Csillagpor.hu
Csillagpor.huWindows 8, Windows tippek → Nem tudok belépni a Windows 10-be!

Nem tudok belépni a Windows 10-be!

Egy e-malben feltett kérdésre válaszul készült ez a bejegyzés. A helyzet a következő volt: törölve lett egy Microsoft fiók, ami a Windows 10-be való belépéshez szükséges volt. Ezután még működött is a belépés 2 hónapig, az ember könnyen gondolja, hogy akkor ez nem is volt hatással a bejelentkezésre, csakhogy van 60 nap türelmi, biztonsági, gondolkodási … idő, amíg él a fiók. Ezután csap be a ménkű, és válik lehetetlenné a belépés Windowsunkba.

A helyzet nem pontosan ez volt, és a leírt megoldás érvényes lehet más helyzetekre is. Itt olvasható részlet az eredeti e-mailből.

Először is fontos tudni, hogy bármilyen felhasználót törlünk, töröljük azokat a mappákat, fájlokat amik csak az övéi voltak, továbbá azokat a programokat is, amik csak annál a felhasználónál voltak telepítve.
Tehát pl. törlődik a C:\Users\töröltfelhasználó\ mappa mindenestől, ez az Intézőből vagy Fájlkezelőből nézve C:\Felhasználók\stb\ (ha magyar nyelvű a Windows).

Elindítjuk a gépet a telepítőlemezről, majd ha eljutottunk a legelső beállítási lehetőségig, ami a nyelv beállítás, megnyomjuk a Shift+F10 billentyűkombinációt, amire egy parancssor ablakot kell kapnunk.

Windows 10 indítás, parancssor

A most következő műveletekhez tulajdonképpen bármilyen operációs rendszer bármilyen indítólemeze megfelel, ami fel tudja csatolni az NTFS partíciót, majd tudja írni/olvasni is … az egyszerűség kedvéért én egy Windows 10 telepítőlemezzel dolgozom. A lényeg, hogy a majd mindjárt lent szereplő fájlokat kell vele mozgatni, másolni, tulajdonképp az utilman.exe fájlt kell lecserélni a cmd.exe fájllal, de előtte arról egy biztonsági másolatot csinálni.

Nézzük csak előbb mi az az utilman.exe! Ha beírom a parancssorba vagy a Futtatásba, már futó Windowszon hogy utilman.exe, akkor a Gépház Könnyű kezelés beállításai jönnek elő, Narrátor, Nagyító, kontrasztos megjelenés, ilyesmi.
De nem is ez a fontos, hanem hogy ez a fájl intézi a bejelentkezési képernyőn a jobb lent található 3 ikon közül a középsőnek, a könnyű kezelésnek a működését, ami itt egy leegyszerűsített panelt ad elő kattintásra. Na most a csel az, hogy ezt a fájlt lecseréljük a cmd.exe-re, vagyis a parancssorra, parancsértelmezőre. Tehát kattintásra ez jön elő az eredeti Windows elgondolás helyett. Aztán majd vissza kell másolni … majd ha odaérünk …

Szóval a Shift+F10-nél jártunk … az előugró parancssorba beírjuk:
move d:\windows\system32\utilman.exe d:\windows\system32\utilman.exe.bak és ütünk egy Entert. Ezzel készítettünk egy utilman.exe.bak nevű mentést az eredeti utilmanról. A képen láthatótól eltérően valószínűleg nem kérdezi meg, hogy felülírjuk e, de nekem már volt egy ilyen fájl … nem először csinálom :)

utilman.exe mozgatás, másolás

Ezután beírjuk, hogy: copy d:\windows\system32\cmd.exe d:\windows\system32\utilman.exe
Így megint létrehoztunk egy utilman.exe fájlt, ami tulajdonképp a cmd.exe átnevezve.

Ide írom, tehát tessék megjegyezni a végére, hogy az eredeti utilman.exe fájlt úgy állítjuk vissza, hogy …
move d:\windows\system32\utilman.exe.bak d:\windows\system32\utilman.exe
Kérdezi, hogy felülírjuk e … igen.

Ha ezekkel megvagyunk, újra kell indítani a gépet, most már nem a telepítő vagy más boot lemezről, tehát egy normál Windows indítás, egész a bejelentkező képernyőig. Ezt megtehetjük a wpeutil reboot parancs beírásával, majd szintén egy Enterrel. Ha újraindult a gép, akkor a bejelentkező képernyőnél válasszuk azt a bizonyos középső gombot, és most egy ablaknak kell megjelennie parancssorral.

Windows 10 bejelentkezés

Itt a következő parancsokkal létrehozunk egy felhasználót, majd adminisztrátori jogokat adunk neki. Pontosabban hozzáadjuk ehhez a csoporthoz…
net user felhasználóinévamitakarunk /add
… majd Enter, és ezután …
net localgroup Rendszergazdák felhasználóinévamitakarunk /add
… majd itt is Enter.

Közben a képen látszik, hogy kifelejtettem a felhasználói nevet és így csoportot akart létrehozni.

Rendszergazdákhoz tartozás

Ha a másodiknál problémázik, hogy nincs ilyen csoport, akkor lehet net localgroup Administrators felhasználóinévamitakarunk /add is, vagy más is, attól függően, hogy eredetileg milyen nyelven telepítettük a Windowst. Na most, ha eredetileg japánul telepítettük, arra az esetre nincs tippem, de pl. németül Administratoren a megfejtés.

