Csillagpor.hu
Csillagpor.huLetölthető programokRegistry karbantartás, Rendszerprogram, Telepítés, beállítás → Az Autoruns használata, beállításai

Az Autoruns használata

Az Autoruns működéséről, beállításairól írok pár mondatot. Az Autoruns 10.04-es verziót használom jelenleg Windows XP-n.

Az Autoruns, mint olvashatjuk, a Windows rendszerek automatikusan induló folyamatait kezeli.

Sok mindent (ha nem mindent) le lehet vele állíttatni, de amit máshol is elérünk (pl: msconfig, Indítópult, Szolgáltatások, Eszközkezelő, stb.) azt lehetőleg ott kapcsoljuk ki, állítsuk le.

autoruns explorer

A program hordozható, bárhonnan simán Enter-el indíthatjuk… Tehát fut a program. Először is várjuk ki míg mindent megkeres, betölt… Aztán fent az Options-nél pipáljuk be az Include Empty Locations-t és a Hide Microsoft and Windows Entries-t! Így áttekinthetőbben és biztonságosabban láthatjuk a nem a Windows-al települt és nem a Microsoft által fejlesztett alkalmazások szálait, bejegyzéseit, magyarul a közvetlen rendszer összetevőket.

Ezután azt ajánlom, hogy ne az Everything füllel kezdjük, mert abban az összes többi fül benne van, bár ki hogy szereti… Én most az Everything kihagyásával írom le a dolgokat, mert úgy jobban látható, mi micsoda.

Ha bárhol az adott elemre jobb gombbal kattintunk, akkor a megjelenő menüben találunk olyanokat, hogy: Delete, Copy, Verify, Jump to…, Search Online…, Process Explorer…, Properties… A delete nyilván törlés. Szerintem ne töröljünk semmit, mert ha nagyon belelendülünk a kísérletezgetésbe, tuti, hogy egyszer-kétszer belefutunk egy jó kis rendszer összeomlásba, így ha ott marad a bejegyzés vissza tudjuk kapcsolni Csökkentett módban (ha szerencsénk van, és nem létfontosságút állítottunk le, mert akkor már a csökkentett mód sem indul el). Például, amiket én leállítottam (mondjuk az IE összes szálát), azok az utóbbi nagyobb rendszer frissítéskor összeomlást okoztak.
Megoldás: Csökkentett mód – visszakapcsolás az Autoruns-al – Normál mód – lefuttatta a frissítéshez szükségeseket – aztán Autoruns, és megint letiltottam amit akartam.

search online

A Copy a vágólapra másolja a bejegyzést, az ellenőrzés (Verify) … is biztos csinál valamit :-), a Jump to… odaugrik a registry azonosítóhoz, a Search… rákeres az Interneten, a Process Explorer elindítja a Process Explorer-t, ha fel van telepítve, ha nincs… nekem többnyire összeomlott a program, a Properties a fájl tulajdonságait mutatja meg.

A fülek: Logon: Ezek a rendszerinduláskor betöltődő külső alkalmazások. Én mivel tudom mi miért fut, itt semmit nem állítottam le, de ha valakinek valami gyanús, akkor itt kikapcsolhatja. A középső rész az ami az Indítópultban is megtalálható, a többi többnyire a registry Run, Runonce és RunonceEx szekcióiból kerül indításra.

Az Explorer fülnél már gyomláltam én is. Pl. leállítottam a Spyware Terminator helyzetérzékeny (jobb gomb) menübe beépülését, a PDF Shell Extension-t, illetve a nem találhatóakat (File not found), amit az utolsó, Image Path oszlopban láthatunk.

Ja, elfelejtettem az elején…, teljes képernyősre állítsuk a program ablakát, hogy lássuk is mit csinálunk!

Egy programot (pl. Spyware Terminator) lehet, hogy több helyen is le kell állítani (mert több menübe épül be).

Az Internet Explorer fülnél én mindent leállítottam, mert csak tesztelési célra használom ezt a böngészőt. Ettől még elindítható marad.

A Scheduled Tasks-nél a nem találhatók és a Google telepítőn kívül minden leállítva. Ha van valami kézzel beállított feladat, arról biztos tudunk vagy más amit ismerünk, de azokat az Ütemezett feladatok között is leállíthatjuk.

A Services fül minden tagja megtalálható a Szolgáltatásoknál, itt a nem MS beállítással nálam csak a Comodo említésre méltó, ami marad.

A Drivers-be szerintem itt nem nagyon érdemes belepiszkálni, de azért aki tudja mit csinál, találhat érdekességeket. Pl. nálam egy 100 éve eltávolított VirtualBox-nak a hálózati meghajtója még élt, kikapcsoltam, és természetesen itt is a nem találhatóakat kikapcsolhatjuk, lehet, hogy lesz bőven.

A Codec-eket sem itt kell eltávolítani.

A Boot Execute-ban nincs nem Microsoft-os, a Network Providers-ben sem.

Az LSA Providers-ben én egy nem található msn registry bejegyzést találtam, kigyomláltam.

Print Monitors, semmi, ellenben a Winsock Providers-ben megszabadulhatunk a Bonjour Namespace Provider-től, már ha akarunk.

A Winlogon-nál a grafikus vezérlőhöz szükséges, egy szál .dll fut csak, ami marad.

A KnownDLLs-nél semmi, az AppInit-nél egy prioritás beállítás mentő program, majd fel lesz téve letöltésre ez is, de ezenkívül semmi, és az Image Hijacks-nél sincs leállítható.

hide microsoft

Akkor most kapcsoljuk be a Microsoftosokat! Tehát a fentebb írt Hide Microsoft… -ból vegyük ki a pipát és a Hide Windows… – ban se legyen. Ezután frissítsünk egyet az F5 lenyomásával!

Várjuk ki míg betölti a szálakat és láthatjuk azt a rengeteg mindent amire dolgozik a gépünk.

Tehát kezdjük elölről!

A Logon, most már Windowsos dolgokkal is. Itt szerintem nem találunk új gyalulni valót. A ctfmon.exe leállítása nem fog galibát okozni, de az rdpclip.exe és az explorer.exe, no meg az userinit, KernelFaultCheck az szükséges, bár az elsőt még leállíthatjuk, de csak akkor ha soha sem akarjuk a vágólapot használni.

Az Explorer-nél a nem találhatóakon kívül én a Címjegyzék, Outlook Express, Internet Explorer programokkal kapcsolatos dolgok írmagját is eltávolítottam, csakúgy mint az ADVPACK leírásúak (második oszlop) mindegyikét, karöltve a Themes Setup, Windows Asztalfrissítés, Windows Media Player, CDBurn bejegyzésekkel. Na persze ki mit használ…

Továbbiakban semmi új, illetve marad. A Boot Execute-ot se piszkáljuk, nálam még a Print… -nél van minden kikapcsolva, mert sosincs semmi ehhez a géphez csatlakoztatva, a többieket is békén hagyhatjuk.

Fent a menüben van még egy User menüpont, ahol más felhasználók lehetőségeit kurtíthatjuk meg.

Dió… na jó kókuszdió héjban ennyi.

Kellemes babrálás!
De azért óvatosan!

Frissítve: 2020. április 23. 21:15

Hasonló programok: Registry karbantartás, Rendszerprogram, Telepítés, beállítás

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2021 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.