Csillagpor.hu
Csillagpor.huWindows 10, Windows 7, Windows 8, Windows tippek, Windows XP → Memóriakártya és USB eszköz leválasztás

Memóriakártya és USB eszköz leválasztás

Sokaknak elég triviális, de rendkívül fontos dologról fogok most írni.
Meglepően sok ember szól hozzá itt-ott a Csillagporon különféle bejegyzésekhez, és ír mailt is nekem, hogy törlődött minden a memóriakártyájáról …

… nem ismeri fel semmi, se telefon, se tablet, se a laptop az SD kártyát, a PC a pendrive-ot vagy akár hordozható merevlemezt …

Vagyis az emberek elég nagy hányada még nem hallott az eszközök leválasztásáról semmit, vagy pedig nem veszi komolyan addig, amíg egyszer csak, hopp … hová lettek a fényképeim?!
Persze a fontos adatok egyedül csak ott voltak meg, ahonnan elvesztek.

Lassan mindenben találkozunk már memóriákkal vagy merevlemezekkel, mégis úgy tűnik, nem hogy többet tudnánk a biztonságos adattárolásról, hanem egyre inkább semmit.
Pár gondolatot írok erről, aztán a rendkívül egyszerű memória kártya és USB eszköz lecsatolásról.

Fontos adatainkat mindig fizikailag több helyen tároljuk!
A memóriakártya bármilyen formában csak átmeneti tárhelynek felel meg!
Nekem pl. a lányomról készült képek és videók jelenleg külső HDD-n, egy laptop belső merevlemezén, nagy része DVD-n és az összes egy felhőtárhely szolgáltatónál is megtalálhatók.
Kicsit paranoiásnak tűnhetek, de életemben többször vesztettem el már létfontosságú adatokat, és úgy döntöttem ez többet nem fordulhat elő.
A merevlemeznek és a memóriakártyáknak még akkor is véges az élettartama, ha minden rendben megy, vagyis előbb-utóbb dönteni kell, hogy mi legyen azzal amit ott tárolunk.
Ha éppen tönkremegy, akkor már átmásolnánk valahová, de sok esetben ez nem fog sikerülni.
Vagyis akkor kell gondolkodni a megoldáson, mikor még nem következett be a baj.

A csatolásról egyszerűen … Minden operációs rendszer, így a Windows, Linux, MacOS, Android és iOS is a rendszerbe csatolja a gépben működő eszközöket, így az adattárolókat is.
Ezt az operációs rendszer, mikor csatolva van, mondhatni sajátjának érzi, és azt csinál vele amit akar, jó esetben amire utasítjuk. Vagyis ha azt szeretnénk, hogy újra a miénk legyen ez az eszköz, akkor szólni kell a rendszernek, hogy figyelj csak, add vissza légyszí!
Ekkor az oprendszer többnyire vissza is adja, ezután nem is látjuk már sehol, már nem része a rendszernek.
Ekkor kivehetjük, kihúzhatjuk a kártyánkat, USB eszközünket.

Ez a szólás a lecsatolás.
Ha nem szólunk mondjuk a Windowsnak, Androidnak, akkor elképzelhető, hogy éppen csinál valamit az eszközünkkel, mikor azt csak úgy kikapjuk. Például ír rá vagy olvas róla valamit.
Ha ezt a műveletet nem tudja a tervezett módon véghez vinni, akkor bizony hibázik. Ha hibázik, akkor lehet ennek egy fájl sérülése a következménye.
Sajnos ahogy látom, tömegesen a fájlrendszer sérül, vagyis ott vannak az adatok, csak mivel az operációs rendszer nem tudja felismerni, hogy ott most egy olyan eszköz van amit neki olvasnia kellene, ezért nem is olvassa. Azok az adatok sérültek amiről felismerné pl. a FAT fájlrendszert.
Ez esetben még jó eséllyel visszaállíthatók a fontos dolgaink, de nem érdemes vele kísérletezni.

