Csillagpor.hu
Csillagpor.huIT cikkek, Webes alkalmazás → Mennyit fogyaszt a számítógép avagy tápegység kalkulátor

Mennyit fogyaszt a számítógép avagy tápegység kalkulátor

Frissítés: Mivel sokaknak érdekes adat jön ki, arra kérek mindenkit, hogy a CPU-nál csak egyet állítson be értéknek, kivétel ha fizikailag több processzora van. Tehát 100 magos is csak 1-nek számít, utána be lehet állítani a pontos típusát. Hasznos lenne ha az eredményről kapott linket megosztanátok egy hozzászólásban! Köszönöm!

Mennyit fogyaszt a számítógép? Sokan kíváncsiak erre az adatra. A tápegység kalkulátor nem pont erre van kitalálva, de a szükséges tápegység kiszámolása hasonló adatot adhat.

Új gép összeállításakor tudnunk kell, hogy az alkatrészek mennyit fognak enni, vagyis mennyi teljesítmény leadásra szeretnénk kényszeríteni a tápegységünket (ajánlott tápegység teljesítmény – Recommended PSU Wattage).

Ha túl “erőset” választunk kidobtunk egy kis pénzt, ha túl “gyengét” akkor pedig sokat, mert jobb esetben venni kell egy másikat, mert csak világít és hűt a gépünk, rosszabb esetben viszont instabil lesz a rendszer, és belebolondulunk míg kitaláljuk mitől, esetleg lassacskán tönkre megy az meg az.

mennyit fogyaszt a számítógépem
Az eXtreme Power Supply Calculator Lite a gépünk paramétereinek megadása után kiszámolja mennyit fogyasztana egy ilyen konfiguráció.

Több mint 1000 Intel és AMD processzor közül választhatunk és magába foglalja a legújabb grafikus kártyákat is.

A megadható adatok között például olyanok szerepelnek mint:

  • fizikai processzor (tehát a többmagos egynek számít)
  • alaplap (Motherboard) besorolása (regular desktop, stb…)
  • CPU Utilization (TDP) – ez a hűtésre vonatkozik, vagyis mennyi hűtendő energiája van a processzornak, érdemes recommended-en hagyni
  • Overclock my CPU! – vagyis felhúztuk e az órajelet vagy a magfeszültséget
  • memória modulokról (sticks) és típusokról kell nyilatkozni
  • továbbá, videókártyák, merevlemezek, SSD-k … és még sok más …

… majd DVD és aztán következik a jobb oldali oszlop, szóval elég részletes adatokból számolhatjuk ki, hogy mennyivel terheljük meg a költségvetést és ehhez milyen táp elengedhetetlen.

A kapott értékhez adjunk hozzá 15-20%-ot, illetve ne felejtsük el, hogy monitorunk attól függően, hogy mekkora és hogy LCD vagy katódsugárcsöves (mára már többnyire LED), 30-70 W-ot is fogyaszthat. Ha a tápegységből kapja az áramot akkor végképp ne hagyjuk ki!

Ezek szerint ez a masina amin írok, megelégedne egy 350 W táppal… hmm, túllőttem a célon.

Végül azért annyit megnyugtatásként írnék, hogy ez tekinthető a maximális teljesítmény felvételnek, átlagfogyasztásnak az itt kapott adatokat mondjuk … felezzük meg.

Power Supply Calculator

Az oldalon találhatók még olyan érdekességek is mint a vízhűtés tervező (Flow Designer) és az Overlock kalkulátor.

Kapcsolódó programok: Hardver információ

Frissítve: 2020. március 20. 17:42

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

»
«

Eddig 8 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Zsolt

Köszi a visszajelzést Feri!

Feri

Teljesen hihető eredményt adott! 410w

Zsolt

Én nem tudom, hogy ti mit állítotok be, de ezek tényleg óriási értékek. Szerintem a CPU-nál szúrjátok el. “CPU count: by default it’s 1 physical chip. Multicore CPU still counts as 1 physical CPU.” Vagyis tökmindegy hány magos, ha egy CPU van a gépben, akkor oda egyet kell beállítani. Aztán megadod a típusát pl: Intel Core i7-8700K, és azzal számol.
Érdemes előbb a Basic módban letesztelni, aztán állítgatni hozzá minden extrát az Expert módban. De nekem a kettő között 9W különbség jött ki csak. A végeredmény: 383W ezzel a konfigurációval. Csak egy pár részlet: Intel Core i7-8700K, 2 x 8GB DDR4, NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, 1 x SSD, 1 x SATA 7.2K RPM, LED 27″ … szóval nem tudom mitől lehet majdnem ötször ekkora az igénye valaminek … illetve mint írtam, valószínűleg a processzor nem helyes beállításai …
Arra kérnék mindenkit, hogy másolja be ide a Result résznél található linket, hogy megvitathassuk az eredményt!

Vicc

1800 watt, jól van menj már anyádba :D:D:D:D:D:D

Gábor

Jó nagy marhaság 1400 wattos tápot javasol.Fura hogy pontosan a felével ketyeg.

Zsolt

Azóta frissült …

Péter

Kipróbáltam. Teljesen hibás eredményt adott.

Elemér

Hm, ez igen jó, mióta utoljára láttam frissült!

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2021 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.