Irodai programok

Microsoft Office alternatívák, ingyenes irodai program csomagok. Letölthető vagy online használható szövegszerkesztő, táblázatkezelő, bemutató készítő …

Kingsoft Office Suite Free

Kingsoft Office Suite FreeA Kingsoft Office Suite Free egy ingyenes irodai programcsomag, mely képes megjeleníteni és szerkeszteni a legújabb Microsoft Office fájlformátumokat is. A csomag a Writer szövegszerkesztőből, a Spreadsheets táblázatkezelőből és a Presentation bemutató készítőből áll. Ez a három program tökéletesen megfelel otthoni és üzleti használatra egyaránt.
Teljesen kompatibilis az MS Office alkalmazásokkal, de az OpenOffice formátumokat nem támogatja. A saját fájlformátumai mellett szerkeszti az MS Office azonos alkalmazásainak fájljait, mindenhol menthetünk PDF formátumba is, ezenkívül txt, rtf, html, mhtml fájlokat írhatunk a szövegszerkesztővel. A Presentation ezek mellett számtalan kép formátumba tud menteni, a Spreadsheets pedig szintén a saját és az Office fájlok mellett dbf, xml, csv, prn fájlokat kezel.

Kingsoft Office Suite Free

Lotus Symphony

Lotus SymphonyA Lotus Symphony egy komplex irodai alkalmazáscsomag, sok sablonnal és képtárral. A Lotus Symphonyt OpenOffice alapokon fejlesztette az IBM, majd a forráskódját átadta az Apache Foundationnek, hogy a Microsoft Office még erősebb versenytársát hozhassák létre ingyen (az Apache már megkapta az OpenOffice forráskódját is).

Az IBM már a 80-as évek óta dolgozik irodai szoftvereken (a szoftver neve is innen származik, bár semmi köze az eredetihez), erősen át is gondolták az OpenOffice felületét és működését. Az összes alkalmazás egy ablakban, füleken nyílik meg. A Documents (szövegszerkesztő), Presentation (bemutató készítő) és Spreadsheets (táblázatkezelő) mellé még egy böngészőt is kapunk, amiből elérhetjük a telepítendő kiegészítőket, plugineket.

A Lotus Symphony office Windows, Linux és Mac OS X rendszereken egyaránt használható. A StarOffice és az OpenOffice fájlformátumai mellett támogatja az MS Office formátumokat, igaz egyelőre csak a 2003-as Office-ig. Ezek mellett természetesen mindent lehet PDF-be is exportálni.

Lotus Symphony Office

SoftMaker Office

SoftMaker OfficeA SoftMaker Office több operációs rendszeren, köztük mobil rendszereken is működő irodai programcsomag. A SoftMaker Office 2008 jelenleg az ingyenes változata.

A Windowsra készült verzió tartalmazza a TextMaker szövegszerkesztőt, a PlanMaker táblázatkezelőt, a SoftMaker Presentation bemutató készítőt és a BasicMaker VisualBasic fejlesztőeszközt. A Linuxos és verzióban természetesen nincs benne a BasicMaker.

Mindegyik szoftver kompatibilis a Microsoft Office fájlformátumokkal és képes PDF-be menteni.
A következő fájltípusokat is kezeli többek között: doc, docx és rtf, odt, txt és pdf, xls, xlsx, csv, no meg ppt, pps és ppd, és sok képformátum, pl. bmp, png, tif és jpg.

Minden általam ismert ingyenes irodai programcsomagtól kisebb az erőforrás igénye, vagyis egy kicsi és gyors, de nagy tudású irodai megoldás lehet gyengébb gépekre is magyarul.

SoftMaker Office

LibreOffice

LibreOffice“Ahogy a nevéből is kitűnik, a LibreOffice a lehető legteljesebb mértékben nyílt irodai csomag.” A LibreOffice-t az OpenOffice bizonytalan helyzete miatti aggodalom hozta létre. A The Document Foundation keretei közt fejlesztik tovább önkéntesek, hihetetlen sebességgel.