Ha ez a két parancs rendben lefutott, indítsuk újra a gépet, pl. a jobb alsó kikapcsoló gombbal.

kikapcsolás, újraindítás

Ezután vagy automatikusan bejelentkezik nekünk az új felhasználóval, vagy a bejelentkező képernyőnél ki kell választani azt. A lényeg, hogy a most létrehozott énünkkel jelentkezzünk be. Ez kicsit hosszabb lesz a szokásosnál, mert most hozza létre a Windows ezt a profilt, de ha meg van, akkor a Start menü gombra jobb egérgombbal kattintva válasszuk ki a menüből a Számítógép-kezelés menüpontot.

Számítógép-kezelés

Itt a Helyi felhasználók és csoportokon belül nézzük a Felhasználókat, ott keressük meg azt, amivel problémák van! Kattintsunk rá jobb gombbal, majd ott a Jelszó megadása… pontra.

felhasználói jelszó megadása

Itt előjön egy üzenet, amiből kiderül, hogy ha van jelszókiadási lemezünk, felesleges az egész macera, használjuk azt, de mi most feltételezzük, hogy nincs ilyen. Ha nem tudunk belépni, nem sok választásunk van mint folytatni a műveletet, annak ellenére, hogy figyelmeztet, hogy egyes adataink menthetetlenül elfognak veszni.

Jelszó beállítás

Ezek nem dokumentumok, fényképek vagy ilyesmik, hanem “titkosított fájlok, tárolt jelszavak és személyes biztonsági tanúsítványok”. Szóval OK. Mikor kész az új jelszó, jelentkezzünk ki és lépjünk be a kívánt felhasználóval!
Valószínűleg minden rendben ment…

bizonyos adatok elvesznek

Kijelentkezés

Bejelentkezés

fiók törlés

mindent elvesztesz helyi felhasználó

egy rendszergazdai fiók törlése

A további felhasználókat ezután törölhetjük ha akarjuk, a fent említett Számítógép-kezelésnél, de egyszerűbb és főleg biztonságosabb, ha ennek a bejegyzésnek megfelelően, egyszerűen kikapcsoljuk a jelszó kérést.

A beépített és a rendszer által kezelt fiókokat ne töröljük, a jelszavaikat megváltoztathatjuk.

Remélem senkinek nem jut eszébe így más számítógépébe jogosulatlanul belépni!

A bejegyzést még vázlat állapotban megkapta a kérdező, majd pár nap múlva visszajelzett, hogy sikerült megoldania a leírás alapján.

Minden jót, jó mulatást!

2016.11.25.

Kapcsolódó bejegyzések:
Windows 10, 8, 7 letöltése
Hogy tilthatom le a Windows 10 bejelentkező jelszót?
A Windows 10 kémkedésének letiltása
Hogyan távolítsunk el Windows frissítéseket

Frissítve: 2020. március 20. 17:43

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

»
«

Eddig 11 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Zsolt

… nem akarok ígérni … megnézem … ígérem! :)

Bandika

Köszi. Mikor kb?

Zsolt

Ez jó kérdés … azt mondanám, hogy igen, de már rég nem próbáltam, a napokban megnézem megy e még.

Bandika

Ez még működik? Mert már 3 éves a bejegyzés és azóta sokat változott a Win10.

Zsolt

Elméletileg igen … bár még nem próbáltam. Van utilman.exe, cmd.exe, ugyanúgy lehet bármiről bootolni, átnevezni, felhasználót, csoportot létrehozni, jogosultságot állítani, a Shift+F10 nem tudom működik e, és nem tudom a könnyű kezelés ugyanúgy működik e …. de elképzelhető. Ha Windows 7-ed van, és nem tudsz belépni, bátran kipróbálhatod, bajod nem lesz belőle … úgy gondolom :)

Berci

Ez működik Windows 7-en is?

Zsolt

Hülye válasz … Mivel a Windows nem tudja, hogy kié: fel.

Hülyekérdés

Akkor így más gépét is fel lehet törni?

József

Kedves Zsolt!

Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal.

Zsolt

Szép jó napot!

Érdekes a hiba … sajnos nem tudom mi okozhatja, de gondolkodom rajta. Nekem a leírtakból úgy tűnik, hogy a JetClean lehet a felelős érte, mindenesetre valami olyasmi, ami mind a 4 esetben megvolt már. A különféle Windows frissítések, és különböző programok telepítése/eltávolítása nem gondolom, hogy 4-szer ugyanazt produkálná. Viszont, ha mind a négynél fent volt a JetClean, és előtte használtad … sokszor nem nagyon tudja meghatározni az ember ezt az “előtte” dolgot, ha mondjuk napokig alvó állapotba kerül csak a gép, nem indul újra. Gondolkodom …

József

Tiszteletem!

Segítséget szeretnék kérni.
Win10 Pro rendszerem van. Valamilyen tevékenység után, ( – ami lehet Win frissítés,program uninstall, rendszertakarítás JetClean-el, eddig nem tudtam pontosan meghatározni – ) a rendszer újraindítása eljut a zárolási képernyőig. Normálisan, ha itt megnyomok egy billentyűt, akkor a bejelentkezési képernyő jön elő, és be tudok jelentkezni. Esetemben viszont a zárolási képernyőn billentyűt nyomva, egy pillanatra megjelenik a bejelentkezési képernyő, de azonnal visszatér a zárolási képernyő. A rendszer viszont normálisan elindul, mert egy másik gépről hozzáférek a megosztott mappákhoz. Megoldást csak a mentett rendszer visszatöltése jelent. Az eset már 4 alkalommal előfordult.

Az a kérdésem, hogyan lehetne egyszerűbben használatra bírni a rendszert. A Regedit használata szóba jöhet, mert külső programmal tudom szerkeszteni a bejegyzéseket. De vajon mit kellene?

A segítséget előre is köszönöm.
József

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2021 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.