Csillagpor.hu
Csillagpor.huLetölthető programokInternet böngésző, Letöltés - megosztás - szinkronizálás, Magyar nyelvű program, Telepítés, beállítás → Az én Firefoxom, beállítás, átrendezés, eszközök, kiegészítők és fülszínezés.

Az én Firefoxom

Mint sok mindenkinek, nekem is a legfőképp használt böngészőm a Firefox. Mint weben élő és annak tartalmát folyamatosan gyarapító embernek, még van 3 böngésző ezen kívül a kezem ügyében, de 90%-ban a Firefox muzsikál (illetve… nem tudom mit csinál egy róka, ugat?).

Ebben az irományban a Firefox nálam működő állapotát mutatom be.

Pár beállítás, átrendezés, eszközök, kiegészítők, fülszínezés stb. Ez egy magyar nyelvű stabil verzió, a Firefox névjegye szerint 3.6.10.

Firefox Eszköztár
Átrendezett Eszköztár

Általában mindenhol azt az elvet követem, hogy amit nem használok, arra nincs szükségem, vagyis csak az van feltelepítve, bekapcsolva, csak az látható ami napi szinten kell a munkámhoz.

A kötelező kiterjesztések (.NET, Java, Gears, stb…) fel vannak telepítve, de többnyire csak akkor vannak bekapcsolva, ha szükség van rájuk. Ez marhaságnak tűnhet, de nekem kisebb fáradtság a ki-be kapcsolgatás (Java esetében mondjuk 1-2 havonta), mint az a sokszor 5-10 mp plusz indításkor és feleslegesen használt memória elviselése.

Tehát ezeken kívül a következő kiterjesztések vannak: AddThis (kikapcsolva), DownloadHelper, feedly, Firebug (kikapcsolva), Free Download Manager plugin, Google Shortcuts, Google Toolbar for Firefox, Pixlr Grabber (kikapcsolva), Tab Mix Plus, YSlow (kikapcsolva) és témák nincsenek mer’ minek?

Az AddThis valószínűleg nem sokáig (lehet, hogy eddig) lesz itt, mert a Google Shortcutsel együtt felesleges.
Akkor kezdjük innen…

Google Eszköztár
Google Eszköztár beállításai

Szóval a legfőbb a Google Toolbar a feltelepítettek közül. Ennek a legtöbb szolgáltatását nem veszem igénybe, de amit igen azt annál gyakrabban. A Google Eszköztár beállításainál a bejelentkezést nem igénylő, de a keresést segítő, helyi gépen lévők vannak kipipálva.
Az Eszközök között a PageRank van bekapcsolva vagyis az éppen betöltött oldal PR értékét láthatjuk az eszköztáron. Ezután a Megosztás van bekapcsolva és bejelölve amikre szükségem van (Twitter, FaceBook, LiveJournal kb.), ezekhez a Google link rövidítője készít rövid linket (//goo.gl/valami), de nem kényszeresen, csak ha tényleg hosszú az URL.

A gomboknál a hozzáadott gombokon kívül a Google képek van bekapcsolva. Ezeknek a lényege, hogy a kereső mező mellé (nálam) pakol gombokat, amikre kattintva, a keresőmezőbe írt vagy az oldalban kijelölt szövegre keres az adott szolgáltatásban (pl. Google fordítás, Wikipedia, Youtube).

Az elrendezéseknél csak ikonok vannak és a Firefox keresőmező lecserélése a Google-ra (különben két keresőmező lenne).

A DownloadHelper a weboldalakban lévő videók letöltésében segít. Több száz, de lehet, hogy 1000 oldalt is támogat.

DownloadHelper
Videók minden minőségben

A feedly az egy igen remek dolog! Az általunk megadott RSS feed-ekből kreál egy oldalt, aminek az elrendezését mi állíthatjuk be. Mmm, most éppen valami gond van náluk, de azért jó :-) Be lehet jelentkezni Google Account-al is.

A Firebug és a Ysloe webfejlesztők eszköze. Igen remek dolgok, de miután 1-2 év alatt sem tudtam rászokni, ezért ki vannak kapcsolva. Egyszerűen nem tudok változtatni a kódböngésző szokásaimon, bármennyire jó eszközt is adnak a kezembe. Lehet, hogy öregszem?

De ha nagyon akarok valami ilyesmit, akkor mindenféle telepítés nélkül ott van a Google Chrome Fejlesztő eszközök.

Fejlesztő eszközök
A Google Chrome Fejlesztő eszközei

Minden benne van, szerintem még többet is tud mint az említettek, de most nem kezdem el bogarászni…
Érdekes módon a Google nem a saját eszközeit ajánlja pl. a webmestereszközökben sem a sebesség mérésére, hanem a Yslow-t. Az ő dolguk…

A Free Download Manager plugin gondoskodik a többszálú és folytatható letöltésekről.

