Képnézegető programok

Fénykép nézegető, katalogizáló, vágó, átméretező, átalakító és vörös szem eltávolító programok… vagyis a képnézegetők minden esetben többet tudnak, mint csupán képfájlt megjeleníteni.

Fotótár

FotótárA Windows Fotótár a Windows Essentials csomag része. Könnyen kezelhető program, mellyel fényképeinket nézegethetjük, rendszerezhetjük, megoszthatjuk. Képeinken igazíthatunk színeket és állíthatunk az expozíción, eltüntethetjük a vörös szemeket, egyesíthetünk több képet kollázzsá vagy panoráma képpé, vagy akár beavatkozás nélkül is javíthatunk több képet egyszerre.

Címkézhetjük is fotóinkat, akár az arcfelismerés segítségével, de rendezhetünk dátum és még sok minden alapján. A Fotótár tanulás útján felismeri a fényképek szereplőit, így egy idő után címkézési javaslatokat tehet segítségünkre. Diavetítésekkel és effektekkel is színesíthetjük a fényképeink nyújtotta élményt, amiket elküldhetünk és megoszthatunk mindenki örömére.

A leírtakon kívül nagyon sok mindenre képes még ez a program, amit ha alapértelmezett képfájl megjelenítővé teszünk, észrevétlenül Windows rendszerünk része lesz. Most, hogy így visszaolvastam, eléggé hasonlít valamire …

Fotótár kép katalogizáló és alakító

SlowView

SlowViewA SlowView egy képnézegető program. 2005 óta nem fejlesztik, és ez a kiadásra jelölt (és ezek szerint soha ki nem adott) első verziója. Miért van mégis itt? Mert kicsi, fürge és sok mindent tud korához és méretéhez képest.

40 kép, hang és videó formátumot támogat, olyanokat mint pl: jpeg, gif, mng, psd, tiff, tga, mp3, avi, mov, tud effektezni, vágni, átalakítani, kötegelve feldolgozni van diavetítője, katalógus készítője és annak ellenére, hogy ez telepítés közben nem derül ki, magyar nyelvvel indul el.

A legjobb tulajdonsága neve ellenére mégis az igen gyors képnézegetés. Szerintem indítás után célszerű a Konfigurálás – Beállítások – Eszköztárnál a Hátteret átállítani, hogy a menüről eltűnjön az a firka.

SlowView képnézegető

Picasa

A képnézegető programoknál az a megszokott manapság, hogy szinte sértés őket leképnézegetőprogramozni, annyival többet tudnak annál. picasaÍgy van ez a Google Picasa alkalmazással is ami “Egy remek eszköz fotói keresésére, szerkesztésére és megosztására.“, tehát már ki is hagyták a szlogenből a képnézegetést, és a Rendezés, Szerkesztés, Létrehozás, Megosztás tulajdonságokat emelik ki.

A program induláskor akár az összes (alap beállítás) képet megkeresi nekünk a gépen, melyeket a szerkesztővel szépíthetünk, alakíthatunk, effektezhetünk. Létrehozhatunk kollázst illetve prezentációt a képeinkből, és elküldhetjük, feltölthetjük, megoszthatjuk őket.

A fényképeinket helyi albumokba rendezhetjük, feltölthetjük a Google Webalbumokba vagy akár elhelyezhetjük a Google Földön is. A 3.5 legfontosabb újdonsága a személyekhez köthető és kereshető arcfelismerés (tehát személy keresés).

Az alap képalakítási, vágási méretezési, tisztítási, effektezési, stb. tudását nem sorolom, minden követelménynek megfelel a “képnézegető” kategóriában.

Picasa képnézegető, katalogizáló

XnView

XnViewerAz XnView-ról nem túlzás azt állítani, hogy minden operációs rendszeren fut és minden fájlt felismer. 500 bemeneti és 70 kimeneti képfájl típus választható átalakításkor. A XnView képnézegető teljes verziójában több beépülő, plusz az NConvert, ShellEx és Media Detector kapott helyet.

