Plágium keresők

Az Internet mára megosztás, másolás, idézet, remix, plágium, lopás legalább annyira, mint eredeti tartalom.
Az eredeti tartalmat előállítóknak érdekük legalább felderíteni az őket másolókat.
Ez a másolat a népszerűsítés mellett, sérthet szerzői jogokat, rombolhatja weboldalak keresőkben elfoglalt helyét, vagy csak egyszerűen idegesítheti az alkotót, hogy valaki Ctrl-C – Ctrl-V módszerrel “publikál”.

Nem kevésbé problémája ez az egyetemeknek, mikor szakdolgozatokat, disszertációkat kell mérlegre tenniük.

Pár felderítő eszköz szerepel itt amivel próbálkozhatunk, azt hiszem a felsoroltak mindegyike térítés mentes (is).

Plagiarism Checker

Az első szereplő a Plagiarism Checker.
Igen egyszerű megoldás, Google és Yahoo találatokat ad a beírt, bemásolt szövegre. A Google Alert-et küld értesítést, ha valahol megjelenne az általunk megadott szöveg.
A főoldalon a szöveg, innen pedig weboldal egyezésre vagy részleges egyezésre kérhetünk riasztást.

A következő amit szemügyre veszünk, illetve ez az ő dolga… tehát a TinEye.
Ez a szolgáltatás a képek terén végez kutató munkát. A TinEye fordított képkereső. Feltöltünk egy képet vagy megadjuk az URL-ét és megmutatja nekünk, mely oldalakon található a megadott kép vagy hozzá hasonló. Lényeges, hogy nem a képek alt vagy title tag-e alapján keres, hanem valóban “megnézi” a képeket.

Gyakorlatilag mindegyik webböngészőhöz létezik plugin-je, amivel közvetlenül kereshetjük a weboldalakban lévő képek másolatait.

A következő a Doc Cop, mely megkapta a Top 100 Apps for Tech-Savvy Teachers díjat.
Ebből gondolhatjuk, hogy az ollókezű diákok rémálma ez az alkalmazás. Regisztrálni kell a használatához, majd összehasonlíthatunk vele dokumentumokat, melyek lehetnek pdf, doc és docx formátumúak, vagy kereshetünk másolatokat weben is.
A folyamatokat valós időben követhetjük (Status), és e-mail-ben értesítést kapunk a 0%-os találatról is. Regisztrálás után az ellenőrzés elkezdéséhez meg kell adnunk egy Guest ID-t, amit levélben kapunk meg.

Talán a legismertebb plágium keresővel folytatom: Copyscape.
Havi 10 keresés végezhető az ingyenes verzióval. (Kevésnek tűnhet, de pl. én 10-nél jobban még soha sem feledkeztem bele a másolatok keresésébe.) URL alapján keres, tehát a weboldalunk címét kell csupán bemásolni. Weboldalunkba beilleszthetünk anti plágium bannert, ha szeretnénk.
A prémium szolgáltatások 5 cent/keresés áron a kaphatók.

Egy remek plágium keresőt találhatunk plagium néven.
Ellenőrizhetünk szöveget általa és URL-t is, a weben és a hírekben. Ha bejelentkezünk riasztásokat is létrehozhatunk a megadott szöveg megjelenése esetére. Erről e-mail-ben kapunk értesítést.
A //csillagpor.hu/remek/youtube-ismerjuk első mondatával kipróbálva a szöveg keresőt, látható egy “Text Usage Timeline“, ami időben elhelyezi a másolatok megjelenését egy koordináta rendszerben, és ha a nagy pöttyök felé visszük az egeret, láthatjuk hol találta az egyezést és az hány százalékos, alatta ugyanezek részletesen, szövegesen, linkkel, időpontokkal.
plagium timeline

A CopyGator-ban feed-eket hasonlíthatunk össze, hogy megtudjuk újra lett e publikálva a tartalmunk.
CopyGatorPontosabban mi megadjuk a saját RSS feed-ünk URL-ét és majd ő összehasonlítja. Figyeltethetjük oldalunk tartalmát egy a kódba helyezett bélyeg képpel is.
Még egy ping szolgáltatást is kaphatunk, ha akarunk: //rpc.copygator.com/ping/ címen.

A Plagiarisma.Net a Google-t vagy a Bing-et hívja segítségül ha webes szöveg keresésről van szó.
Ezenkívül keres URL alapján és fájlokat is feltölthetünk txt, html, rtf, doc, docx, odt, pdf formátumban, ehhez be kell jelentkeznünk.
Az URL ellenőrzésnél elég akkurátusan jár el, és számol be a találtakról, bár akármennyire 40 nyelvet támogat, nem pont magyar nyelvre készült (nem bírja pl. a hosszú ő,ű-t).
Van egy helyesírás ellenőrzője pár nyelvre, és a Google Scholar Search-el a tudományos másolatokat is ellenőrizhetjük.

kopi.sztakiUtoljára maradt, de persze nem utolsó sorban a sztaki kopi, mely “hasonlóságkereső szolgáltatás“.
Regisztrációval és dokumentum feltöltéssel működik.
A feltöltött dokumentumokat mások dokumentumaival illetve internetes adatbázissal hasonlítja össze. A keresés eredményéről üzenetben értesítenek.
Legfőképp a magyar elektronikus könyvtárakat hívatott védeni és a diplomamunkák és disszertációk tisztaságát, eredetiségét ellenőrizni és megóvni.

Tehát ellenőrizzünk, védekezzünk!

8 hozzászólás

 1. Zsolt says:

  Köszönjük, szuper!

 2. Zsolt says:

  Köszi! Hasznos!

 3. Yanov says:

  Itt a másik nagy plágium-ellenőrző – noplag.com. Ez egy kell egy!

 4. Zsolt says:

  Ilyen programról nem tudok, de ha lenne is valamelyik nagy keresőmotor hívná segítségül, úgyhogy egyszerűbb pl. a Google operátorokkal megismerkedni: Keresési operátorok.
  Szóval google.hu és idézőjelbe írni a vers részletet.
  De az sem rossz megoldás, ha minden verset elolvas az ember :)

  Sok sikert!

 5. Eszter says:

  Kedves Szerző!

  Nem vagyok túl ügyes ha programokról van szó, nem tudom azt sem, hol kellene keresnem, amire szükségem van. Egy olyan programot keresek, ami a versekhez hasznos. Sok olyan sor van,a miről nem tudom eldönteni, hogy már olvastam-e valahol, vagy csak azért ismerős, mert én találtam ki. van ilyen vagy olvassak el minden verset ami életemben elém került? :D

 6. Zsolt says:

  Nagyon szívesen!

 7. Kati says:

  Nagyon köszönöm ezt a bejegyzésedet.:))