A következő adag felhő alapú tárhely

Ez az ingyenes felhőalapú tárhelyeket összegyűjtő sorozat harmadik része. Az indító bejegyzés egy kis bevezetővel kezdődik, hogy miért is van szükségünk online adattárolásra … de igazából nekem van erre a keresgélésre szükségem, hogy végre megtaláljam az igazit! Pár hét vagy hónap alatt átnézek mindent, mérlegelek, majd döntök. Ennek a folyamatnak közzétett, hasznos jegyzete ez a felsorolás.
Ez a lista most az Apple iCloudjával kezdődött volna, de annyira macerás beüzemelni nem Apple termékeken (legalább is Windows 10-en), hogy inkább hagytam veszni azt az 1 GB-ot.

IDrive

14 – idrive.com
5 GB ingyenes tárhelyet kapunk az IDrive – Online Backup nevű szolgáltatásban csupán egy regisztrálásért. Védi adatainkat akár PC-ről, Mac-ről, iPhone-ról, iPad-ről, Androidos eszközről vagy akár Facebook vagy Instagram képeinkről van szó. Valósidejű, automatikus, biztonságos adatmentés rendkívül gyorsan, a tömörített és növekményes (csak az új adatokat és a különbséget menti) átvitelnek köszönhetően. Tud menteni Wi-Fin keresztül helyi IDrive meghajtóra is.
A Windowsos alkalmazásban időzíthetjük az adatmentést, és vissza is állíthatjuk akár az összes fájlunkat egyszerre.
A folyamatos adatvédelmet be kell kapcsolni telepítés után, mert alapértelmezetten kikapcsolt állapotban van. Valósidejűtől 1 óráig állíthatjuk a gyakoriságot. Képes teljes lemezeket is lemezképfájlba menteni, akár boot lemezként is (ezt nem közvetlenül csinálja meg, de ad egy leírást a teendőkről), majd ebből a lemezképből visszaállíthatunk akár egy operációs rendszert is. Ez a mentés természetesen helyi lemezre készül, már csak ugye az 5 GB ingyenes határ miatt is …
A Server Backup részben is érdemes körülnézni annak aki… hogy is mondjam … szakmabeli. A program beépül a Windowsba, jobb gombbal indíthatjuk fájlok, mappák vagy akár meghajtók mentését is.
Az Androidos alkalmazás képes kapcsolatok, naptár, SMS, hívásnapló, fényképek, videók, zenék, alkalmazások és más fájlok mentésére. Bekapcsolható a kamera automatikus feltöltés és itt is működik a Facebook és Instagram mentés.
IDrive Androidra

IDrive Facebook és Instagram backupFacebook backup a Windowsos alkalmazásból.
Windows szoftver, mentett könyvtárak

 

Jottacloud

15 – jottacloud.com
5 GB tárhelyet kapunk fizetés nélkül, ezt érhetjük el Windows, Android és almás eszközeinkről és természetesen weben is.
Automatikusan szinkronizálja PC-ről a megadott mappáinkat és telefonokról pedig a legfontosabbakat, beleértve a kapcsolatokat és az üzeneteket is, mentett fájljainkat könnyedén meg is oszthatjuk. A Jottacloudnál adataink a norvég jogrendszer szerinti adatvédelmi irányelvek védelmében állnak, “The world’s best privacy policy” … vagyis nem úgy működik mint az USA-ban, ahol kötelezhet a hatóság egy ilyen céget az adatok átadására. Idéztem, nem én találtam ki …
Az adatok biztonsági mentése után képes visszaállítani mindent, akár egyszerre is. Magyar nyelvű a Windowsos és az Androidos verziója is (lehet hogy mind az, csak ezt a kettőt próbáltam ki). Windowsban bármelyik mappáról biztonsági mentést készíthetünk, csak bele kell húzni a biztonsági mentés listába. Megoszthatunk mappákat, ismerőseinkkel akár közösen is dolgozhatunk egy fájlon, minden automatikusan szinkronizálódik. Beállíthatjuk a sávszélességet fel-letöltés esetére külön, ütemezhető a másolat készítés, Androidon automatikusan a kapcsolatok, fotók, “dalok”, videók, SMS és MMS adatokat menti, ha megkérjük rá. Ezt az appot különösebben nem lehet állítgatni. Később kaptam egy e-mailt, hogy az Androidos alkalmazás telepítéséért kaptam még 2 GB bónuszt! Tehát 7 GB-nál járok.
Ajánlásért barátonként 5 GB jár és egész 100 GB-ig lehet felmenni! Ez a funkció az asztali programból érhető el, az óra melletti ikonjára kattintva a Nagyobb tárhelyet kérek – Hívd meg barátaidat… menüpontnál.
Aki innen regisztrál 10 GB-ot kap, mert meghívtam, én pedig 5-öt pluszban!
Jottacloud Androidra

