Csillagpor.hu
Csillagpor.huIT cikkek, Magyar nyelvű, Szoftver → Képernyő olvasó, text to speech, felolvasó programok, magyar beszélő program

Felolvasó programok

Hívhatjuk ezeket a programokat képernyő olvasó programnak, text to speech (TTS) szoftvernek, felolvasó programnak vagy mondjuk beszélő programnak. A lényeg, írott szöveget alakítanak át gépi beszédre.

Mikor elkezdtem keresgélni, akkor vettem észre, hogy százával találhatok ilyen szoftvereket, persze többnyire csak angol nyelven. (betanews.com/text to speech, softpedia.com/text to speech)

Ezek közül is legtöbb a Microsoft Speech API (SAPI)-ra épül, tehát Microsoft Sam-et szólaltatja meg.

Úgy gondoltam a magyarokra koncentrálok inkább, két angol nyelvűt azért mégiscsak megemlítek.

Az első az AT&T webes Text to Speech szoftvere.
at&t
Itt kimondathatjuk vagy letölthetjük az angol, német, spanyol vagy francia (és ezek dialektusai) beírt szövegünket.

A SPEAK gombra kattintva lejátssza a generált wav fájlunkat egy alkalmazás, ami a böngészőből alapértelmezett (nálam speciel letölti), a DOWNLOAD gombra kattintva pedig letölthetjük a szintén wav-ba generált beszédet. Az AT&T Labs ezen oldala kb. ennyiből áll.

 

vozMeA másik alkalmazás legnagyobb haszna a webmestereknek ajánlott opciók. A vozMe kezdőoldalán mp3-ba konvertálhatjuk a beírt szövegünket, amit egy előbukkanó ablakban meghallgathatunk és le is tölthetünk.

Spanyol, angol, portugál, olasz, katalán és hindi az elérhető nyelv. Nyilván ezen nyelvterületeknek a leghasznosabb a weboldalba illeszthető kód.
Lehetőség van WordPress plug-in-ként használni, ilyenkor minden bejegyzés végén találunk egy kis hangszórót, amire kattintva felolvassa nekünk a blog szövegét. Joomla, Blogger plug-in és iGoogle gadget mellett léteznek beilleszthető szöveges, képes gombok, stb…

 

Ugrás a magyarokra!

Két magyar nyelven használható rendszer maradt, az első az NVDA magyar nyelvű karakterrel.

A NonVisual Desktop Access ingyenes, nyílt forráskódú képernyőolvasó. A szoftvert vakok és gyengénlátók számára fejlesztik, a képernyőn látható szövegek és események felolvasását végzi, egy beszédszintetizátorral.

nvdaSzerintem akár egy napi használat során is megszokható a szoftver egyik jellegzetessége, vagyis, hogy pontosan meghatározható látás nélkül is, hogy hol helyezkedik el az egér a monitoron.

A jobbra-balra mozgatás közben a hang jó sztereó módjára követi az egér kurzort, tehát halljuk, ha jobb vagy bal oldalon van, a függőleges irányt pedig úgy oldották meg, hogy ha fent van a kurzor akkor magas háttérhangot hallunk, ha lefelé haladunk, akkor pedig egyre mélyebbet. Ezzel a folyamatos hanggal, mindig tudhatjuk hol helyezkedik el egerünk. Annyit fűznék hozzá, hogy nekem talán egy kicsit hangos a “pozicionáló” hang, de én közben látom a monitort is, lehet hogy csak ezért zavaró. Érdemes a hordozható verziót letölteni, futtatás után így egy nvda.exe fájl kapunk, amit egyszerűen csak el kell indítani és működik. Most írás közben folyamatosan mondja a betűket.

Az óra melletti ikonról elérhető beállításokban át lehet állítani a Microsoft beszédszintetizátorára is, bár semmi értelme.
Jelenleg több mint 50 hangkaraktert lehet használni (ezek közül egyik a magyar), tehát ha ezen nyelvek valamelyikén írok azt felolvassa a szoftver.
Itt találhatjuk a Braille kijelző beállításokat és még rengeteg mindent. A program valószínűleg nagy fejlesztéseken fog még átesni, ígéretes projektnek látszik. Vakoknak és gyengénlátóknak nagyon hasznos szoftver lehet.

A következő beszédszintetizátor a BME fejlesztése és “szabványos Microsoft SAPI 4.0 programozási felülettel van ellátva”.

A MultiVox rendkívül kis erőforrás igényű (486, 33MHz), bárki által szabadon használható, szövegfelolvasó szoftver. Asztali és CE Windows rendszerekre készült.

Telepítés előtt érdemes elolvasni az -olvassel.txt- fájlokat. Előbb a Microsoft mappában lévőket kell feltelepíteni, majd a Multivoxot.
A Multivox-al két használható alkalmazás telepítődik, az egyik a Lapmondó, mely a vágólapról olvas, a másik az Olvasó, ami fájlokat olvas fel, sajnos csak ASCII szövegeket.

Amellett, hogy több hangkarakter választható és konfigurálható, az MS szintetizátor hangja elég gépies, de ettől eltekintve hasznos alkalmazás lehet, bár nem tudom fejlesztik e még.
A MultiVox letöltése.

