Csillagpor.hu
Csillagpor.huLetölthető programokRendszerprogram, Windows kiegészítők → Rendszerprogramok, rendszer karbantartó programok

Rendszerprogramok, rendszer karbantartók

A Windows rendszer folyamatainak manipulálása, registry és program könyvtárak karbantartása.
Rendszerprogramoknak becézett felhasználói programok, de van aki Windows tisztító programoknak hívja őket.

Autoruns, CCEnhancer, CCleaner, EasyCleaner
Free Registry Defrag, PC Decrapifier, PowerTools Lite, Process Explorer, Wise Registry Cleaner

PC Decrapifier

PC DecrapifierA PC Decrapifier eltávolítja számítógépünkről a felesleges, bár nem káros programokat. Illetve sokszor nem csak haszontalanok ezek, hanem le is lassíthatják Windowsunkat a különféle segédprogramok, próbaverziójú vírusirtók, hangkártya, egér, videókártya és még mit tudom én minek az állítgató felületeit indító óra melletti ikonok. De eltávolítja az eszköztárakat is, keresőket és millió a listájában szereplő szemetet, amitől csak idegesebbek leszünk, okosabbak nem.

Többet nem is nagyon tudok róla írni … nem kell telepíteni, csak egy fájl.
Nem magyar nyelvű, de maximum a képernyőképeket segítségül hívva elboldogul vele mindenki szerintem.

PC Decrapifier haszontalan program eltávolító

PowerTools Lite

PowerTools LiteMár több helyen írtam, Windows karbantartással kapcsolatosan, a PowerTools eszközről. Nem régen még csak fizetős illetve próba verziója létezett, de most letölthető a PowerTools Lite, ami korlátlanul használható, registry tisztításra, optimalizálásra és immunizálásra.

A Registry tisztító eltávolítja a nem használt registry bejegyzéseket, ezek felkutatása és eltávolítása is nagyszerűen testre szabható, közben kisebb segítő leírásokat is kapunk a tisztítás fokáról és veszélyességéről is.
A számítógép immunizáló eszköz a Windows host fájljához ad hozzá URL-eket, és ezzel tiltja a veszélyes weboldalak elérését. Minden változás előtt, alapértelmezésben leírással a mentett backup fájl nevében, biztonsági másolatot készít a program, hogyha nagyon belelendültünk volna Windowsunk tisztogatásába, vissza tudjuk vonni a registry változásait.

Tehát ingyenes, magyar nyelvű, nagyon alapos rendszerleíró-adatbázis takarító eszköz.

PowerTools Lite registry tisztító, immunizáló

CCEnhancer

CCEnhancerA CCEnhancer a CCleaner program tulajdonságait bővíti jelentősen.

A CCleaner program könyvtárában található a winapp2.ini fájl, ebben tárolja azoknak a Windows és külső alkalmazásoknak a könyvtár és fájl listáját, amiket átnéz és szükség esetén kitakarít. A CCEnhancer ezt a listát egészíti ki, mégpedig több 100 új, gyakori programmal, amik eredetileg nem találhatók meg a fájlban.

A program nem tesz mást, mint letölti a legújabb winapp2.ini fájl (a Download Latest gombra kattintva) és felülírja vele a jelenlegit.
Utána a CCleaner indításával megnézhetjük a különbséget.
Természetesen csak azokat a programokat fogjuk látni amik nálunk is megvannak, vagyis ne keressük mind a 500 körülit!

CCEnhancer CCleaner bővítő
CCleaner előre telepített CCEnhancerrel

Autoruns

Autoruns - folyamatkezelőAz Autoruns, ahogy neve is mondja, az automatikusan induló folyamatokat kezeli Windows rendszereken. A “folyamatok” egy eléggé összefoglaló elnevezés, ez esetben érthetjük ezalatt az automatikusan induló programokat, a Windows felhasználói felületébe (explorer, intéző) beépített külső, belső képességeket, az IE beépülőket, ütemezett feladatokat, szolgáltatásokat, driver-eket, codec-eket, stb… mindent amit “futtatunk” egy Windows rendszer indításakor. Ezeket egyszerű ki-be pipálással lehet kezelni, és újraindítás után érvénybe lépnek a változtatásaink.

Arra fel szeretném hívni a figyelmet, hogy teljesen működésképtelenné is tehetjük rendszerünket! Amit tudunk, hogy micsoda és tudjuk, hogy nem kell, attól megszabadulhatunk. Ezt a veszélyt némiképp enyhíthetjük, ha az Options menüpontban a Hide Windows Entries vagy a Hide Microsoft and Windows Entries pontokat bepipáljuk, így létfontosságú bejegyzések rejtve maradnak előlünk.

A legelső fül az “Everything”, itt minden megtalálható, de szerintem jobb ha csoportosítva nézegetjük, fülenként a szálakat, kissé áttekinthetőbb.

A kitömörített autoruns könyvtárban az autoruns.exe a grafikus, az autorunsc.exe a parancssoros alkalmazás. Időközben már ellenőriztethetjük fájljainkat a VirusTotal.com-mal is és van külön 32 ill. 64 bites verziója is.

Autoruns automatikusan induló folyamatok kezelője

Process Explorer

Process Explorer - folyamatkezelőA folyamat felfedező valóban azt végzi amit neve mond.

Minden futó fájl, folyamat, szál adatait megtekinthetjük és egyenként vagy “fában” (Process Tree) leállíthatjuk (Kill Process) őket, vagy megváltoztathatjuk a prioritásukat, affinitásukat (mely processzort használják).

