Lövöldözz az otthonodban!

iPhone 3G, ARToolKit

Duke Nukem 3D1996-ban történt. Egy kedélyes Duke Nukem játék közben felmerült bennünk, hogy a jövő játékaiban VR szemüveggel a fejünkön, a lakásban, az utcán vagy bárhol játszhatunk ilyesféle (FPS) játékokat. Tehát a valós környezet lesz a játék környezete, és abban fogunk rohangálni fegyvereinkkel. Elkezdődtek ezek az idők!

Az ARTOOLWORKS Inc. az Augmented Reality (kiterjesztett, megnövelt (?) valóság) termékei közül, az ARToolKit 4.4 immár megjelent iPhone-ra is.

A “live-video realtime tracking” jelenleg 10 képet jelenít meg másodpercenként, dehát ugye a mai “telefonok” és tulajdonképpen minden a számítástechnikában, még csak a lehetőségek tapogatása.

Az iPhone 3G verziójában ma már minden megvan ahhoz, hogy pl. a Google Maps ilyen formában rátelepüljön egy telefonra. Széles sávú internetkapcsolat, GPS, gyorsulásmérő (accelerometer), és most az AR együtt lehetővé teszi, hogy a telefonom magam elé téve a valós képen lássam, hol vagyok és merre kell mennem.
Augmented Reality
Magyarul, akár az is megoldható, hogy ugyanazt látom ami a valóság, csak mondjuk sárga téglával ki van rakva a helyes út előttem, mint Dorothy-nak.

Megoldható például, hogy Interneten így “valóban” felpróbálhassunk egy ruhát, vagy kipróbálhassunk egy frizurát, tükör (kamera) előtt forgolódva.

Az is nagyszerű felhasználási terület lenne szerintem, ha egy városon végigsétálhatna az ember, mondjuk 50 évvel korábbi környezetben, és utakra, házakra, stb. ránézve látná vagy hallaná annak a történetét. Be lehetne járni, még csak tervekben szereplő házakat, vagy az … Interneten legkeresettebb szó, feedback eszközökkel…

Na ugye, lehet mást is mint mindig csak lövöldözni!

2010.06.23 – Csillagpor.hu