Csillagpor.hu
Csillagpor.huIT cikkek, Szoftver, Webes alkalmazás → Online backup szolgáltatások ingyen, szinkronizáló, biztonsági mentő, fájl megosztó

Online backup szolgáltatások ingyen

Szinkronizáló, biztonsági mentő, fájl megosztó online szolgáltatások. Mikor jók ezek? Ha dokumentumainkat, képeinket, munkánkat, zenéket vagy videókat szeretnénk gépünktől függetlenül bárhol elérni. Szeretnénk ugyanazokat a fájlokat látni és szerkeszteni asztali számítógépről, laptopról, netbookról, mobil telefonról. Szeretnénk ha beállításaink, leveleink, Kedvenceink, munkánk mindig aktuálisan el lenne mentve.

Elavult! → Ezt kell megnézni!
Folytatnánk otthon is a munkát, vagy vinnénk nyaralni is a gépet, semmi gond ha ellopják, hiszen akár nem is kell rajta maradnia semminek, a szerveren sértetlenül vár a legfontosabb dolog: az adat.

Ebben a kategóriában sajnos magyar szereplők nincsenek.
Az alkalmazások teljes bemutatásához még többet kellene írni, így szinte csak felsorolás lesz ez a bejegyzés, így mindnek kimarad pár tulajdonsága, de akinek komolyan szüksége van online backup szolgáltatásra, 1-2 óra alatt kipróbálhatja mindet. Sőt, akár szinkronizáltathatja ugyanazt a mappát az összessel!
Fő a biztonság :-) .

 

A legtöbbnél növelhető a tárhely meghívásokkal és persze pénzért, mind magas fokú titkosítással, biztonsággal rendelkezik.

Kezdjük:

Memopal

memopalNem csinál nagy reklámot az ingyenességnek, csak telepítés után érhető el, tehát innen: –Memopal– kell letölteni, telepíteni és a FREE-t választani 3GB-al, így regisztrálni, aztán működik. 3GB ingyenes tárhelyet biztosít.

A Memopal Control Panel telepítése után használatba is vehetjük.
Telepítés közben elkészíthetjük a regisztrációt, ami felhasználói névből és jelszóból áll. A Memopal Control Panelben meg kell adni a könyvtárat, amit szinkronizáljon az online tárhelyünkkel.
Nincs fájlméret korlátozás és évi 49$-ért kaphatunk 200GB tárhelyet is.
Beépül a környezeti menübe (jobb klikk), ahonnan fel is tölthetjük, meg is oszthatjuk fájljainkat.
Linux, Windows, Mac és mobil változata van.

SugarSync

sugarsyncOlyan nagyon a SugarSync sem teszi szem elé a 2GB free tárhelyét, de itt regisztrálhatunk: sugarsync.com/signup.

Szintén tud biztonsági mentést, szinkronizálást Windows, Mac és mobil eszközök (iPhone, BlackBerry, Android, Windows Mobile) között, megosztást, távoli elérést.
A 2GB-os ingyenes korlátai, hogy csak két gép között lehet szinkronizálni, csak két verziót követ egy fájlból (a fizetős 5-öt), de a 2 giga lehet akár 1 fájl is.
A SugarSync File Manager-t kell hozzá letölteni, majd regisztrálni, levélben jóváhagyni és tölteni felfele.
Még annyit, hogy az oldal jelenleg Firefox alatt itt-ott szétcsúszik (illetve össze), én Chrome-on regisztráltam.
Beépül a környezeti menübe.

 

Syncplicity

syncplicity.com
A neve az egyszerűségre utal.

Az ingyenes tárhely 2GB, nincs fájltípus vagy méret korlát.
Az ingyenes csomag 2 gépre van korlátozva.
Regisztráció után letölthetjük a Syncplicity programot, amiben megadjuk a szinkronizálandó mappát, mappákat. Természetesen tartalmaz verziókövetést is.

A szolgáltatás része, hogy online szerkeszthetjük a dokumentumokat Zoho-val, vagy a képeket Picnik-el, és előnézetet kaphatunk a Scribd-el, a webes felület -Apps- pontjából elérhető a Google Docs-hoz való hozzárendelés is.

Pár tulajdonság:
valósidejű biztonsági mentés; egyszerű megosztás; bármikor, bárhol elérhető; több számítógép – egy nézet; elegáns kivitelezés; híd az online és offline világ között biztonságosan.
A telepítéshez .NET keretrendszer szükséges, így csak Windows-on fut.
Ő is beépül Windowsunk menüibe.

 

SpiderOak

spideroakspideroak.com
Azt állítják magukról, hogy 10-15x gyorsabbak, mint a hagyományos backup megoldások.
Ez így elég érdekes megfogalmazás, de ha a floppyra gondolok, akkor akár 100x is :-), de komolyan… tömörítés és “de-duplication” technológia miatt a feltöltés ennyiszer gyorsabb.
Nagy adattömeggel nem próbáltam ki, de valóban gyorsnak tűnik.

Szintén 2GB “jár” ingyen, Mac, Linux, Windows kompatibilis, és a backup, a szinkronizálás, a megosztás, az elérés és a tárolás az 5 dolog amit kiemelnek magukról, de náluk is él a fájlok története, visszaállíthatósága is.

A SpiderOak szoftver telepítése után a -BACK UP- menüpontnál akár fájlonként is beállíthatjuk miket szeretnénk szinkronizálni.
Ez igen szimpatikus tulajdonság.