Sokszor előfordul, hogy a rendszer nem engedi lecsatolni az eszközünket, azt írja hogy valami művelet még éppen folyik rajta. Ilyenkor kapcsoljuk ki a számítógépet, és akkor már kivehetjük! Még ha fárasztónak tűnik is…
(Na most itt jöhetne a következő fejezet, hogy “Hogyan kapcsoljuk ki a számítógépet”, de ebbe már tényleg nem akarok belemenni … :))

Most szinte hallom ahogy sokan mondják: soha nem választottam le, és eddig semmi baja nem lett.
Egyrészt azt mondhatom, hogy szerencséd volt, másrészt pedig azt, hogy egyelőre még működik, még nem olyan súlyos a hiba, hogy olvashatatlan legyen.

Akkor most végre a leírom a leválasztás menetét.

Az óra melletti kis USB csatlakozóra (kis fehér pipával, zöld körben) kattintunk, itt láthatjuk a csatolt eszközöket.
hardver biztonságos eltávolítása

Egyszerűen rákattintunk arra, amelyiket el szeretnénk távolítani, majd ha megjelenik “A hardver eltávolítása biztonságos” buborék, akkor már húzhatjuk is ki amit akarunk.
csatolt eszközöka hardver eltávolítása biztonságos

A másik mód, hogy a Windows fájlkezelőjéből vagy valami külső programban (pl. Total Commander) a leválasztandó meghajtó ikonjára kattintunk jobb egérgombbal, és ott választjuk ki a Leválasztás menüpontot … innentől ugyanaz.
számítógép, sd-card

Vegyünk akkor példának egy Androidos telefont …
Itt a Beállításokban megkeressük a Tárhely menüpontot, abban megtaláljuk az SD-kártya leválasztását.
tárhelysd-kártya

Majd OK az SD-kártya leválasztására és már folyamatban is van a művelet.
sd-kártya leválasztásaleválasztás

sd-kártya eltávolítva
Végül pedig ezt az értesítést kell látnunk: Az SD-kártya biztonságosan eltávolítható. Ilyen egyszerű.
Visszafelé minden automatikus, mármint ha felcsatoljuk az eszközt.

Sajnos nem remélhetem, hogy ezután itt kevesebb lesz az elkeseredett hozzászólás, de talán így, hogy leírtam van némi remény.

Sok sikert!

Kiegészítés:
A hagyományos módszerrel nem eltávolítható USB meghajtóknál segíthet ez a program.

Szerintem ez is érdekel: Windows 10 jelszó kérés kikapcsolása

Frissítve: 2020. március 28. 15:47

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

»
«

Eddig 12 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Zsolt

A Total Commanderben egy hordozható eszköz betűjelére jobb gombbal kattintva érheted el a Kiadást.

Imre

Viszont a fenti ajánlások közül a Windows fájlkezelőjében nem, de a lemezkezelőjében megtaláltam a Leválasztás lehetőségét.

Kipróbáltam. A lemezkezelőből azonnal eltűnt, az értesítési területről még nem, de ezután a kiadást választva már jelezte a biztonságos eltávolítás lehetőségét.

Ez ugyan két lépés, de még mindig egyszerűbb, mint minden ilyen alkalommal kikapcsolni a gépet.

Mindenesetre a sok akadékoskodásom ellenére köszönöm az ötletet a leválasztással.

Imre

Ahogy ígértem, megpróbáltam a Total Commanderben a kiadást. Szerintem nincs ilyen ilyen parancs annak a menürendszerében.

Ha mégis van, csak én nem találtam, akkor kérlek írd meg!

Imre

Sajnos a disk ejector nekem nem vált be. Amikor maga a windows 7 nem adja ki, mert szerinte használatban van, akkor az ejector sem teszi meg.
Pontosabban egy alkalommal megtette, mikr észrevette, hogy az indexelő szolgáltatás akadályozza. Azt akkor feloldottam, de azóta is rendszeres, hogy a gép kikapcsolásával tudom csak megoldani a dolgot.