Jottacloud Androidon, fájljaink helyeiMinden bekapcsolva automatikus szinkronizálásra
Rengeteg fájlba mentett SMS

 

Jumpshare

16 – jumpshare.com
A 21-ik század fájlmegosztása! mondják magukról …
Csak 2 GB ingyenes tárhely, 250MB max fájlméret, de hihetetlenül gyors, valósidejű fájl mentést és megosztást ígér és tanúsíthatom, tudja is. Azt írja, hogy korlátlan mennyiségű fájlt oszthatunk meg korlátlan sebességgel, és dolgozhatunk csapatban is. Több mint 200 fájlformátumot tud megjeleníteni online! Megnézhetünk fényképeket, videókat és hangfájlt (letöltés nélkül), nagy méretű dokumentumokat és még sok mindent. A képnézője pl. tízszeres méretre tud nagyítani.
A Windowsra írt programja képes az asztalról képet és videót menteni, hangot felvenni, jegyzetelni, linkeket menteni és természetesen ezeket mind azonnal feltölteni, megosztani is, ami az ingyenes verzióban e-mailben küldést jelent. A webes felületen a fájlokat húzd és ejtsd módszerrel rendezgethetjük, megoszthatjuk. Alkalmazás egyelőre Mac OS-re és Windowsra van, iOS és Android támogatás ezután jön. Ha kész lesz, egy hónapra próbaképp előfizetek, mert az asztalról jegyzet, képernyőkép, hang, link mentése nekem igen hasznosnak tűnik, és a fizetős szolgáltatásban igen sok hasznos dolog lapul még (példák: 1 TB tárhely, korlátlan fájlméret, jelszó védelem, önmegsemmisítés, statisztika…).

A YouTube, Vimeo, Slideshare, SoundCloud, Instagram, Vine linkjét bemásolva a webes felületen belül játszhatjuk le a videókat, és így beágyazva meg is oszthatjuk. Mondjuk ez nem tudom mennyivel jobb mint az eredetit megosztani … mindenesetre el van mentve egy saját oldalon, az mindenképp hasznos. Megosztáshoz van saját link rövidítője is (jmp.sh).
Windowsban fájlokat az óra melletti ikonra húzással is menthetünk, tulajdonképp az egész alkalmazás csak az ikonból felbukkanó ablakocska. Beépül a Windowsba helyi menükbe is.

Videó lejátszása beágyazva
Fájlok, linkek a webes felületen

 

MediaFire

17 – mediafire.com“Készült szeretettel Texasban.”
10 GB-ért nem kell fizetnünk, mindig és mindenhol elérhetőek fájljaink, ahogy ez szokott lenni felhő tárhelyek esetén. Windows, Mac OSX, Android és iOS szinkronizáló alkalmazása telepíthető. Mobilon automatikus fotó és videó szinkronizációt ígér … még csak most telepítem …
Az PC-s alkalmazásaiban együttműködve lehet dolgozni a dokumentumokon, mappákon, tulajdonképp mindenen, bármit megoszthatunk pár kattintással és képes képernyőképet készíteni.
Regisztrációkor kapunk egy ellenőrző e-mailt, amiben a linkre kattintás után lehetőségünk van egy kérdőívet kitölteni, pár kérdésre kell kattintással válaszolni, de plusz 2 GB jár érte!
A webes felületen fájlokat is létrehozhatunk, vagy feltölthetünk weboldalról is, itt látszik, hogy a fájlméretnek csak a tárhely mérete szab határt. Az asztali alkalmazásnál ki lehet választani a szinkronizálandó mappákat, és meg lehet adni a MediaFire mappa helyét is, beépül a jobb klikkes menübe. Az óra melletti kis ikonból érhetjük el a programot, az üzeneteket, beállításokat, a mappánkat, készíthetünk képernyőképet, stb.

Androidon beállíthatjuk, hogy automatikusan töltse fel a kamerával készült képeket és videókat … most látom … gondolom a mobilos app telepítéséért is jár 2 GB, mert már 14-nél járok :). Mint szinte mindegyik alkalmazásnál itt is beállítható, hogy csak Wi-Fi kapcsolaton töltsön fel, innen is létrehozható fájl, mappa, stb. feltölthető tartalom webről, kiválaszthatjuk mit szinkronizáljon … ennyi. Semmi különös, egyszerűen tudja amit kell.
MediaFire Androidra

A weben ezeket tehetjük egy mappával.
A képeket így jeleníti meg a webes MediaFire.