 

ADrive

adriveAz ADrive-ról nem írok sokat, mert akinek csábító az 50GB ingyenes tárhely, az úgyis nekiesik, és kihozza belőle a maximumot, de aki kevesebbel is beéri… szóval őt elriasztanám, a nehézkes és paranoiás regisztrációval, a nem létező (az ingyenesben) asztali szoftverrel, a webes Java-s feltöltővel, és azzal, hogy állandóan át kell állítgatni, hogy nekem a “FREE” kell nem a “FREE 14-Day Trial!“. De mondom, nagy úr az az 50GB-s ígéret, lehet hogy van aki átrágja magát rajta! Innen kellene elindulni: adrive.com/login/signup

 

FilesAnywhere

filesanywherefilesanywhere.com
A nagy öreg.
1999-től szolgáltatnak.
A legnagyobb “Web Advanced Plan” csomagban akár 500GB felett is lehet a tárhelyünk. A szolgáltatás tárhelyét és a felhasználók számát magunknak állíthatjuk be gigabájtonként és felhasználónkét, így közben 1 dolláronként nő havonta az ár.
Na, de az ingyenes… 1GB tárhely, 1 felhasználó.
Nem sok igaz?

Pár szolgáltatás, ill. korlát az ingyenesben:
25MB max. letöltés (egyben); PC, Mac, Windows Mobile, iPone, PocketPC, Blakberry támogatás; Zoho, Picnik szerkesztő; fejlett keresés bármi szerint; automatikus tömörítés; FileShare linkek; Outlook Add-in nagy fájloknak; fejlett verzió követési szolgáltatások e-mail értesítéssel; online dokumentum, zene egyéb média megtekintés; nyomtatás; PDF-be átalakítás … és még sok minden.
Tehát akinek nem a méret a lényeg…
Desktop szoftvere nincs.

 

Mozy

mozymozy.com
A mozy 2GB ingyenes backup tárhelyet ajánl.
Gyorsan és egyszerűen letölthetjük, telepíthetjük és beállíthatjuk a MozyHome programot, amin keresztül mehet a szinkronizálás.
A Mozy szinkronizálása is igen gyors, mert csak a különbséget keresi és menti, érdekessége a “Backs up Outlook files” tulajdonság, (amit valaki elkészíthetett volna Thunderbird-re is) amivel e-mail-jeinket menthetjük.

Mac Os és Windows örvendezhet neki, és ha jól vizsgálgattam fájlmegosztással nem rendelkezik.

Ó párdon, most hogy feltelepítettem látom, hogy Eudora és Thunderbird és Firefox és ha fel lenne rakva, ki tudja még mi adatait menti.
Beépül a környezeti menübe is.

 

Box

boxbox.net
1GB-ot kínál a box, megosztható linkkel, de 25MB letöltési határral, webes mobil eléréssel, egyszerű OpenBox online szoftverrel.

Érdekessége, hogy általa létre is hozhatók a dokumentumok, amit a tárhelyünkre .webdoc kiterjesztéssel ment.
Megnyitható, megosztható és még ki tudja mi (nem próbáltam ki mindent), a Google Docs-tól kezdve a Zohon át a Twitter-ig és a feljebb is említetteken kívül, jó 30 (jelenleg 37) alkalmazásban.

Regisztrációkor telefonszámot is kér, de szerintem nem reális veszély, hogy mostantól hívogatnának.
A beállításoknál (Settings) lejjebb megtalálhatjuk a Languages Beta állapotban lévő opciót, ahol magyar nyelv is szerepel. Juhéjj!

 

Dropbox

dropboxdropbox.com
Utoljára hagytam a Dropbox-ot, amit jelenleg használok.

Már felkerült a programok közé is: Dropbox.

Az ott leírtakhoz annyit fűznék hozzá, hogy talán ez a legegyszerűbb megoldás.
Elérhető Intézőből, Total Commenderből vagy akármiből az a mappa, amit megosztottunk, nem szükséges hozzá újat tanulnunk.

Számomra egy hátrányos tulajdonsága, hogy csak egy megadott könyvtárat szinkronizál, vagyis mindent oda kell másolnom, amiről biztonsági mentést szeretnék valahol a távolban, vagy más gépeken.

Megválni nem fogok tőle, de a fent leírtak valamelyikével itt-ott kiegészítem a backup lehetőségeimet.

2010 július 1

Kapcsolódó oldal:
Adatmentő, szinkronizáló

Frissítve: 2017. június 6. 06:41

»
«

Eddig 7 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Zsolt

Hello … Ez egy igen régi bejegyzés, a jelentősen frissített és bővített változat itt található, továbbá jó pár ezer, hanem tízezer ilyen található világszerte, ez csak a legismertebbek “listája”. De most már itt áll a te megoldásod is ….

MZsolt

Hello, nem látom a listán, én egy automata cloud backup szolgáltatást használok korlátlan tárhellyel. Részletek a honlapomon a biztonságos adat tárolás menüpontban.

d1

divshare

Zsolt

Köszi, akkor Live Mesh …

Ha ma újra kellene írnom, már kicsit hosszabb lenne a lista! :-)

Jan

Nem kifejezetten Backup program, de én a Windows Live Mesh-t használom, ami szinkronizálni tudja a háttérben a megadott mappákat a SkyDrive tárhellyel. Emellett IE kedvenceket és egyes Office adatokat is tud kezelni. A Windows Live rendszer tagja, ingyenes, és 5GB tárhelyet ad.

Remek összefoglaló, gratula.

Zsolt

Köszi!
Nem javítgatom, mert lehet, hogy havonta át kellene írnom a bejegyzést, ami már nem mai gyerek.
Tehát akkor SugarSync 5 GB!

Mazsi

Korrekt gyűjtemény!
Annyit tennék hozzá, hogy a SugarSync már 5 GB-ot ad ingyen első körben. Én emiatt váltottam Dropboxról.
Csak így tovább! :)

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2019 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.