Web kiterjesztések

az interneten, különösképp a webböngészőkön keresztül használt fájlok kiterjesztései.

XTA

Az xta kiterjesztés egy nem megfejtett kiterjesztés (egyelőre). Annyit lehet róla tudni, hogy – egy webes űrlap háttérfájlja, amit akkor használ, ha egy gördülő menüben keresed a kiválasztandót…

OBML

obml
Az obml egy leíró nyelv, az Opera Mini böngésző által megjelenített weboldalak nyelvének kiterjesztése. Az Opera Mini webböngészőről…

MAX

A Creative_Writer a Microsoft gyerekek számára kifejlesztett szövegszerkesztő programja. Az 1996-os Creative Writer 2 volt az utolsó verzió, azóta nem fejleszti a cég. Datel Action Replay Max mentett fájl…

ECE

Az ece fájl egyrészről az Escenic Content Engine web tartalom kezelő, szerver oldali platform által generált dinamikus weboldal html formátumú kimenete, másrészről az Oracle Application Express,…

DFT

A WaveMaker Web 2.0 & Cloud WYSIWYG Ajax alkalmazás fejlesztő eszköz kiterjesztése. A Workshare Professional MS Office és pdf dokumentum összehasonlító, átalakító, biztonsági … szoftver együttműködő fájlja. cncKad tervező eszköz fájl, a Metalix teljes körű CAD/CAM megoldás fémipari CNC rendszerekhez. A Bullseye az Intelliseek asztali web metakereső szoftvere volt. Már nem fejlesztik az alkalmazást.

CHM

chm fileA chm a Microsoft által kifejlesztett, bináris formátumba fordított, html alapú súgó fájl kiterjesztése, a WinHelp formátum továbbfejlesztése. A Windows 98 óta ilyen formátumúak a Windowsok beépített súgói. Egyetlen fájlba tömöríti a képeket, linkeket, faszerkezetű menüket, JavaScriptet. A dokumentumban kereshetünk, tartalomjegyzéket, tárgymutatót, kulcsszavakat tartalmaz és megnyitható minden Windowson.

CGI

A cgi szkript fájl a Common Gateway Interface szabvány protokoll fájl formátuma, mely protokoll feladata, hogy külső alkalmazások webszerverekhez való kapcsolódását biztosítsa. Ezek az alkalmazások lehetnek pl. Perl, php, C illetve Pascal nyelven írottak, kérésükre a szerveren futtatott programok kimenetét kapják vissza a böngészők.

CSS

css fileWeboldalak elemeinek stílusát leíró fájl. A css fájl a html, xhtml, php, xml, stb. fájlok szövegének, rétegeinek, táblázatainak és egyéb elemeinek kinézetét írja le, tárolja és változtat(hat)ja meg anélkül, hogy a weboldal szerkezetét megváltoztatnánk. A World Wide Web Consortium 1996-ban tette közzé a CSS 1 ajánlást. Jelenleg a CSS 3 is érvényben van már.

ASP

asp iconAz asp a Microsoft szerver oldali szkript fájljának kiterjesztése, mely dinamikus weboldalak létrehozására alkalmas. Az asp az MS válasza a phpra. IIS szervereken futva VBScripttel és JScripttel tarkított html formátumú oldalakat generál. Apache szervereken is futtatható, de csak Perl szkriptekkel. A .NET keretrendszer megjelenésétől, az ASP.NET váltotta föl, az eredeti 1996-os keretrendszert.

ASPX

aspx fileAz aspx a Microsoft szerver oldali szkript fájljának kiterjesztése, mely dinamikus weboldalak, webes szolgáltatások működtetésére alkalmas. Az IIS szervereken futó ASP.NET keretrendszer a böngészők számára html kódot generál, a VBScriptet és C#-ot tartalmazó aspx fájlból. Az eredeti asp lehetőségeit jelentősen kibővítette.

KMZ

kmz fileA kmz fájl a Keyhole által kidolgozott, majd a Google által továbbfejlesztett, 3D-s földrajzi modellező fájl formátum tömörített formája. A Google Earth alkalmazásból mentett fotó vagy körutazás fájl formátuma, zippel tömörített KML fájl. A kml leírását lásd ott…

KML

kml fileA Keyhole által kidolgozott, majd a Google által továbbfejlesztett, 3D-s földrajzi modellező fájl formátum. Jelenleg a Google Earth formátumaként elterjedt fájl. A KML fájl xml fájl, így címke alapú, mely képes pontok, vonalak, képek, sokszögek leírására. Csak pár fontos leíró képessége: ikonok, címkék elhelyezése a bolygó felszínén, kamera pozíciók meghatározása, több képréteg elhelyezése, html funkciók, stílusok támogatása, stb.