“Hat alkalmazásból áll: Writer (szövegszerkesztő), Calc (táblázatkezelő), Impress (bemutatókészítő), Draw (rajzoló), Math (képletszerkesztő) és Base (adatbázis-kezelő). A LibreOffice támogatását és dokumentálását felhasználók és fejlesztők elkötelezett közössége végzi. Ehhez a közösséghez bárki csatlakozhat.”

Az első stabil LibreOffice verzió a 3.3-as, napokkal hamarabb jelent meg mint az OOo 3.3. Fontos újdonsága, hogy minden nyelvi csomagot tartalmaz a telepítője, és ebből többet feltelepítve, minden gond nélkül váltogathatjuk a felület nyelvét a Beállításokból, természetesen a magyar nyelvet is beleértve.
Az OpenOffice tulajdonságain túl még sok plusszal is rendelkezik, pl: SVG fájlok importálása és szerkesztése, Microsoft Works és a Lotus Word Pro dokumentumok importálásának lehetősége, több népszerű kiterjesztés beolvasztása, melyekkel lehetséges pl. a PDF-fájlok importálása … stb.
Nagyon kíváncsi lennék az indokra miért nem vált valaki erre az OpenOffice-ról.

LibreOffice

OpenOffice.org

Az irodai program csomag az Apache fejlesztésében működik tovább, szintén ingyen, szabad forráskóddal. Ingyenes mindenkinek, minden célra!
GNU/Linux, SolarisSparc, Solarisx86, Windows, Mac OS X változata létezik.

OpenOffice.orgSzövegszerkesztő, táblázatkezelő, adatbázis kezelő, képszerkesztő, bemutató készítő és matematikai modulja van.
A Writer szövegszerkesztője több mint 20 formátumban tud menteni, köztük txt, xml, rtf, html, a saját OpenDocument text-jébe, a Windows-os doc, docx, docm és az Adobe pdf fájlformátumába is, a Calc ismeri az xls, xlsx, xlsm-t… tulajdonképp a teljes Microsoft Office tárházat támogatja már, de önmagára lehet a legbüszkébb, nem csak az MS Office-hoz képest…

A régen várt 3-as OpenOffice elsőként támogatja hivatalosan az OASIS OpenDocument formátumot, még könnyebben kezelhető és kompatibilisebb más alkalmazásokkal, a 3.2 pedig csaknem 50%-al gyorsabban indul mint a 3-as. Képes a Google Docs és Zoho dokumentumok exportálására és importálására, és az OpenOffice Draw PDF szerkesztésre, mely PDF-be és HTML-be exportálható a kép formátumokon kívül.

Apache OpenOffice irodai program csomag

Online Office szolgáltatások

Zoho

A Zoho több szolgáltatást nyújt, mint a Google Docs, ingyen vagy egy bizonyos szint után pénzért.

Három részre bontják az alkalmazásokat: Együttműködés: Chat, Meeting, Docs, Projects, Discussions, Share, Mail és Wiki
Üzlet: Assist, Marketplace, Books, People, BugTracker, Recruit, Challenge, Reports, Creator, Site24X7, CRM és Support
Végül pedig Termelékenység: Invoice, Calendar és Sheet, Notebook, Show, Planner, Writer, Zoho Viewer és még SharePoint és MS Office pluginek

Azért nem fordítottam le ezeket, mert még nem teljes a Zoho magyarítása sem.

Mivel irodai programokról beszélünk, itt azokat említem csak meg. ZohoA Writer (szövegszerkesztő), a Sheet (táblázatkezelő), Show (prezentáció készítő), remek pajtása a Mail levelező program, a CRM ügyfélkapcsolat kezelő, a Wiki, a Naptár, Notesz, Tervező, hogy valamit magyarul is írjak, és a többi nagyszerű alkalmazás. Az egyes alkalmazásokat használhatjuk MS Office pluginként is.