 

MEGA

18 – mega.nz
50 GB ingyen, minden felülete és alkalmazása elérhető magyar nyelven is. Van Chrome és Firefox bővítménye is a gyorsaság és biztonság érdekében, Windowson, Linuxon és Mac OS X-en is telepíthetjük a szinkronizáló szoftverét, ezenkívül Android, iOS, Windows Phone és BlackBerry még az elérhető platform. Nagyon figyel az adatvédelemre, az egyik első szöveg amit meglátunk az oldalán, egy idézet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatából… “Senkit sem lehet alávetni a magánéletével, családjával, lakásával vagy levelezésével kapcsolatban önkényes vagy törvénytelen beavatkozásnak, sem pedig a becsülete és jó hírneve elleni jogtalan támadásnak. Ilyen beavatkozás vagy támadás ellen mindenkinek joga van a törvény védelmére.” A MEGA fordítása nem szó szerint ugyanez, de a lényegen nem változtat. Mivel a MEGA már elmúlt 3 éves, van rá némi remény, hogy megmarad a szolgáltatás, ellentétben Kim Dotcom előző nagy sikerű Megaupload nevű próbálkozásával. Ez mindenesetre törvénytisztelőbbnek tűnik első látásra.
A titkosításáról tudni kell, hogy más szolgáltatókkal ellentétben, a kliens szoftverek végzik és azok is fejtik vissza, tehát a MEGA nem vesz részt a folyamatban, mi több így ki is van belőle zárva. Regisztráláskor felhívja a figyelmünket egy-két dologra: adjunk meg erős jelszót, aztán pedig ne felejtsük el, mert nincs lehetőség a visszaállítására, ha elfelejted, nem férhetsz hozzá tárolt adataidhoz, fiókod csak annyira biztonságos mint a számítógéped!
Mappák megoszthatóak, valós időben frissülnek. Van kommunikációs csomagja is, titkosított chat, e-mail és videó konferencia képességekkel. A webes felületen beállítható pl, hogy hány szálon tölthessen fel vagy le, az előzményeknél megnézhető milyen rendszerről, IP címről és mikor lépet be valaki, és még sok minden. A GitHubról mindennek a forráskódja is letölthető!

A Windowsos alkalmazásban a helyi és a MEGA mappa is megadható a felhasználó által, Androidon sem tartogat meglepetéseket, de nem tud SMS-eket, kapcsolatokat menteni, csak fájlokat, viszont megoszthatjuk mappáinkat és velünk is megoszthatja más. A MEGA Android appnak van 3 változata, jelenleg a kettes a stabil, a hármas még csak béta és nem magyar nyelvű.
MEGA 3 Androidra

Androidon kínálja az 50 GB mega space-tMEGA 2 menü
Regisztráláskor figyelmeztet egy-két dologra.

 

Memopal

19 – memopal.comOnline Backup
3 GB ingyenes tárhelyen védi fájljainkat, a Windows, Windows Server, Mac, Linux, iOS, Android, BlackBerry alkalmazásokkal bármennyi gépen és eszközön szinkronizálhatunk, akár úgy is, hogy töröljük egy-egy gépről a fájlokat.
Megoszthatjuk mappáinkat, fájljainkat, fényképalbumot hozhatunk létre. Annyi gépen és eszközön használhatjuk egyszerre amennyin akarjuk, és szinkronizálhatunk is közöttük. Barátokért 500 MB-ot kapunk, így 20 GB-ig lehet felmenni.
Nekem úgy tűnik, hogy csak az alkalmazás(ok)ból lehet regisztrálni, vagy csak nagyon nem látok, mert a webes felületen csak bejelentkezési lehetőséget találtam. A Windowsos szoftverben hozzáadhatunk egyéni mappákat is.
Szervereiken a saját MGFS fájlrendszerüket használják, ami 100 millió TB adatot képes tárolni… ez inkább csak érdekesség, ebből semmit nem érzünk, úgy gondolom :) Egyébként egyszerű minden ízében, képernyőképet is alig volt miről készíteni.
Memopal Androidra

Utoljára feltöltött mappák weben.

 

Vége a harmadik résznek.

Még mindig folytatódik ….

2016.03.15.

Ingyenes felhő tárhely sorozat:
1-5 / Ingyenes felhő tárhelyek, bevezetés (Bitcasa, Box, CM Backup, CloudMe, Cubby)
6-13 / 8 ingyenes felhő tárhely (Degoo, Dropbox, ElephantDrive, FilesAnywhere, FlipDrive, G Cloud, Google Drive, hubiC)
14-19 / A következő adag felhő alapú tárhely (IDrive, Jottacloud, Jumpshare, MediaFire, MEGA, Memopal)
20-26 / Ingyenes megmentőink a felhőben (MiMedia, MyVDrive, OneDrive, OpenDrive, OziBox, pCloud, PromptFile)
27-31 / Ingyen adat a fellegekben, na még 5 (SurDoc, Symform, Sync, Syncplicity, Yandex.Disk)
Felhő tárhely kezelő alkalmazások (web)
Felhő tárhely kezelők Androidon
Felhő tárhely eredményhirdetés