Rendszerprogramok, rendszer karbantartók

A Windows rendszer folyamatainak manipulálása, registry és program könyvtárak karbantartása.
Rendszerprogramoknak becézett felhasználói programok, de van aki Windows tisztító programoknak hívja őket.

PC Decrapifier

PC DecrapifierA PC Decrapifier eltávolítja számítógépünkről a felesleges, bár nem káros programokat. Illetve sokszor nem csak haszontalanok ezek, hanem le is lassíthatják Windowsunkat a különféle segédprogramok, próbaverziójú vírusirtók, hangkártya, egér, videókártya és még mit tudom én minek az állítgató felületeit indító óra melletti ikonok. De eltávolítja az eszköztárakat is, keresőket és millió a listájában szereplő szemetet, amitől csak idegesebbek leszünk, okosabbak nem.

Többet nem is nagyon tudok róla írni … nem kell telepíteni, csak egy fájl.
Nem magyar nyelvű, de maximum a képernyőképeket segítségül hívva elboldogul vele mindenki szerintem.

PC Decrapifier haszontalan program eltávolító

PowerTools Lite

PowerTools LiteMár több helyen írtam, Windows karbantartással kapcsolatosan, a PowerTools eszközről. Nem régen még csak fizetős illetve próba verziója létezett, de most letölthető a PowerTools Lite, ami korlátlanul használható, registry tisztításra, optimalizálásra és immunizálásra.

A Registry tisztító eltávolítja a nem használt registry bejegyzéseket, ezek felkutatása és eltávolítása is nagyszerűen testre szabható, közben kisebb segítő leírásokat is kapunk a tisztítás fokáról és veszélyességéről is.
A számítógép immunizáló eszköz a Windows host fájljához ad hozzá URL-eket, és ezzel tiltja a veszélyes weboldalak elérését. Minden változás előtt, alapértelmezésben leírással a mentett backup fájl nevében, biztonsági másolatot készít a program, hogyha nagyon belelendültünk volna Windowsunk tisztogatásába, vissza tudjuk vonni a registry változásait.

Tehát ingyenes, magyar nyelvű, nagyon alapos rendszerleíró-adatbázis takarító eszköz.

PowerTools Lite registry tisztító, immunizáló

CCEnhancer

CCEnhancerA CCEnhancer a CCleaner program tulajdonságait bővíti jelentősen.

A CCleaner program könyvtárában található a winapp2.ini fájl, ebben tárolja azoknak a Windows és külső alkalmazásoknak a könyvtár és fájl listáját, amiket átnéz és szükség esetén kitakarít. A CCEnhancer ezt a listát egészíti ki, mégpedig több 100 új, gyakori programmal, amik eredetileg nem találhatók meg a fájlban.

A program nem tesz mást, mint letölti a legújabb winapp2.ini fájl (a Download Latest gombra kattintva) és felülírja vele a jelenlegit.
Utána a CCleaner indításával megnézhetjük a különbséget.
Természetesen csak azokat a programokat fogjuk látni amik nálunk is megvannak, vagyis ne keressük mind a 500 körülit!

CCEnhancer CCleaner bővítő
CCleaner előre telepített CCEnhancerrel

Autoruns

Autoruns - folyamatkezelőAz Autoruns, ahogy neve is mondja, az automatikusan induló folyamatokat kezeli Windows rendszereken. A “folyamatok” egy eléggé összefoglaló elnevezés, ez esetben érthetjük ezalatt az automatikusan induló programokat, a Windows felhasználói felületébe (explorer, intéző) beépített külső, belső képességeket, az IE beépülőket, ütemezett feladatokat, szolgáltatásokat, driver-eket, codec-eket, stb… mindent amit “futtatunk” egy Windows rendszer indításakor. Ezeket egyszerű ki-be pipálással lehet kezelni, és újraindítás után érvénybe lépnek a változtatásaink.

Arra fel szeretném hívni a figyelmet, hogy teljesen működésképtelenné is tehetjük rendszerünket! Amit tudunk, hogy micsoda és tudjuk, hogy nem kell, attól megszabadulhatunk. Ezt a veszélyt némiképp enyhíthetjük, ha az Options menüpontban a Hide Windows Entries vagy a Hide Microsoft and Windows Entries pontokat bepipáljuk, így létfontosságú bejegyzések rejtve maradnak előlünk.

A legelső fül az “Everything”, itt minden megtalálható, de szerintem jobb ha csoportosítva nézegetjük, fülenként a szálakat, kissé áttekinthetőbb.

A kitömörített autoruns könyvtárban az autoruns.exe a grafikus, az autorunsc.exe a parancssoros alkalmazás. Időközben már ellenőriztethetjük fájljainkat a VirusTotal.com-mal is és van külön 32 ill. 64 bites verziója is.

Autoruns automatikusan induló folyamatok kezelője

Process Explorer

Process Explorer - folyamatkezelőA folyamat felfedező valóban azt végzi amit neve mond.

Minden futó fájl, folyamat, szál adatait megtekinthetjük és egyenként vagy “fában” (Process Tree) leállíthatjuk (Kill Process) őket, vagy megváltoztathatjuk a prioritásukat, affinitásukat (mely processzort használják).