Még befejezésképp egy dolgok meg kell említenem, ha angol felolvasásra vágyunk, az Opera böngészőt semmiképp ne felejtsük ki!
Amellett hogy felolvas, hanggal vezérelhető is!

Frissítve: 2017. október 21. 16:07

»
«

Eddig 18 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Hacuka

Balabolka! A leg leg…

merlyn

Úgy tűnik Win10 alatt nem muszáj ezentúl külső felolvasót telepíteni ;)
A Gépház/Idő és nyelv/Beszéd oldalon Szövegfelolvasónak beállítható a Microsoft Szabolcs Mobile.
Book Bazaar Reader-rel
FeedLab-bal
Latermak for Pocket-tel tökéletes
i.imgur.com/PDRw85q.jpg

Zsolt

Köszi, tényleg jó! Egész szépen olvas magyarul is!

merlyn

S3 Google Translator: Firefox addon. Príma fordító, mivel a google motorját használja, az ott található összes nyelven fordít oda-vissza + a kijelölt szöveget fel is olvassa egy klikkolásra.

addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/s3google-translator

Zsolt

Szia!

Először is elnézést, hogy csak most válaszolok…
Próbálkoztam vele, nekem se Win7 se 10 alatt nem kerül be a Windows hangok közé Miklós.
A .vdf fájlt meg a fene se tudja micsoda.
Én leginkább az Avira vírusdefiníciós fájljaként és VirtualDub videó szűrőként ismerem, de ez valami más. Nem hagyományos tömörített fájl valami más néven, nem hangfájl ugyanígy, gondoltam valami más fejlécet faragtak mondjuk egy wav-ra, de se ennek, se másnak nem láttam nyomát a fájlban hexa editorral megnézve.

Keresgéltem neten mindenhogy, semmi.

Sajnos kb. ennyire jutottam, és ez semmivel sem több mint a semmi.

A Chrome beépülőt köszönöm, mindenki nevében.

Elv

De hogy valami hasznosat is írjak… :) Chrome böngészőhöz van egy ingyenes plugin, ami gombnyomásra felolvassa a kijelölt szöveget: “SpeakIt!”-re kell rákeresni. A plugin beállításaiban többféle TTS közül lehet választani, többek között az iSpeech motorja is ott van, aminek van magyar hangja is, és nem is rossz. Itt lehet meghallgatni, hogy milyen: ispeech.org/text.to.speech

Elv

Szia, te hozzáértőnek tűnsz! Nálam Win7 alatt megy a Speakboard, de szeretném külső programokkal is használni (pl. Balabolka, vagy Windows beépített Narrator funkciója). A kiválasztható hangok között ott is van, de mindig hibaüzenetet ír, a Windows Control Panel/Speech Propertiesben ezt:
“This voice cannot be played. Please try selecting another voice or selecting a different audio output device.”

Van valami ötleted, hogy hogyan tudnám a Speakboard hangjait (Kriszta és Miklós), amik egy-egy .vdf kiterjesztésű fájlban vannak rendes SAPI-ként használni?

A telepített könyvtárban van egy “stsapi5.dll”, ami gondolom arra utal, hogy van köze a SAPI5-höz, plusz mint írtam, meg is jelenik a TTS hangok között, tehát a registryben is szépen a helyére teszi magát: […]/Speech/Voices/Tokens/StKriszta és StMiklos.

A legnagyobb gond az, hogy ez egy több mint 10 éves program, a honlapjuk megszűnt és a cégről sem találni semmit. Pedig szerintem máig messze a legjobb magyar nyelvű TTS.

Zsolt

Nem egyszerű dolog egy ilyet összehozni! Pár millió ember számára nincs aki jól megcsinálja, mert nem kifizetődő, ez a szomorú helyzet.

Ferenc

Tomasnak írva. Tényleg jó az Ivona.com de az Isten szerelmére miért nem lehet találni normális magyar felolvasó szoftvert!

nincs nevem

Hangminőségben és nyelvileg a sitepal.com az egyik legjobb.
Magyar nyelvet is tud (Eszter, akivel több TTS programban is lehet találkozni), de ez próbaidőszak után fizetős.

Zsolt

Köszönjük!

Ez újabb, mint ez a jó pár éves bejegyzés, azért nincs itt.

thomas

Az legjobb kimaradt:

Ivona.com

Zsolt

Köszönjük! Nagyon jó, fel is fogom tenni a programok közé, és innen belinkelem.
Még egyszer kösz!

to

Ja és amúgy totispeak a neve

to

Ez a legjobb, win 7 alatt is működik. Olyasmi mint a speakboard, szép a kiejtése és ingyenes: totitray.blogspot.com/2012/02/read-it-aloud-with-google-tts-text-to.html

Zsolt

Köszönjük :-)

nincs nevem

Jól ismert iATKOS legújabb verziója, melyet egyszerűen telepíthetünk PC-re. Mindössze annyi dolgunk van hogy Transmac nevű progival kiírjuk egy dvd-re .dmg fájlt, és bootoltatjuk a gépünket a dvd-ről. Az egész telepítő automatizálva van. Bármilyen pc-re feltelepíthető. Jó szórakozást mindenkinek!

L4z4

Az AT&T tényleg jó, felvettem bookmarkba!
Köszike! :lol:

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2019 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.