SWF

swf fileAz swf a Flash technológia vektorgrafikus animációinak, interaktív webes programjainak fájl kiterjesztése. Megjelenítéséhez Flash lejátszóra van szükség. Egy swf Flash fájl a hang és a videó mellett tartalmazhat szöveget, vektorgrafikus és bittérképes képeket, 3D animációkat, az ActionScript szkriptnyelven való programozása révén pedig interaktív programok, weboldalak, játékok létrehozására is alkalmas.

Torrent

bittorrentA torrent kiterjesztés a Bram Cohen által kifejlesztett és közzétett BitTorrent protokoll fájlformátuma, P2P fájlcserélő rendszerének metaadat fájlja. A .torrent fájl egy kis méretű leíró fájl, mely csak a letöltendő fájlok helyét adja meg, tehát maga nem tartalmazza azokat. A fájl tracker bejegyzésekkel kezdődik, az itt leírt helyekhez kapcsolódó gépek között oszlik el a le és feltöltés, így óvva meg az egyes gépeket a túlzott sávszélesség használattól.

!UT

utA !ut a µTorrent BitTorrent kliens program átmeneti fájlja. A több forrásból, több szálon való letöltés félkész adatait tárolja átmenetileg ebben a fájlban az uTorrent, a torrent fájlban szereplők letöltése után törlődik az !ut kiterjesztésű fájl. Az elnevezése és a kiterjesztés valójában microtorrent, csak a keresési és karakterkódolási problémák miatt többnyire egy kis u betű használatos a µ jel helyett, tehát uTorrent.

PHP2-3-4-5

php fileIlyen kiterjesztés természetesen nincs, ez a php2, php3, php4, php5 kiterjesztéseket akarja jelenteni. A PHP egy nyílt forráskódú, szerver oldali szkript nyelv, dinamikus weboldalak létrehozására. A php interpreter kimenete a böngészőben olvasható html kód. Folytatás a php kiterjesztésnél…

PHP

php fileA PHP egy nyílt forráskódú, szerver oldali szkript nyelv, dinamikus weboldalak létrehozására. A php interpreter kimenete a böngészőben olvasható html kód. A php futhat Apache modulként, vagy egy CGI programként, szintaktikailag a Perl és a c++ programozási nyelv közé tehető. A leggyakoribb .php kiterjesztés mellett előfordulhat php2, php3, php4, php5 kiterjesztése is.

XHTM

xhtm fileAz xhtml a HTML 4 szintaxisára épülő jelölő nyelv az XML szabályaival szigorítva. Az XHTM csak kiterjesztésében tér el tőle, továbbiak az xhmtl-nél…

XHTML

xhtml fileAz xhtml a HTML 4 szintaxisára épülő jelölő nyelv az XML szabályaival szigorítva. A hagyományos html kódolás hibáival szemben a böngészők elnézőbbek, míg az xhtml pontosabb szabványkövetést igényel, kiváltképp a Strict változata. Jelenleg a legtöbb helyen az XHTML 1.0 már felváltotta a HTML-t, és az XHTML 2.0 még inkább az xml irányába tolódik el.

HTM

htm fileA html a web nyelve, minden weboldal alapja. A kezdetektől máig sok átalakuláson ment keresztül, de a jövőben is ez lesz a meghatározója az internet működésének, kinézetének. Jelenleg egymás mellett élnek a HTML 4.01 … folytatás a html kiterjesztésnél. A HTM csak kiterjesztésében különbözik a HTML-től, hogy létrehozható és megjeleníthető legyen, a csak 8+3 formátumú fájlok kezelésére képes, 16 bites rendszereken is.

HTML

html fileA HTML a web nyelve, minden weboldal alapja. A kezdetektől máig sok átalakuláson és bővülésen ment keresztül, de a jövőben is ez lesz a meghatározója a web működésének, kinézetének. Jelenleg egymás mellett élnek a HTML 4.01, 5 és egyéb W3C ajánlások szerint készült weboldalak, és ez a továbbiakban is így lesz, attól függően, hogy a webfejlesztők mennyire tartják fontosnak az átállást az újabb technológiákra. A HTML egy leíró nyelv…

XML

xml fileAz xml általános célú leíró nyelv, speciális célú leíró nyelvek létrehozására. Az sgml egyszerűsített formája, egyszerű, rugalmas, de pl. a HTML-től jóval szigorúbb szabályrendszernek megfelelő, szinte minden információ átadására és cseréjére alkalmas fájl. Az xml egyre nagyobb szerepet tölt be az interneten és máshol, rengeteg alkalmazás használja adattárolásra. Az .xml kiterjesztés nem követelmény a nyelv használatakor.