Csillagpor.hu
Csillagpor.huEzt használom, Szoftver, Webes alkalmazás → QR kód készítő és olvasó alkalmazások

QR kód készítő és olvasó alkalmazások

A QR kód (QR code), amit ismerhetünk mobilkód néven is, információk tömör, gyors és praktikus terjesztésére szolgál. Nem bajlódnék a teljes leírásával, hiszen itt leginkább szoftveres oldalról vizsgálgatjuk az életet, no meg meg is teszi ezt a Wikipedia e témájú oldala is: …

“A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre, és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra…”
… folytatás a magyar QR-kód vagy az angol QR code oldalon.

Vágjunk bele! Nézzük a QR kód készítőket és olvasókat!

qr kód

Legyen első a QR Code Generator from the ZXing Project.
Itt választhatunk például naptár bejegyzés, kapcsolat, földrajzi hely, SMS, Wifi hálózat és más egyéb QR kód készítést. Kiválasztás után be kell írni az adatokat, majd beállítani a méretet és Generate.
Ezek után jobb oldalon ott a kép amit elmenthetünk mint kép (Download link alatta), illetve látható a HTML kódja, ha a chart.apis.google.com-ról szeretnénk beilleszteni.
(Ezt “sima” img tag-be illesztve a src= után tehetjük meg.)

A Kaywa QR-Code generator URL, szöveg, telefonszám, és SMS információkat képes kódolni a képünkbe.
Szintén beállítható a méret S-XL-ig, és elmenthető a kép vagy a beilleszthető a HTML kód a qrcode.kaywa.com-ról.
A Kaywa-nak vagy egy QR Reader-e is mobilra, de ez a kód olvasó azt hiszem nem ingyenes.

A delivr QR Code Generator-a talán a legsokoldalúbb QR kód kép készítő.
A lehetőségek: URL, aminél kérhetünk rövidített címet is, ez esetben a kép alatt olvashatjuk is ezt. Szolgáltatások, ahol lejjebb választhatunk, hogy minek a linkjét akarjuk beilleszteni, pl: Android Market, Facebook, Flickr, foursquare, iPohe App Store, LinkedIn, Twitter, YouTube, Tumblr, stb., természetesen itt is kaphatunk rövidített URL-t is. Google helyek, Kapcsolat, e-mail cím, telefonszám, SMS (lehet pl. SMS-t küldeni egy megadott számra is!), szöveg és RSS feed.
Itt is választható a méret 3 lépésben és letölthető a kép eps illetve png formátumban is.

Találhatunk itt egy Mobile – QR Code Reader Finder-t, azaz mobil QR kód olvasó keresőt, ahol márkánként és típusonként lelhetünk a megfelelő szoftverre. Az oldal innen nézve azért ennyire puritán, mert mobilra készült, a programok is csak mobil böngészőkről tölthetők le.

qr kódA QRStuff egy igazán hasznos oldal, amellett hogy találunk itt egy halom példát QR kód megjelenésre, tartalmaz leírást, olvasó szoftvereket és kód készítőt is.
A kódgenerátora tulajdonképp nem gyengébb az előzőtől, igen sokrétű és az eddigiekhez képest tartalmaz olyan lehetőségeket is, mint e-mail üzenet, VCALENDAR esemény, PayPal vásárlás link, iTunes link.
Fontos különbség még, hogy valós időben láthatjuk a kód változását a képen, illetve beállíthatók a kód színei is.
Ha elkészültünk letölthetjük a képet vagy elküldhetjük mail-ben, illetve ki is nyomtathatjuk, vagy megrendelhetjük valami bigyulára felaplikálva.

Az olvasó illetve dekódoló szoftvereket tartalmazó oldala is nagyon hasznos, mert a különféle mobil eszközökre való alkalmazásokon kívül, találunk itt számítógép képernyőről QR kód olvasó szoftvert (Bar Capture), egy Online Decoder-t, ahová feltölthetjük képeinket olvasásra vagy megadhatunk URL-t dekódolásra, egy WordPress QR Code Plug-In-t, InDesign CS3 QR Code Plug-In-t, Firefox Mobile Barcode kiegészítőt és Google Chrome QR Code beépülőt (QR-Code Tag).

A qurify! talán a legegyszerűbb QR Code generator, de mégis van két hasznos tulajdonsága.
Az egyik az ECC szint, vagyis a hibajavítási képesség megadása. Ezt L-H-ig lehet állítani ahol az L a legalacsonyabb. A másik tulajdonság a QR verzió beállításának lehetősége.

A RACO Industries QR Code Barcode Generator-a szintén ilyen kódolási finomságokban jeleskedik, de az információkat “kézzel” kell itt is megadnunk, nincs előre beállított sablon.
Az előzőt tulajdonképp le is vehetném, de mindegy … mert itt verziót teljes skálán lehet állítani, nem csak 15-ig, mint ott, szintén rendelkezik ECC érték megadásának lehetőségével, és érdekes méret megadási lehetőségekkel (pl: margó), továbbá a QR kód kódolási módszer megadásának lehetőségével. 4 képformátumba lehet menteni a végén.

A 3G Vision kód generátorában semmi plusz nincs, ellenben a qr-kod.hu-val, mint láthatjuk a végén a .hu van vagyis magyar. Különleges tulajdonságai az előzőekhez képest nincsenek, hacsak nem vesszük annak a magyar nyelvet, ami ebben az országban kétségtelen előny, továbbá képes Datamatrix kód készítésére is, aminek a leírását szintén megtaláljuk itt: Mi az a DataMatrix kód? és a Támogatott készülékeknél további QR és DataMatrix kód olvasókhoz juthatunk.

Végezetül további két QR kód olvasót tölthetünk le egyrészt a QR Code Scanner & Decoder Software képében, melyhez szükséges az ugyanitt található .NET Barcode Reader SDK, másrészt a SnapMaze Firefox kiterjesztés formájában, ami jelen pillanatban még nem működik Firefox 4-en, de reméljük ez csak átmeneti …;

Hasznos kódolvasást kívánok mindenkinek!

Frissítve: 2020. április 27. 18:29

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

»
«

Eddig 5 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Ákoska

Nagyon jó.

Zsolt

Köszönjük!

Hovitya

Itt van egy szintén magyar fejlesztésű alkalmazás amivel nem csak generálni lehet sokféle kódot (url, link, facebook, vcard), hanem a kinézetét is testre lehet szabni. Arculatba illő színeket lehet beállítani, logo-t vagy képet illeszteni a kódra és effektezni. A program még az elkészült kód olvashatóságát is képes automatikusan tesztelni. fancyqrcode.com

Zsolt

Benne van az írásban is … de köszi :-)

qr-kod

QR-kód generálás magyar oldalon.

qr-kod.hu

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2020 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.