A fájlokról és folyamatokról mindent megtudhatunk (szó szerint), kisebb állítgatás után, de a processzorunk, memóriánk igénybevételéről is, mint ahogy arról, hogy az egyes fájlok mennyi erőforrást használnak.

Lehetőségünk van arra is, hogy a Windows Folyamatkezelőjét lecseréljük a Process Explorer-re.

A letölthető fájl újra van csomagolva, a vele megegyező nevű könyvtárba kicsomagolja magát, ahonnan nem kell telepíteni, csak a procexp.exe fájlt elindítani.

Process Explorer folyamatkezelő

Free Registry Defrag

Free Registry DefragWindows-unk működése közben adatokat ír a rendszerleíró adatbázisba. Ezek törlésekor sokszor üres vagy többszöri bejegyzések maradnak az adatbázisban.
Ez a töredezettség lassabbá teszi a Windows rendszerek működését, nehezebben kezelhető, lemez és memória igényesebb lesz a rendszerleíró adatbázis írása, olvasása.

A Free Registry Defrag nem tesz mást mint felméri a töredezettséget, a tennivalóit, majd töredezettségmentesíti a rendszerleíró adatbázist.
Ezek után már csak újra kell indítani a számítógépet és élvezni a gyorsulást.

Free Registry Defrag registry tömörítő

Wise Registry Cleaner

Wise Registry CleanerMint láthatjuk ez egy registry cleaner, azaz rendszerleíró adatbázis tisztító program.

“Lelassult a számítógépe és többször összeomlik?” Használjon Wise Registry Cleanert!

Telepítése közben felajánlja a Wise Disk Cleaner letöltését is. A hibakeresője gyors és futás végén megjelöli mely hibákat biztonságos, s melyeket nem eltávolítani, javítani. A registry egyes szekcióiban külön-külön is körülnézhetünk.

Található benne Registry takarító, Rendszer gyorsító és Registry töredezettségmentesítő.

A 6.x verziónak lényegesen egyszerűsödött a felülete, de a magyar fordítása még nem az igazi. A takarítás előtt készítsünk mentést a registry-ről (Backup)!

Wise Registry Cleaner rendszerleíró adatbázis karbantartó

CCleaner

CCleaner - rendszer karbantartóEz a CCleaner Slim azaz a toolbar nélküli verzió.

A CCleaner egy elég alapos rendszertakarító, hibajavító alkalmazás.

Foglalkozik a webböngészők, programok “szemeteivel”, a rendszer működése közbeni minden ideiglenes fájllal, bejegyzéssel, a rendszerleíró adatbázis hibáival, programok eltávolításával, indításával, fájl duplikátumokkal. Már a Windows Appok is kitakaríthatók általa, még a beépített “eltávolíthatatlanok” is. Frissítésenként egyre több és több program maradékait, szükségtelen fájljait tudja kitakarítani.
Az Internet Explorert, Google Chrome-ot, Operat és a Safarit is támogatja, és természetesen az Edge sem maradt ki a frissítésből. Beállítható végleges fájl törlés is, négyféle algoritmus közül választhatunk.
Fontos tudni, hogy mit miért csinálunk, mert kellemetlen meglepetések érhetnek egy alapos tisztogatás után.

CCleaner Windows karbantartó

EasyCleaner

EasyCleaner - rendszer takarítóAz EasyCleaner egy program, mely átkutatja a rendszerleíró adatbázist és törli az olyan bejegyzéseket, amik sehová sem mutatnak.
Törli a felesleges fájlokat és a “duplikátumokat”, azaz az olyan fájlokat amik többször jelen vannak a rendszerben, de csak helyet foglalnak.

Szoftvereket távolíthatunk el segítségével, törölhetjük a szintén sehová sem mutató parancsikonokat, informálódhatunk a lemezhasználatról, leállíthatunk automatikusan induló programokat.

Azt hiszem ennyi… ja és mindent vissza lehet vonni!
Figyeljünk oda használat közben!

EasyCleaner rendszer tisztító

Kapcsolódó oldalak:
Switch Off
Speccy
Beep Codes Viewer
CPUMon
Windows hibakódok értelmezése
Töredezettségmentesítő programok
Wipe, a biztonsági mindent törlő
Windows szolgáltatások leállítása, letiltása


Frissítve: 2019. január 7. 19:35

Hasonló programok:

Rendszerprogram, Windows kiegészítők

Eddig 2 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Zsolt

Először is köszönet az elismerését, Tibor!
Aztán a tárgyra …
Ha jól értettem valamilyen Windows rendszer kellene a masinára.
Az említett telefon ARM chippel készül, vagyis jelenleg nem támogatja egyetlen Windows sem. A Windows 8 el fog készülni (állítólag) már erre az architektúrára is, de félek ahhoz meg már kevés lesz a Nokia 5230-as hardvere.

Tibor

Először is nagy tiszteletem a csillag.p.meg alapítójának. Én most ismerkedek a sz.géppel, de a csillag.p.már régóta ismert számomra is. Ez igen. Én csillagosokat javítok és használok is, csak azok járművek.és önöknek köszönhetően tuti dologra jöttem rá. Most más stílust kérnék ha lehet. Nokia 5230-asomra szeretnék kop.windows rendszert telepíteni, ami videót is játszik és az sms-t is küldené. Lehet e típusból kihozni valamit vagy örüljek hogy hívni tudok rajta? Előre is köszönöm. Tibor.

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2020 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.