterjesztése. Ha videólejátszónk nem ismeri fel, próbálkozhatunk .mov-ra való átnevezésével (valami.vid-ről valami.mov-ra). Továbbiak a movról…

QT

qt fileA qt (QuickTime) az Apple által kifejlesztett mozgókép formátum, multimédia konténer fájl. QuickTime formátumú fájl tartalmazhat, animációt, grafikát, 3D és virtuális valóság elemeket. A QuickTime formátumú fájlokat gyakrabban mentjük mov kiterjesztésűre, mely mindent tud amit a qt is.

MOOV

moov fileA moov az Apple által kifejlesztett mozgókép formátum, multimédia konténer fájl. Gyakrabban használjuk a MOV kiterjesztést, a MOOV eredetileg a Macintosh alapértelmezett kiterjesztése volt. Továbbiak olvashatók a mov illetve qt kiterjesztéseknél.

MOV

mov fileA QuickTime mov az Apple által kifejlesztett mozgókép formátum, multimédia konténer fájl. QuickTime (qt) formátumú fájl tartalmazhat, animációt, grafikát, 3D és VR elemeket. Macintoshra lett kifejlesztve, de mára már minden rendszer képes kezelni. Mac formátuma a moov. A másik MOV formátum az AutoFLIX add-on 3D-s bemutató animáció formátuma volt, az AutoCAD 10-hez.

3GPP

3gpA 3gpp kiterjesztés 3G mobil eszközök multimédia konténer formátuma. A 3rd Generation Partnership Project-ben egyesült távközlési szabványügyi testületeket által szabványosított, 3G hálózatokon (GPRS, EDGE, UMTS) terjeszthető videó formátum, az mp4 … továbbiakat lásd a 3gp-nél.

3GPP2

3g2A 3gpp2 kiterjesztés 3G mobil eszközök multimédia konténer formátuma. A 3rd Generation Partnership Project 2 (3GPP2) által szabványosított …
A 3g2-vel és a 3gp2-vel megegyező formátum, továbbiak ott olvashatók.

3GP2

3g2A 3gp2 kiterjesztés 3G nagy sebességű vezeték nélküli hálózaton működő mobil eszközök multimédia konténer formátuma. A 3GPP2 által szabványosított, korábbi 2G-s CDMA technológiára épülő … folytatás a 3g2 kiterjesztésnél. A két fájl csak kiterjesztésében tér el egymástól.

3G2

3g2A 3g2 kiterjesztés 3G nagy sebességű vezeték nélküli hálózaton működő mobil eszközök multimédia konténer formátuma. A 3rd Generation Partnership Project 2-ben egyesült távközlési szabványügyi testületeket által szabványosított, korábbi 2G-s CDMA technológiára épülő 3G hálózatra tervezett videó formátum, az mp4 egyszerűsített változata, a 3gp-hez hasonlóan. A 3gpp2 formátum CDMA alapú eszközökre tervezett, a 3gpp pedig GSM rendszereken működik.

3GP

3gpA 3gp kiterjesztés 3G nagy sebességű vezeték nélküli hálózaton működő mobil eszközök multimédia konténer formátuma. A 3rd Generation Partnership Projectben egyesült távközlési szabványügyi testületeket által szabványosított, 3G hálózatokon (GPRS, EDGE, UMTS) terjeszthető videó formátum, az mp4 egyszerűsített változata. A 3gp formátum GSM alapú telefonokra tervezett, a 3gp2 pedig CDMA rendszereken működik.

MTS

blu-rayAz mts kiterjesztés a Sony AVCHD videó kodekkel készült fájl kiterjesztése, melyet a Sony és Panasonic digitális camcorderhez fejlesztettek ki. Folytatás az m2ts leírásánál…

FLV

flv fileAz flv a Macromedia majd az Adobe által fejlesztett Flash technológia videó formátuma. Számtalan közösségi videó megosztó oldal és híroldal (pl. YouTube, Google Video, metacafe, Reuters, Yahoo! Video) által használt formátum, flv vagy swf formában az internet kvázi videó szabványává vált.
Az Adobe Flash Video Exporter plug-in mellett számtalan program képes előállítani az audio, videó és metaadatokból álló formátumot.

BUP

bup fileA bup fájl a DVD-Video optikai adathordozó információs fájljának (ifo) biztonsági mentése. Ha az ifo adatfájl valamiért nem olvasható (pl. felületi sérülés a lemezen), akkor a hang, videó, felirat, menü adatait a bup fájlból olvassa a DVD lejátszó. Elnevezése, a kiterjesztést leszámítva, megegyezik az ifo fájléval, például: VIDEO_TS.BUP.

IFO

ifo fileAz ifo kiterjesztés a DVD-Video optikai adathordozó média konténer fájlokhoz kapcsolódó információs fájl kiterjesztése. A VIDEO_TS.IFO fájl VMGI fájl, ez vezérli, hogy a hang, videó, felirat mikor induljon, fejeződjön be, jelenjen meg, továbbá a menü navigációs adatai is tartalmazza. Az ifo fájl elengedhetetlen a DVD-Video lemez működéséhez, ezzel indíthatjuk a vob-ban lévő videókat, PC-ről futtatott média lejátszóval.

