Meddig használható a Windows XP?

Bármeddig!
Csak már nem lesz biztonságos, nem lesz hozzá driver, stb … de a kérdező gondolom arra gondolt, hogy a Microsoft meddig támogatja a Windows XP operációs rendszert, vagyis meddig készít hozzá frissítéseket, javító csomagokat.

Ez a dátum, a már meghosszabbított támogatási idő vége, azaz:
2014 április 8.

Eredetileg 2009 április 14-étől már nem támogatnák, de akkor még annyian használták, hogy képtelen ötlet lett volna ragaszkodni az eredeti tervekhez, és nem tovább foltozgatni.

A 2014-et egyedül a beágyazott Windows XP éli túl, ezt 2016 január 12-ig támogatja az MS.

Tehát a 2014 április: Windows XP Home Edition, Media Center Edition 2002, 2004, 2005, Professional, Professional x64 Edition, Tablet PC Edition, Tablet PC Edition 2005

2016: Windows XP Embedded

Már lassan 3 éve sem volt egy álom Windows XP-t telepíteni (//csillagpor.hu/remek/windows-xp-telepites-ezredszerre), de szerintem, virtuális gépen, itt-ott nem internetre kötve, régi gépeken még 10 év múlva is találhatunk egyet-egyet a Microsoft kétségkívül eddig legsikeresebb operációs rendszeréből.

……………………….

Az utolsó frissítés eredménye:
windows xp utolsó

6 hozzászólás

 1. Zsolt says:

  Köszönjük, hogy leírtad, igazán hasznos!

 2. Gyuri49 says:

  Nem tudom mikoriak az előttem írt hozzászólások, de hátha mégis érdekel valakit az én esetem: jelenleg is majdnem 100%-osan tudom használni az XP-met (2019.07.12.). Mindig is le volt tiltva a frissítés, amiért a szakemberek(?) hülyének tituláltak, azonban érdekes módon a gépem tökéletesen működöz, nem lassult és mindenben betöltötte azt a szerepet amire szántam, vagyis képet, videót, hangot szerkeszteni, bármilyen zenét, videót lejátszani és még sorolhatnám végtelenségig, vagyis szinte mindenre alkalmas volt és még most is alkalmas lenne ha talán a YouTube-ot működtetők nem döntöttek volna úgy az elmúlt napokban, hogy már csak az újabb gépeken lévő Firefox legyen alkalmas az ott lévő videók lejátszására, hogy lesz-e új és újabb meglepetés, azt nem tudom, de azt igen, hogy a ma már nem frissülő Chrome szerencsére tökéletesen lejátssza a YouTube videókat, csak vannak dolgok amiket (nem videók!) csak a régi Firefox tudja “lejátszani”. Tehát sajnos fogy az idő, ki tudja meddig tudom még használni, pedig ahogy írtam: tökéletes. Azonban azt hiszem, hogy az üzleti világnak új és még újabb programokat kell eladni a megfelelő profit megszerzése érdekében, ezért egyszer már csak internet nélküli gépnek lesz alkalmas.
  Mielőtt valaki azt mondja, hogy miért nem térek át esetleg a Win10-re, elárulom: van Win10-es gépem is, de az bizonyos programokat nem tud kezelni (ne is ajánljon senki áthidaló megoldást, mert minden lehetőt és lehetetlent már kipróbáltam az elmúlt évben) amiket pedig nem tud helyettesíteni semmilyen új csoda “kütyü”.
  Aki itt kommentelők közül az XP alkalmatlanságáról beszélt, annak azért van ilyen véleménye, mert nincs is XP-s gépe, vagy nem tudja mi az ami kell hozzá, hogy 100%-osan működjön (leszámítva ugye a már említett elmúlt napi eseményeket).
  Szomorú vagyok, mert ha végleg “elveszik” a lehetőségét a netes használatról, akkor egy csomó dolgot amire szükségem van, nem fogom tudni használni, vagyis lesz egy csúcsszuper gépem, ami csak arra nem alkalmas amire nekem napi használatban kellene.

 3. Zsolt says:

  Csak úgy tönkremenni semmiképp nem fog. Az, hogy nem lesz rá többet frissítés a Microsofttól, “csak” azt jelenti, hogy nem frissülnek az XP fájljai, vagyis az esetleg benne lévő hibákat ha valakik felismerik, és ki szeretnék használni, akkor többé nem javítja ki a Microsoft, azok hosszú távon is benne maradnak, vagyis könnyebben válhat zombigéppé egy XP-s gép ezután. Na persze aki eddig sem frissítette a Windowsát, az eddig is pontosan ugyanilyen állapotban használta, vagyis az MS nem támogatása nem hoz változást az életében. :)

  Egy jó vírusirtó és tűzfal azért még mindig kellő biztonságot nyújt középhosszú távon, utána úgyis mindenki le fogja cserélni a rendszerét (még ha most úgy is gondolja, hogy nem).

  Vagyis vírusirtó és tűzfal az átmeneti megoldás, de hosszabb távon be kell ruházni egy új Windowsba, elképzelhető, hogy a Windows 9 lesz akkora dobás, hogy rákapnak az emberek. :)

 4. misi says:

  Nekem is xp van és félek hogy tönkre megy a gépem, hogy menthetem meg hogy ne menjen tönkre?

 5. Zsolt says:

  Köszi… Jó szó ez a galiba :).

  A Windows 98 is sokáig húzta, bár ennyire nem, majd szép lassan kikopott. Azért minden tekintetben igaz, hogy eljárt már az idő a Windows XP felett, abból nagyobb problémák lennének (vannak) ha tovább használnák. Vagy lehet, hogy épp erre gondoltál … hogy tovább használják annak ellenére, hogy nincs támogatás?
  De majd akkor váltanak az emberek, mikor a sok rosszindulatú program szétvágja a Windowst, minden XP-s gép egy botnet része lesz, és már olyan lassú lesz, hogy nem lehet használni. Aztán újra telepítéshez kellene a CD, ami már nincs meg, aztán napokig frissülne, illetve már azt sem, majd valahonnan egyben letölthető kétes frissítések majd biztos elérhetőek lesznek … vagy nem. Na és akkor hol van a driver lemez, stb…

  Jól van ez így, isten nyugosztalja az XP-t!

 6. Horkai Bandi says:

  Sziasztok! Itt hivatalos hasznos információk olvashatók róla: windows.microsoft.com/hu-hu/eos
  Sok galiba lesz még ebből!