Importálhatóak a Google Dokumentumok fájljain kívül MS Office, OpenOffice és még sok más alkalmazás formátumai, majd szerkesztés után menthetünk, exportálhatunk Open-, Libre-, StarOffice és MS Office fájlokba, html, txt, rtf, Latex, Gnumeric formátumokba. Ezek nagyjából megegyeznek a Viewer olvasható és átalakítható fájlformátumaival: doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx, pps, odt, ods, odp, sxw, sxc, sxi, wpd, pdf, rtf, txt, html, csv, tsv

Természetesen minden megosztható, linkelhető, miegymás …
A Zoho regisztráció után használható, letölteni csak akkor kell valamit (Google Gears), ha offline is szeretnénk tovább dolgozni, de az közben majd látszik.

Zoho

Google Dokumentumok

Google DokumentumokA Google Dokumentumokat sokaknak gondolom nem kell bemutatni. Leginkább azért került ide, mert milyen már manapság egy komplett irodai szoftvereket és szolgáltatásokat bemutató oldalról, épp ezt kihagyni.

Szóval ez egy ingyenes online office szolgáltatás. Használat előtt regisztrálni kell, de aki ezt megtette a YouTube, GMail, Naptár, Plus, Blogger, Reader, Picasa vagy a másik száz Google szolgáltatás érdekében, annak már nem kell.

A Google Dokumentumokban (Google Docs) dokumentum, prezentáció, táblázat, űrlap és rajz dokumentumokat szerkeszthetünk, hozhatunk létre. A munkánkhoz használhatunk saját feltöltött vagy más által megosztott fájlt, beszúrhatunk mindenféle média fájlt, képet, dokumentumot, fájlt, linket vagy más szolgáltatásból is behívhatunk állományokat, pl. Picasa.

Az így elkészült fájlokat menthetjük szöveg, RTF, Microsoft Office vagy OpenOffice formátumokban, PDF-ben, képekként, HTML-ként, megoszthatjuk, elküldhetjük emailben, weboldalakba ágyazhatjuk be, nyomtathatjuk és még biztos van valami …
Beolvashatjuk többek között az Excel, Word, PowerPoint dokumentumokat is, amilyen formátumban természetesen képes menteni is szerkesztés után.

A használatához csak internet szükséges, letölteni semmit sem kell.

Google Dokumentumok

Kapcsolódó oldalak:
Sunbird
The Guide
Gnumeric
Scribus kiadványszerkesztő
Microsoft Office megjelenítők
Adobe Reader
PDFCreator
Táblázatkezelő programok
Szövegszerkesztők
Dokumentum olvasó programok
Texter a szöveg behelyettesítő

4 hozzászólás

 1. Zsolt says:

  Az MS Office fájl, csak talán a 2007-es utáni (docx)…
  Szóval akkor hozzá kell rendelni mégiscsak telepítéskor az office-os fájlokat.
  Viszont akkor meg a többit is ez nyitja meg… szóval ne rendeld hozzá, és a Libreoffice megnyitásból keresd ki!

 2. Zsolt says:

  Letöltheted, én csak azt használom … illetve LibreOffice-t.
  Az MS Office-al, meg a fájlokkal nem csinál semmit, de telepítés közben azt hiszem megkérdezi, hogy akarod e, hogy az MS Office fájlokat is ő nyissa meg. Ha nem akarod, akkor csináld azt amit akarsz :)

  Csak azokat az elemeit telepítsd, amire szükséged van!

  Milyen kiterjesztésű a dokumentum?

 3. Ildikó says:

  Hello!

  Kaptam az iskolából dokumentumokat, amit nem tudok megnyitni, illetve olvasni.
  Jeleztem feléjük és az volt a válasz, hogy töltsem le az Open office-t.
  A rendelőben olyan volt, utálom, de mindegy… letöltsem szerinted?
  Csinál valamit a Microsoft Office-vel, vagy működik együtt? Nem lesz gond az eddigi dokumentumaimmal, amit word-be írtam meg?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!