Csillagpor.hu
Csillagpor.huIT cikkek, Szoftver, Webes alkalmazás → Online backup szolgáltatások ingyen, szinkronizáló, biztonsági mentő, fájl megosztó

Online backup szolgáltatások ingyen

    Eddig 5 hozzászólás, szólj hozzá! Frissítve: 2017. január 19. 18:14

Szinkronizáló, biztonsági mentő, fájl megosztó online szolgáltatások. Mikor jók ezek? Ha dokumentumainkat, képeinket, munkánkat, zenéket vagy videókat szeretnénk gépünktől függetlenül bárhol elérni. Szeretnénk ugyanazokat a fájlokat látni és szerkeszteni asztali számítógépről, laptopról, netbookról, mobil telefonról. Szeretnénk ha beállításaink, leveleink, Kedvenceink, munkánk mindig aktuálisan el lenne mentve.

Elavult! → Ezt kell megnézni!
Folytatnánk otthon is a munkát, vagy vinnénk nyaralni is a gépet, semmi gond ha ellopják, hiszen akár nem is kell rajta maradnia semminek, a szerveren sértetlenül vár a legfontosabb dolog: az adat.

Ebben a kategóriában sajnos magyar szereplők nincsenek.
Az alkalmazások teljes bemutatásához még többet kellene írni, így szinte csak felsorolás lesz ez a bejegyzés, így mindnek kimarad pár tulajdonsága, de akinek komolyan szüksége van online backup szolgáltatásra, 1-2 óra alatt kipróbálhatja mindet. Sőt, akár szinkronizáltathatja ugyanazt a mappát az összessel!
Fő a biztonság :-) .

 

A legtöbbnél növelhető a tárhely meghívásokkal és persze pénzért, mind magas fokú titkosítással, biztonsággal rendelkezik.

Kezdjük:

Memopal

memopalNem csinál nagy reklámot az ingyenességnek, csak telepítés után érhető el, tehát innen: –Memopal– kell letölteni, telepíteni és a FREE-t választani 3GB-al, így regisztrálni, aztán működik. 3GB ingyenes tárhelyet biztosít.

A Memopal Control Panel telepítése után használatba is vehetjük.
Telepítés közben elkészíthetjük a regisztrációt, ami felhasználói névből és jelszóból áll. A Memopal Control Panelben meg kell adni a könyvtárat, amit szinkronizáljon az online tárhelyünkkel.
Nincs fájlméret korlátozás és évi 49$-ért kaphatunk 200GB tárhelyet is.
Beépül a környezeti menübe (jobb klikk), ahonnan fel is tölthetjük, meg is oszthatjuk fájljainkat.
Linux, Windows, Mac és mobil változata van.

SugarSync

sugarsyncOlyan nagyon a SugarSync sem teszi szem elé a 2GB free tárhelyét, de itt regisztrálhatunk: sugarsync.com/signup.

Szintén tud biztonsági mentést, szinkronizálást Windows, Mac és mobil eszközök (iPhone, BlackBerry, Android, Windows Mobile) között, megosztást, távoli elérést.
A 2GB-os ingyenes korlátai, hogy csak két gép között lehet szinkronizálni, csak két verziót követ egy fájlból (a fizetős 5-öt), de a 2 giga lehet akár 1 fájl is.
A SugarSync File Manager-t kell hozzá letölteni, majd regisztrálni, levélben jóváhagyni és tölteni felfele.
Még annyit, hogy az oldal jelenleg Firefox alatt itt-ott szétcsúszik (illetve össze), én Chrome-on regisztráltam.
Beépül a környezeti menübe.

 

Syncplicity

syncplicity.com

A neve az egyszerűségre utal.

Az ingyenes tárhely 2GB, nincs fájltípus vagy méret korlát.
Az ingyenes csomag 2 gépre van korlátozva.
Regisztráció után letölthetjük a Syncplicity programot, amiben megadjuk a szinkronizálandó mappát, mappákat. Természetesen tartalmaz verziókövetést is.

A szolgáltatás része, hogy online szerkeszthetjük a dokumentumokat Zoho-val, vagy a képeket Picnik-el, és előnézetet kaphatunk a Scribd-el, a webes felület -Apps- pontjából elérhető a Google Docs-hoz való hozzárendelés is.

Pár tulajdonság:
valósidejű biztonsági mentés; egyszerű megosztás; bármikor, bárhol elérhető; több számítógép – egy nézet; elegáns kivitelezés; híd az online és offline világ között biztonságosan.
A telepítéshez .NET keretrendszer szükséges, így csak Windows-on fut.
Ő is beépül Windowsunk menüibe.

 

SpiderOak

spideroakspideroak.com
Azt állítják magukról, hogy 10-15x gyorsabbak, mint a hagyományos backup megoldások.
Ez így elég érdekes megfogalmazás, de ha a floppyra gondolok, akkor akár 100x is :-), de komolyan… tömörítés és “de-duplication” technológia miatt a feltöltés ennyiszer gyorsabb.
Nagy adattömeggel nem próbáltam ki, de valóban gyorsnak tűnik.

Szintén 2GB “jár” ingyen, Mac, Linux, Windows kompatibilis, és a backup, a szinkronizálás, a megosztás, az elérés és a tárolás az 5 dolog amit kiemelnek magukról, de náluk is él a fájlok története, visszaállíthatósága is.

A SpiderOak szoftver telepítése után a -BACK UP- menüpontnál akár fájlonként is beállíthatjuk miket szeretnénk szinkronizálni.
Ez igen szimpatikus tulajdonság.