A fájlokról és folyamatokról mindent megtudhatunk (szó szerint), kisebb állítgatás után, de a processzorunk, memóriánk igénybevételéről is, mint ahogy arról, hogy az egyes fájlok mennyi erőforrást használnak.

Lehetőségünk van arra is, hogy a Windows Folyamatkezelőjét lecseréljük a Process Explorer-re.

A letölthető fájl újra van csomagolva, a vele megegyező nevű könyvtárba kicsomagolja magát, ahonnan nem kell telepíteni, csak a procexp.exe fájlt elindítani.

Process Explorer folyamatkezelő

Free Registry Defrag

Free Registry DefragWindows-unk működése közben adatokat ír a rendszerleíró adatbázisba. Ezek törlésekor sokszor üres vagy többszöri bejegyzések maradnak az adatbázisban.
Ez a töredezettség lassabbá teszi a Windows rendszerek működését, nehezebben kezelhető, lemez és memória igényesebb lesz a rendszerleíró adatbázis írása, olvasása.

A Free Registry Defrag nem tesz mást mint felméri a töredezettséget, a tennivalóit, majd töredezettségmentesíti a rendszerleíró adatbázist.
Ezek után már csak újra kell indítani a számítógépet és élvezni a gyorsulást.

Free Registry Defrag registry tömörítő

Wise Registry Cleaner

Wise Registry CleanerMint láthatjuk ez egy registry cleaner, azaz rendszerleíró adatbázis tisztító program.

“Lelassult a számítógépe és többször összeomlik?” Használjon Wise Registry Cleanert!

Telepítése közben felajánlja a Wise Disk Cleaner letöltését is. A hibakeresője gyors és futás végén megjelöli mely hibákat biztonságos, s melyeket nem eltávolítani, javítani. A registry egyes szekcióiban külön-külön is körülnézhetünk.

Található benne Registry takarító, Rendszer gyorsító és Registry töredezettségmentesítő.

A 6.x verziónak lényegesen egyszerűsödött a felülete, de a magyar fordítása még nem az igazi. A takarítás előtt készítsünk mentést a registry-ről (Backup)!

Wise Registry Cleaner rendszerleíró adatbázis karbantartó

CCleaner

CCleaner - rendszer karbantartóEz a CCleaner Slim azaz a toolbar nélküli verzió.

A CCleaner egy elég alapos rendszertakarító, hibajavító alkalmazás.

Foglalkozik a webböngészők, programok “szemeteivel”, a rendszer működése közbeni minden ideiglenes fájllal, bejegyzéssel, a rendszerleíró adatbázis hibáival, programok eltávolításával, indításával, fájl duplikátumokkal. Már a Windows Appok is kitakaríthatók általa, még a beépített “eltávolíthatatlanok” is. Frissítésenként egyre több és több program maradékait, szükségtelen fájljait tudja kitakarítani.
Az Internet Explorert, Google Chrome-ot, Operat és a Safarit is támogatja, és természetesen az Edge sem maradt ki a frissítésből. Beállítható végleges fájl törlés is, négyféle algoritmus közül választhatunk.
Fontos tudni, hogy mit miért csinálunk, mert kellemetlen meglepetések érhetnek egy alapos tisztogatás után.

CCleaner Windows karbantartó

EasyCleaner

EasyCleaner - rendszer takarítóAz EasyCleaner egy program, mely átkutatja a rendszerleíró adatbázist és törli az olyan bejegyzéseket, amik sehová sem mutatnak.
Törli a felesleges fájlokat és a “duplikátumokat”, azaz az olyan fájlokat amik többször jelen vannak a rendszerben, de csak helyet foglalnak.

Szoftvereket távolíthatunk el segítségével, törölhetjük a szintén sehová sem mutató parancsikonokat, informálódhatunk a lemezhasználatról, leállíthatunk automatikusan induló programokat.

Azt hiszem ennyi… ja és mindent vissza lehet vonni!
Figyeljünk oda használat közben!

EasyCleaner rendszer tisztító

Kapcsolódó oldalak:
Switch Off
Speccy
Beep Codes Viewer
CPUMon
Windows hibakódok értelmezése
Töredezettségmentesítő programok
Wipe, a biztonsági mindent törlő
Windows szolgáltatások leállítása, letiltása

2 hozzászólás

 1. Zsolt says:

  Először is köszönet az elismerését, Tibor!
  Aztán a tárgyra …
  Ha jól értettem valamilyen Windows rendszer kellene a masinára.
  Az említett telefon ARM chippel készül, vagyis jelenleg nem támogatja egyetlen Windows sem. A Windows 8 el fog készülni (állítólag) már erre az architektúrára is, de félek ahhoz meg már kevés lesz a Nokia 5230-as hardvere.

 2. Tibor says:

  Először is nagy tiszteletem a csillag.p.meg alapítójának. Én most ismerkedek a sz.géppel, de a csillag.p.már régóta ismert számomra is. Ez igen. Én csillagosokat javítok és használok is, csak azok járművek.és önöknek köszönhetően tuti dologra jöttem rá. Most más stílust kérnék ha lehet. Nokia 5230-asomra szeretnék kop.windows rendszert telepíteni, ami videót is játszik és az sms-t is küldené. Lehet e típusból kihozni valamit vagy örüljek hogy hívni tudok rajta? Előre is köszönöm. Tibor.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!