A Tab Mix Plus olyan dolog ami nélkül nem tudnám a Firefox-ot elképzelni. A füles böngészést lehet mindennel kiegészíteni és mindenhogy beállítani. Csak egy pár dolog ízelítőnek: fájlletöltési üres lap megakadályozása, a fülre kattintáskori menü hihetetlen testreszabása, a fülek színezése úgy, hogy különféle lehet a megnyitott, betöltődő, még nem látogatott… stb, állapotjelző sáv a fülön, lapok méretezése, megadható mennyi legyen egy sorban és hány sor legyen látható, ha sok oldal van megnyitva, lap összefűzés, lap bezárásának visszavonása beállítható mennyiséggel, lapok listája előugró ablakban, védett lapok, automatikusan újratöltődő lapok, egérkattintások, billentyűkombinációk testreszabása… nem hiszem, hogy leírtam az 1%-át.

Tab Mix Plus
A Tab Mix Plus menü lehetőségei

Miután ezek megvannak jöhet az átrendezés.

Ha az Eszköztár testreszabását elindítjuk, akkor nem csak fel-le tehetünk ikonokat az eszköztáron, hanem teljesen át is rendezhetjük ide-oda pakolgatással. Átrendezés közben pl. “kiüríthetünk” egy eszköztár elemet (pl. Google Eszköztár, Könyvjelző eszköztár), vagyis az ikonjait átrakjuk máshová vagy belehúzzuk az Eszköztár testreszabása ablakba (hogy ne vesszen el), majd amelyik eszköztárban már nincs semmi abból kivehetjük a pipát (az eszköztárra jobb klikk és ott láthatjuk mink van).

El lehet vele szórakozni egy ideig, míg az ember fia/lánya megtalálja a legjobbat, de aztán megéri!

A másik fontos dolog, hogy nem a Kedvencekből, vagy Google, OK, Startlap, mit tudom én miből kezdem a böngészést, hanem egy helyi magamnak készített oldalból, amit megtettem kezdőlapnak. Itt lényegtelen a kód szépsége, a kinézet, csak az a lényeg, pontosan minden ott legyen és olyan méretben, színben, ahol leggyorsabban megtalálom.

Firefox kezdőlap
Firefox helyi kezdőoldal

Ezt még kiegészítettem a Texter-rel és aztán soha többet ki nem írok egy webcímet, egy e-mail címet, egy felhasználói nevet vagy jelszót, csak pár karakter – egy Space vagy Tab, ki mit szeret, és már ír is helyettem.

A Firefox Beállításaiban természetesen át van állítva a letöltések helye, ne a pokol fenekére pakolja a fájlokat, és a Haladó beállításoknál a “Szöveg keresése a keresett szó beírásának elkezdésétől” is be van pipálva, vagyis ha a böngésző ablaka van fókuszban, akkor ha bármilyen billentyűt leütök, megjelenik az alsó keresősáv és kezdi keresni az adott weboldal szövegében az írottakat. Ugyanez a forráskódban kereséskor is így működik. Az F3-al lehet a következő találatra ugrani.

Még annyit, hogy ha egy oldalon belül jobb gombbal kattintunk és fel van telepítve a Free Download Manager, akkor a menü legalsó pontja a Download All with Free Download Manager lesz.
Erre kattintva mindent letölt, ami bármilyen link az oldalon!

Minden gépre Firefox-ot (vagy Chrome-ot)!

2010.09.26.

Frissítve: 2019. február 25. 12:05

Hasonló programok: Internet böngésző, Letöltés - megosztás - szinkronizálás, Magyar nyelvű program, Telepítés, beállítás

Eddig 2 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Zsolt

Szia!
Ez nem az alap Firefox része. Valami kiegészítő csinálja. Nézz körül a Kiegészítők között és tiltsd le azokat amik nem kellenek, vagy ha kell, akkor nézd meg nincs e olyan beállítása, hogy ne látszódjon ez a sáv. Nekem egyáltalán semmi nincs ott lent.

Bcike

Sziasztok!
Egy kérdésem van. Hogyan tudom eltüntetni azt a sárga csíkot a képernyő alsó széléről? Letöltési sebességet jelez. Négy részre van tagolva, “Képek” (letöltött képek száma), “Adat” (letöltött adatmennyiség), “Sebesség” (átlagos sebesség) és “Idő”, (oldal letöltésének ideje)

Kösz Előre is!

Üdv.: Béla

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2020 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.