Majd ki fogom próbálni a Total Commandert, hátha az jobb.

De ha az nem válik be, akkor kellene egy olyan program, ami tényleg le tudja választani azokat az alkalmazásokat, amik nem engedik kivenni.

Zsolt

Sajnos nem tudom mi a megoldás. Lehet, hogy driver probléma … vagyis, hogy nem jól ismeri fel a Windows a merevlemezt, de letölthető drivert a megadott eszközhöz nem találtam. Továbbá még az is lehet, hogy van már valami gond a lemezzel … tehát egy ellenőrzést le lehetne futtatni rajta.
Azt kérdezném, hogy mikor nem lehet az óra mellett látni az USB ikont, akkor elérhető a lemez valamilyen meghajtó betűjel alatt, és használható?

Névtelen

asztali PC-m van, és WIN10. sokszor meg sem jelenik a lehetőség a leválasztásra. külső winchestert (ICY BOX eszköz) ki szeretném kapcsolni. se ikon, se jobb egérnél megjelenő “eject sor” nincs. csak úgy tudom lekapcsolni, hogy leállítom a pc-t. erre mi a megoldás? köszi előre is! nagyl

Zsolt

Nos akkor felkerült a program.
A konkrét esetben én azt javaslom, hogy az adott meghajtó betűjelhez rendelj hozzá egy billentyűt a program beállításaiban, így elég kényelmesen lecsatolhatod a vevők pendrive-jait. Ja és be kell állítani, hogy kényszerítse ki a futó programok bezárását … a képernyőképeknél írtam róla.

Zsolt

Ennek az oka általában az, ha valami nem engedi. Tehát valamelyik program használja vagy blokkolja. Ez lehet pl. épp a fájlkezelő is. A fájlkezelőből épp ezért lehet gyorsabb, mert az a program adja ki, ami lefoglalja. Az óra melletti ikonból kiindulva a Windows megkéri ez esetben a fájlkezelőt, hogy engedje már el … :) Ha nem engedi az … igazából nem tudok biztosat mondani, függhet attól, hogy melyik Windowst használja az ember, milyen vírusirtót, milyen beállításokkal, mert lehet hogy az is vizsgálgatja épp, biztonság kedvéért. Szóval olyan tuti tippet vagy beállítást nem tudok, ami megoldaná. Van egy kis program, amit nemsokára felteszek a Csillagporra, csak még nem vizsgáltam meg eléggé, az pont ezt a problémát hivatott orvosolni. Előzetesen ideteszem az oldala linkjét, de a héten kidolgozom akkor a leírását is, és akkortól többet lehet róla majd tudni. Szóval ő lenne az: usb-disk-ejector Sok sikert hozzá, de majd akkor jelentkezem nemsokára!
Ja a gép sebességéről … melyik Windows van rajta, ha megkérdezhetem?

Virág Dóra

Nemrég gépcsere volt, és áttértem egy állítólag sokkal gyorsabb gépre. De van vele egy-két gond. Pl. pont az USB eltávolítás, ami annyira extrém lassú, hogy már kínos, amikor itt áll a vevő, és vár, hogy visszaadjam neki a pendrive-ot. A fent leírt módon próbálom eltávolítani (Az óra melletti kis USB csatlakozóra kattintva lent a tálcán), de kb. 2-3 perc, mire feljön az ablak, hogy most már kihúzhatom. Most kirpóbáltam a másik módszert (Windows fájlkezelőjéből) és onnan egyből kiadja. Mi lehet ennek az oka? Tudtok rá valami megoldást? Lentről azért csak kényelmesebb lenne… Köszi előre is.

olaszki viki

:)

Zsolt

Na például…

Nándi

google.hu/search?q=life+is+too+short+to+remove+usb+safely…

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2020 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.