Csillagpor.hu
Csillagpor.huLetölthető programokFájl, fájlrendszer karbantartás, Hardver, Operációs rendszerek → Lemez particionáló programok

Lemez particionáló programok

Lemez particionáló programok, partíció szerkesztő szoftverek. Az itt található programokkal particionálhatjuk merevlemezünket. Partíciókat hozhatunk létre, törölhetünk, átméretezhetünk, másolhatunk, mozgathatunk, formázhatunk mindenféle fájlrendszerekre, és még sok minden másban is segítenek az innen letölthető programok.

AOMEI Partition Assistant Standard Edition

AOMEI Partition Assistant Standard EditionBiztonságos merevlemez, SSD és USB meghajtó particionálás adatvesztés nélkül. Ezt ígéri az AOMEI Partition Assistant. Erre az utolsóra mondhatnánk, hogy még szép … Személyes és üzleti használatra is abszolút ingyenes program. Szinte akármit csinálhatunk lemezeinkkel általa, bár van fizetős verziója is, és még abban is sok plusz található.
Nem is tudom honnan kezdjem, de csak kell egy felsorolás … szóval partíció átméretezés, szétvágás, összeillesztés, felezés, másolás. Aztán itt van még természetesen a partíció mozgatás, lemez és partíció másolás, operációs rendszer költöztetés (migrálás) SSD-re, partíció létrehozás, formázás, törlés, partíció visszaállító varázsló, hordozható és indítható Windows készítés (vagyis kétféle módszerrel is képes pl. USB Windows boot lemezt létrehozni, és ebből csak az egyik WinPE), parancssori particionálás, tud MBR és GPT partíciós rekordok között átalakítani természetesen adatvesztés nélkül, továbbá NTFS fájlrendszert FAT32-re vagy elsődleges és logikai partíciók közötti is átalakít.
Le tudja gyalulni a partíciót vagy akár a teljes lemezt a biztonság kedvéért, képes meghajtó betűjelet váltani, elrejteni vagy láthatóvá tenni partíciókat, hibás szektorokat és partíciókat ellenőrizni, partíciót aktívvá tenni, Master Boot Recordot újraépíteni, sorozatszámot és partíció azonosítót cserélni … na … biztos van még valami, de most ennyi elég. Okos, igaz? A képernyőképeknél még sok minden megtudható.

AOMEI Partition Assistant képernyőképek
AOMEI Partition Assistant partíció mindenes

Parted Magic

Parted Magic particionáló Live CDA Parted Magic egy Linux operációs rendszerre épülő lemez particionáló program gyűjtemény. Egy bootolható Live CD vagy USB meghajtó, amin összesen 120 körüli program található. Korántsem csak particionáló programokról van szó, csak azok köré épül a rendszer. A lemezkezelésben mindent tud, ezt bátran állíthatom!

Particionálásból mindenre képes amire a GParted, hiszen tartalmazza a programot a rendszer, sok más particionáló mellett, amikkel összességében bármit megtehetünk. Vannak adatmentő programok, lemezkép készítő, klónozó alkalmazások, CD írók, ki-be tömörítők, lemez törlő, hardver információs eszközök, fájlkezelők, egyebek a lemezen, ezek mellett képnéző, média lejátszó, a mindig legújabb Firefox böngésző, természetesen konfigurálás nélkül működő internet kapcsolattal… több könyvet lehetne írni erről a rendszerről.

Az oldalán megnézhetjük a programjait Partition programs, File System Tools, Booting Loader Tools, X Utilities, Console Utilities kategóriába rendezve, ezek közül ömlesztve csak egy párat említek meg: GParted, dosfstools, ntfs-3g és ntfsprogs, reiser4progs, grub, install-mbr és lilo. Memtest86+, ms-sys és syslinux, Firefox, ePDFView, File Roller, galculator, GEncFS és GPicView. Hardinfo, ISO Master, LXMusic és PCman FM, no meg SimpleBurn és a TrueCrypt. Itt van még az UNetbootin, XChat és a BlueZ, a cdrtools, cmospwd, ClamAV és Clonezilla mellett. És még disktype, ELinks, flashrom, hdparm, hexedit és Midnight Commander. Myrescue, openSSL, partclone és partimage, PhotoRec, pmount, rTorrent, safecopy, shred, TestDisk, TightVNC-viewer és wipe

Parted Magic particionáló, lemezkezelő Live CD

EASEUS Partition Master Home Edition

EASEUS Partition Master particionáló programAz EASEUS Partition Master programot Partition Magic alternatívaként emlegetik. 6 verziója létezik, ebből egy ingyenes van, a Home Edition, de ez is hatalmas tudással rendelkezik. Otthonra valóban elég minden particionáló tulajdonsága, csak a boot lemez hiányzik belőle, de ha az kell, ott van az előző program.

Tulajdonságai felsorolásszerűen: partíció átméretezés és mozgatás, másolás, felosztás, összeolvasztás. Logikai partícióvá alakítás, rendszer partíció kiterjesztése, címke átnevezés, töredezettségmentesítés. Partíció aktívvá tétele, partíció ellenőrzés, fájlrendszer böngészés és mindenféle tulajdonság megtekintése.

Tartalmaz még egy lemez klónozó és egy partíció varázslót is. Ha a rendszer meghajtónkon már minden hely elfogyott, képes klónozni, majd egy nagyobb meghajtóra ugyanúgy áttenni rendszerünket (Upgrade disk). Mint írtam a bootolható CD sajnos csak fizetős változatokban működik, a Backup tool is egy külön program, viszont ez ingyenesen letölthető és telepíthető. A Partition Recovery Wizard a valamilyen oknál fogva törölt, vagy törlődött partíciókat állítja vissza.

