Fejlesztő eszközök, környezetek

Fejlesztő környezetek, eszközök, webfejlesztéshez és más nyelvekhez, projektekhez is.

Texter

texter manage hotstringA Texter-t a LifeHacker-en ismertem meg évekkel ezelőtt és azóta olyan szinten rászoktam, hogy komoly gondot okoz ha valahol sablonos, sokszor előforduló szöveget, kód részletet, jelszót, e-mail címet, webcímet, stb. végig ki kell írnom.

Később írtam egy bejegyzést róla, Texter a szöveg behelyettesítő címmel.

Tulajdonképp bárhol használható a szoftver, azért került mégis ide, mert kétségtelen, hogy a legnagyobb haszna a rövid kódrészletek pillanatok alatt végbemenő begépeltetésében rejlik, bár én már mániákusan olyan dolgok beírását is vele helyettesítem, mint pl. a nevem, e-mail címem, vagy éppen HTML kezdő és záró tag-ek beíratása, egy s és Tab egy strong tag kezdete pl., a vége pedig kétszer az s és Tab.

Ha automatikussá válik a használata, akkor egyre növekedve akár 1-200 billentyűkombinációt is bírhat a “nagyobb fejű” programozó. Bármelyik alkalmazásban, bármilyen szövegmezőben működik (feltéve, hogy nincs ugyanaz a karakter és billentyű más művelethez is rendelve). Scriptekről, operátorokról olvashatunk a fent belinkel leírásban még röviden, továbbá a Texter oldalán még bővebben, ahol több videó is bemutatja a használatát. Akkor mostantól kíméljük az ízületeinket!

Texter szöveg és kód behelyettesítő

Nvu, KompoZer

KompoZerSzabad forrású “webszerkesztő program“, Linux, Windows és Mac OS X verziója egyaránt letölthető. Az Nvu a Mozilla Composer továbbfejlesztése. Aki webfejlesztéssel foglalkozik és még nem találkozott vele, itt az ideje!

A KompoZer a már nem fejlesztett Nvu 1.0 javítása, továbbfejlesztése és honosított folytatása. A W3C web szabványait követő WYSIWYG HTML és CSS szerkesztő eszköz, DOM Explorer-el, Webhelykezelő-vel, FTP-konzol-al, többféle nézettel és még 100 egyéb tulajdonsággal.

NVU és KompoZer webszerkesztő

Notepad++

A Notepad++ egy szabad forráskód-szerkesztő (Notepad helyett), ami több programnyelvet támogat és Windowson fut, GPL Licence alatt. C++ programnyelven írja a fejlesztő, win32 API-ra és a szabványos STL-re építve. Notepad++Csak pár a Notepad++ előnyös képességei közül: kódkiemelés és egységbe zárás, WYSIWYG, felhasználó által állítható kódkiemelés, automatikus kiegészítés. File állapotváltozásának automatikus figyelése, nagyítás és kicsinyítés, könyvjelzők, összetartozó nyitó- és zárójelek színezése, macro-k felvétele és lejátszása.

Csak a fontosabb beépítetten támogatott nyelvek közül egy pár, amihez kódkiemelést és automatikus kiegészítést használ: ASP, batch fájl, C, C#, C++, CSS, html, Java, Javascript, JSP, PHP, Pascal, Perl, Postscript, PowerShell, Python, Ruby, SQL, VB és VBS, XML

Notepad++ fejlesztői program

Programmer’s Notepad

Programmer's NotepadA Programmer’s Notepad ahogy neve is mondja programozóknak szánt szerkesztő program. Beépített szintaktikai szín kiemelőjével, nyelvi kód sémáival, a kód összecsukható fában megjelenítésével, projekt kezelésével gyorsabbá teszi a programozást több mint 40 program nyelven!

Egyszerű, áttekinthető a felülete. Egy pár kiterjesztés és séma letölthető az oldaláról, ha még szükséges valakinek (pl: Python).

Programmer’s Notepad

Matrix Y2K

Matrix Y2K Website Studio 2005A Matrix Y2K egy kódbázisú HTML szerkesztő kezdőknek és haladóknak. Jelenleg 14 nyelven él a program. Sok hasznos tulajdonsága és beépített kódrészletei mellett, egyszerre nézhetjük meg egy osztott ablakban Internet Explorer és Firefox böngészőkben megjelenő előképet.

Matrix Y2K HTML szerkesztő

Kapcsolódó oldalak:
Az XAMPP Apache webszerver átkerült a webszerverek közé, ezután onnan érhető el.
Weboldal költöztetés ellenőrző lista
Texter a szöveg behelyettesítő
Web Slice készítés

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!