Támogat többoldalas és animált kép formátumokat, szerkeszthetjük, eltávolíthatjuk az IPTC, EXIF meta adatokat, elforgathatjuk és tükrözhetjük képeinket veszteségmentesen, fényerő, kontraszt, vörösszem, stb. beállításokkal finomhangolhatjuk fényképeinket, szűrők, effektek, beépülők is segíthetik munkánkat, vetítés, csoportos átalakítás, átnevezés, képlopás, panoráma készítés, vízjel, Adobe Photoshop beépülő modul, és még rengeteg minden jellemzi ezt a képnéző programot.

Nagyszerű tulajdonsága, hogy az Intézőben (és máshol is) jobb gombbal előhozható menübe is beépül, innen másolhatjuk a vágólapra a képet, vagy rögtön át is alakítja nekünk egy másik formátumba, az eredeti kép mellé mentve, láthatjuk az előnézeti képét is a menüben, de mindez ki is kapcsolható vagy átállítható.

Rengeteg nem képes formátummal is megbirkózik (hang, videó, PDF), olyannyira, hogy ha az összes formátumot hozzá szeretnénk rendelni, figyelmeztet, hogy ezt nem ajánlja.

XnView képernyőképek
XnView képnézegető, átalakító letöltése

FastStone Image Viewer

FastStone Image Viewer “A FastStone Image Viewer egy gyors, stabil, felhasználóbarát képböngésző és néző, átalakító, szerkesztő program.”

Csak pár tulajdonság ami miatt érdemes megismerni: kép összehasonlítás, vörösszem eltávolítás, átméretezés, képvágás és színbeállítások, miniatürizált képböngésző, zenés diavetítés + átmeneti hatások, veszteség nélküli JPEG árnyék, szkenner támogatás, minden jelentős képfájl támogatás, 11-féle (resampling) algoritmus a képek átméretezésénél, Képszínhatások: szürke skála, szépia, negatív, RGB beállítás, képeffektek pl: vízjel, keret, lencse, hullám, sok szintből álló vissza/újra képesség, sokoldalú képernyőmentés, a teljes képernyős nézetnél a kép négy oldalán jelennek meg a különböző menük, az egérkurzorra, és itt elfáradtam…

Bár képnézegető, de lejátssza a hang és videó fájlokat is, és kivágóasztal, rajzasztal, stb. eszközeivel szinte már képszerkesztő programnak is elmenne.

FastStone Image Viewer képnézegető, szerkesztő

Irfanview

IrfanViewEz egy képnézegető program… mondhatnánk, de lényegesen több attól! Egyszerű a kezdőknek, erőteljes a profiknak, gyors és kicsi. Igen régen fejleszti már Irfan Skiljan, aki azt írja, hogy sok képnéző program tőle “vett át” ötleteket. Egy biztos, sok dologban az első volt a világon!

Pár a jelenlegi tulajdonságokból a kötelezőeken túl: Szkennerről (és egyéb twain forrásból) és képernyőlopóval nyerhetünk képeket, nyomtathatunk, kép, hang, videó fájlokat játszhatunk le, rajzolhatunk a képekre, támogatja a Photoshop szűrőket, többoldalas TIFF-et szerkeszt, EXE, DLL, ICL fájlokból képes az ikonokat kinyerni, veszteségmentes JPG elforgatásra is képes + plug-in, szűrő, effekt támogatás… és még sok minden.

Irfanview képnézegető

Kapcsolódó oldalak:
Csoportos kép átméretezés és tömörítés XnView programmal
Microsoft Office dokumentum megjelenítők
NatGeo Wallpaper Downloader
PrtScr – képlopó program
Ingyenes kép átméretező – FastStone Photo Resizer

2 hozzászólás

  1. Kolompár Brigitta says:

    Szeretném a szerkesztő programot h szerkesszek képeket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!