A figyelmeztetés általában mindenhol megtalálható, hogy zárjunk be minden futó programot, és mentsük adatainkat az egyes műveletek előtt!

EASEUS Partition Master Home Edition particionáló

GParted

gparted particionáló programA GParted partíció menedzser (Gnome Partition Editor) minden ismertebb fájlrendszert kezel, partíció létrehozása, formázása, törlése, átméretezése, másolása, mozgatása, ellenőrzése, címkézése nem probléma számára, ráadásul minden operációs rendszeren használhatjuk, hiszen egy boot meghajtóról futtatható. A letölthető ISO fájlból készíthetünk indítható lemezt, mely lehet CD, USB meghajtó, PXE szerver vagy merevlemez.

A támogatott fájlrendszerek: btrfs, ext2, 3 és 4, fat16 és 32, hfs és hfs+, linux-swap, nilfs2, ntfs, reiserfs és reiser4, ufs, xfs.

A GParted boot lemez Debian linuxra épül. Indítás után rövid beállítást követően (ez csak a nyelvi beállítás miatt szükséges) kezdhetjük is a particionálást.
Van egy Kísérlet adatmentésre menüpontja is a programnak, ami a partíciókról történő adatmentésre való, gondolom sérült partíció, partíciós tábla esetére.

Az oprendszer, csak így hirtelen ránézve, tartalmaz még egy böngészőt, elérhetünk egy konzolt, ahonnan indíthatjuk pl. a Midnight Commander fájlkezelőt, készíthetünk képernyőképet … ilyesmi.

GParted partíció menedzser

Kapcsolódó oldalak:
Előrelátó biztonsági mentés, ingyenes felhő alapú tárhelyek.
Adatmentő programok
Törölt fájl visszaállító, fájlrendszer helyreállító
CD, DVD, Blu-Ray író

Frissítve: 2020. május 15. 18:12

Hasonló programok: Fájl, fájlrendszer karbantartás, Hardver, Operációs rendszerek

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

Eddig 13 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Gamma

Ez az a program, Zsolt, pontosan ez az: az Usb_Local Disk.Az alábbi cikkben ismertetik:

https://www.remosoftware.com/info/steps-to-convert-usb-flash-drive-local-disk

Zsolt

Amit említesz az nem particionáló program. A partíciók ugyanolyanoknak kell lenniük, nem is lehetnének mások. Van (jelenlegi ismereteim szerint volt, de utána nézek) egy megoldás, ami az USB eszköz driverét cserélte ki egy olyanra, ami miatt a Windows azt helyi lemeznek látta, s így a nem hordozható merevlemezre érvényes lehetőségek vonatkoztak az USB meghajtóra is. Utánanézek, írok még …

Gamma

Ami azt illeti -és amint említettem is-, létezik megoldás a problémára: úgy hívják, hogy USB_Local Disk. Ennek segítségével -meglehetősen bonyolult és manuális módon- alkalmassá tehető a stick több olyan partíció fogadására, amit a Windows is lát. Csak ugye én arra gondoltam, hogy a rettentő sok számítógép guru között már biztosan akadt valaki, aki ezt a folyamatot automatizálta és egy grafikus felületen -Windows alatt- kezelhetővé tette. Na, ezt a programot keresem.:-)

Zsolt

Ja, értem mi a problémád, de ez nem particionáló program függvénye. A Windows olyan, bármelyik Windows, hogy az USB eszközöknek egyszerre csak egy partícióját mutatja. Tehát tehetsz másikat láthatóvá, de akkor meg az előző nem lesz látható.

Gamma

Köszönöm a tippet Zsolt, de sajnos ezzel is ugyanaz a helyzet, mint a többi particionáló programmal. Ugyan valóban létrehoznak akár több partíciót is egy USB-sticken, csak éppen a Windows nem lát többet, csak a legelsőt. Éppen ez a problémám. Különféle bonyolult trükkökkel ezt meg lehetne kerülni, de számomra rettentő körülményesen. Ezért bíztam abban, hátha valaki tud olyan progit ajánlani, ami ezt grafikus felüleleten, kapásból tudja.

Zsolt

Itt több olyan is van, próbáld ki mondjuk a legelsőt, az AOMEI Partition Assistant nevűt!

Gamma

Elnézést, kimaradt: Windows 7 alatt.

Gamma

Tud-e valaki olyan, nem parancssoros programról, amelynek segítségével USB-sticket lehet particionálni?

Zsolt

Sajnos szerintem erre nincs lehetőség. Én legalábbis nem tudok róla, hogy a Facebooknál lenne olyan, hogy tárolják a törölt képeket későbbi visszaállításra.

Névtelen

Valaki a gepemrol a Facebookrol letorolt egy fenykepet amit mobilrol kuldtem a sajat oldalamra, hogy allithatom vissza?

Névtelen

Köszi, sajnos nem garis.

Zsolt

Vagyis belső “lemez” karbantartó kellene neked? Nem ismerek olyat. PC-re kötve főleg, de a Google Playben is keresgéltem, nem sok sikerrel.
Én memory optimizer vagy repair és maintenance of internal memory, meg ilyesmi kifejezésekre kerestem (a playben), de nem igazán találtam meg ami kellene. Próbáld meg, hátha van valami … ha sikerült, írd meg légy szíves!

De ha van rá esetleg még garancia, én egyszerűen visszavinném. Mert lehet ez bármi más is.

Huszty Béla

Helló!
Érdeklődni szeretnék , a telefonhoz van-e valami hasonló program?(Xperia Ray) változó alkalommal újraindítja magát, szoftver frissítés hard resettel megvolt. Belső memóriájához van-e és milyen program, ami szektorhibát, ilyesmit kezel ? Esetleg más javaslat ?
Köszi Béla

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2021 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.