VOB

vob fileA vob kiterjesztés a DVD-Video optikai adathordozó média konténer fájl formátuma. A fájl belsejében a videó film található H.262/MPEG-2 Part 2 vagy MPEG-1 Part 2 formátumban, a hang MPEG-1 Audio Layer II vagy MPEG-2 Audio Layer II formátumban, de lehetséges még PCM, AC-3 vagy DTS audio formátum is. A .vob fájl tartalmazza továbbá a film feliratokat, menü és navigációs elemeket.

M3U8

m3u fileAz m3u a Winamp média lejátszóhoz kidolgozott playlist fájl, melyet azóta szinte minden média lejátszó használ… folytatás az m3u-nál.
Az M3U8 az m3u Unicode változata, vagyis az UTF-8 kódolás által megjeleníthető 100 ezer körüli karakter mindegyike szerepelhet az mp3 lejátszó listájában. Minden más tulajdonsága azonos az → m3u kiterjesztéssel.

M3U

m3u fileAz m3u a Winamp média lejátszóhoz kidolgozott playlist fájl, melyet azóta szinte minden média lejátszó használ. Az m3u kiterjesztés a Moving Picture Experts Group Audio Layer 3 Uniform Resource Locator rövidítése vagyis röviden: MP3 URL. Az m3u a lejátszandó hang illetve videó fájlok elérési útját és nevét tartalmazza, lejátszási sorrendben, mely fájlok lehetnek helyi gépen, hordozható eszközökön vagy interneten is.

DAT

dat fileA dat fájlkiterjesztés alkalmazási területe gyakorlatilag felderíthetetlenül széleskörű. Szinte minden esetben szöveges vagy bináris adat fájlokról van szó. Pár ismertebb és fontosabb fér ide, szinte csak felsorolásszerűen. A további dat fájlok között először az ismertebbek, majd a felderített pár további, mondhatni ömlesztve kerül fel.

M2TS

blu-rayAz m2ts kiterjesztés a Sony AVCHD videó kodekkel készült fájl kiterjesztése, melyet a Sony és Panasonic digitális HD camcorderhez fejlesztettek ki, Blu-ray lemezre való rögzítéshez. Az .m2ts kiterjesztésű nagy felbontású videó fájlok, konténer formátumban tárolják a hang és videó adatokat. A konténer lehet BDMV és BDAV formátumú, ebből a BDAV az m2ts formátuma, mely az MPEG-2 TS formátumon alapszik és nem támogatja a menüket.

MP4V

mp4 fileAz mp4 a Moving Picture Experts Group által fejlesztett szabvány kibővített változata, az mp4v pontosan ugyanaz a fájl, csak kiterjesztésében tér el, a végén egy V-vel, ami valószínűleg a video szó rövidítése … valamiért. Alig használt kiterjesztés…

AVI

avi fileAz avi a Microsoft által 1992-ben kifejlesztett multimédia konténer fájl. Hang és mozgókép szinkronizált megjelenítésére képes, kezdetben nem tömörített fájl formátum. Jelenleg a legelterjedtebb videó fájl kiterjesztés, a legkülönfélébb kódoló algoritmussal tömörítve. Speciális RIFF formátum, melyben az avi fájl egy tömböt alkot, két kötelező és egy opcionális altömbre bontva. Az első altömb metaadatokat tartalmaz a videóról, a második a videó adat altömb…

Xvid

xvid fileAz Xvid OpenDivX-en alapuló, nyílt forráskódú videó tömörítési eljárás, mellyel jó minőségű, magas tömörítési arányú MPEG-4 videó fájl hozható létre, ingyen. Az Xvid codec tömörítési algoritmusa lényegét tekintve hasonlít a DivX-hez, mivel abból fejlődött ki az OpenDivX lezárása után, de jelentős extrák is találhatók benne ahhoz képest. Az .Xvid kiterjesztés ritkán használt, többnyire .avi kiterjesztéssel találhatók XviD codec-kel tömörített videók.

DivX

divx fileA DivX kiváló minőségű, magas tömörítési arányú videó fájl formátum. A nagy tömörítési ráta elérésének egyik titka, hogy az egymás után következő képeknek csak a különbségét menti a codec. A .DivX kiterjesztés viszonylag ritkán használt, többnyire .avi kiterjesztéssel találhatók meg a DivX codec-kel tömörített videók. Támogatja a 1080 HD videó felbontást.

MPG

mpg fileAz mpg a Moving Picture Experts Group által fejlesztett és róla elnevezett, veszteségesen tömörített videó fájl szabvány. Mindenben megegyezik az mpeg-gel, annak 16 bites fájlrendszereken is működő 8+3 formátumú változata.

MPEG

mpeg fileAz mpeg a Moving Picture Experts Group által fejlesztett és róla elnevezett, veszteségesen tömörített videó fájl szabvány. Az első MPEG szabvány 1990-ben jelent meg a videó telefon és videó konferencia alkalmazásokhoz, majd ezt követte 1993-ban az MPEG1 és 1994-ben az MPEG2, melyek hang és videó tömörítését a Video-CD-k és VHS minőségű TV és DVD videók létrehozására használták.

MP4

mp4 fileAz mp4 a Moving Picture Experts Group által fejlesztett mpeg szabvány továbbfejlesztett változata, multimédia konténer formátumának fájl kiterjesztése. Az MPEG formátumot az mp4 VRML támogatással, 3D rendereléssel, objektum-orientált fájl összetevőkkel, DRM-mel, interaktivitással, szkriptekkel bővítheti ki. Interneten, mobil eszközökön sugárzott és megtekinthető, alacsony sávszélesség igényű média folyamokhoz hozták létre …