 

ADrive

adriveAz ADrive-ról nem írok sokat, mert akinek csábító az 50GB ingyenes tárhely, az úgyis nekiesik, és kihozza belőle a maximumot, de aki kevesebbel is beéri… szóval őt elriasztanám, a nehézkes és paranoiás regisztrációval, a nem létező (az ingyenesben) asztali szoftverrel, a webes Java-s feltöltővel, és azzal, hogy állandóan át kell állítgatni, hogy nekem a “FREE” kell nem a “FREE 14-Day Trial!“. De mondom, nagy úr az az 50GB-s ígéret, lehet hogy van aki átrágja magát rajta! Innen kellene elindulni: adrive.com/login/signup

 

FilesAnywhere

filesanywherefilesanywhere.com
A nagy öreg.
1999-től szolgáltatnak.
A legnagyobb “Web Advanced Plan” csomagban akár 500GB felett is lehet a tárhelyünk. A szolgáltatás tárhelyét és a felhasználók számát magunknak állíthatjuk be gigabájtonként és felhasználónkét, így közben 1 dolláronként nő havonta az ár.
Na, de az ingyenes… 1GB tárhely, 1 felhasználó.
Nem sok igaz?

Pár szolgáltatás, ill. korlát az ingyenesben:
25MB max. letöltés (egyben); PC, Mac, Windows Mobile, iPone, PocketPC, Blakberry támogatás; Zoho, Picnik szerkesztő; fejlett keresés bármi szerint; automatikus tömörítés; FileShare linkek; Outlook Add-in nagy fájloknak; fejlett verzió követési szolgáltatások e-mail értesítéssel; online dokumentum, zene egyéb média megtekintés; nyomtatás; PDF-be átalakítás … és még sok minden.
Tehát akinek nem a méret a lényeg…
Desktop szoftvere nincs.

 

Mozy

mozymozy.com
A mozy 2GB ingyenes backup tárhelyet ajánl.
Gyorsan és egyszerűen letölthetjük, telepíthetjük és beállíthatjuk a MozyHome programot, amin keresztül mehet a szinkronizálás.
A Mozy szinkronizálása is igen gyors, mert csak a különbséget keresi és menti, érdekessége a “Backs up Outlook files” tulajdonság, (amit valaki elkészíthetett volna Thunderbird-re is) amivel e-mail-jeinket menthetjük.

Mac Os és Windows örvendezhet neki, és ha jól vizsgálgattam fájlmegosztással nem rendelkezik.

Ó párdon, most hogy feltelepítettem látom, hogy Eudora és Thunderbird és Firefox és ha fel lenne rakva, ki tudja még mi adatait menti.
Beépül a környezeti menübe is.

 

Box

boxbox.net
1GB-ot kínál a box, megosztható linkkel, de 25MB letöltési határral, webes mobil eléréssel, egyszerű OpenBox online szoftverrel.

Érdekessége, hogy általa létre is hozhatók a dokumentumok, amit a tárhelyünkre .webdoc kiterjesztéssel ment.
Megnyitható, megosztható és még ki tudja mi (nem próbáltam ki mindent), a Google Docs-tól kezdve a Zohon át a Twitter-ig és a feljebb is említetteken kívül, jó 30 (jelenleg 37) alkalmazásban.

Regisztrációkor telefonszámot is kér, de szerintem nem reális veszély, hogy mostantól hívogatnának.
A beállításoknál (Settings) lejjebb megtalálhatjuk a Languages Beta állapotban lévő opciót, ahol magyar nyelv is szerepel. Juhéjj!

 

Dropbox

dropboxdropbox.com
Utoljára hagytam a Dropbox-ot, amit jelenleg használok.

Már felkerült a programok közé is: Dropbox.

Az ott leírtakhoz annyit fűznék hozzá, hogy talán ez a legegyszerűbb megoldás.
Elérhető Intézőből, Total Commenderből vagy akármiből az a mappa, amit megosztottunk, nem szükséges hozzá újat tanulnunk.

Számomra egy hátrányos tulajdonsága, hogy csak egy megadott könyvtárat szinkronizál, vagyis mindent oda kell másolnom, amiről biztonsági mentést szeretnék valahol a távolban, vagy más gépeken.

Megválni nem fogok tőle, de a fent leírtak valamelyikével itt-ott kiegészítem a backup lehetőségeimet.

2010 július 1

Kapcsolódó oldal:
Adatmentő, szinkronizáló

»
«

d1

divshare

Zsolt

Köszi, akkor Live Mesh …

Ha ma újra kellene írnom, már kicsit hosszabb lenne a lista! :-)

Jan

Nem kifejezetten Backup program, de én a Windows Live Mesh-t használom, ami szinkronizálni tudja a háttérben a megadott mappákat a SkyDrive tárhellyel. Emellett IE kedvenceket és egyes Office adatokat is tud kezelni. A Windows Live rendszer tagja, ingyenes, és 5GB tárhelyet ad.

Remek összefoglaló, gratula.

Zsolt

Köszi!
Nem javítgatom, mert lehet, hogy havonta át kellene írnom a bejegyzést, ami már nem mai gyerek.
Tehát akkor SugarSync 5 GB!

Mazsi

Korrekt gyűjtemény!
Annyit tennék hozzá, hogy a SugarSync már 5 GB-ot ad ingyen első körben. Én emiatt váltottam Dropboxról.
Csak így tovább! :)

Kérdezz, szólj hozzá!
Nem kötelező semmilyen adat megadása... a név azért hasznos.


Itt szólhatsz hozzá:

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!


Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2017 : Csillagpor.hu / ReSpeedy.Berlin ... hogy neked jó legyen!