A Remix OS telepítése, vagyis Android PC-re

A Remix OS az Android-x86 projekt által indított kezdeményezés hivatalos formába öntött megjelenése. AMD és Intel x86 processzoros gépekre álmodtak Androidot, ezt valósította meg a Jide Technology, amit 3 volt Google mérnök alapított.
Az eredmény egy módosított rendszer lett, ami PC-n könnyen kezelhető, de teljes értékű Androidot varázsol gépünkre.

Varázsol, mert a szokásos telepítési procedúrákkal szemben szinte semmit nem kell vele bajlódni. Windows alól indítható a telepítés, nem igényel külön partíciót, csak 10-20 GB szabad helyet (9,1 GB lett nekem a teljes könyvtár), szépen beépül a Windows (!) indító menübe, és USB meghajtóra is felpattintható. A telepítést és egy-két szükséges beállítást mutatok be ebben a bejegyzésben.
A képeket egy Virtualboxhoz készített virtuális lemezkép fájlból (VDI) futtatott Remix OS 3-ról készítettem, így egy kicsit lehet hogy eltér a teljes értékű rendszertől. Merevlemezre telepítéskor a RemixOS könyvtárban a data.img a virtuális meghajtója, telepítéskor a formázás csak erre vonatkozik, tehát ne ijedjünk meg, semmit nem töröl gépünkről.
Ha alkalmazásokat telepítünk, az is ebbe kerül, egy ideig elég, de ha nagyon sok mindennel tele szeretnénk pakolni, akkor kevés lesz a 8 GB. Csak viszonyításképp, a fent említett VDI fájl (Remix OS 3.0.101 20160726 (64bit).vdi) csak 1,5 GB volt egy előre telepített Remix OSsel, és állítgatások, egy pár dolog telepítése, és használata után is csak 2,5 GB-ig duzzadt, vagyis van hely a 8 GB-ban egy időre.
A rendszer alapja az Android 6.0.1 (Marshmallow). A hardver igényének trehány módon nem néztem utána (és még most se!), de az biztos, hogy gyengébb gépeken is elfutkos. Na jó … milyen dolog már ez?!
Itt van a minimum: 2 GHz-es kétmagos processzor vagy jobb, 2 GB rendszermemória, minimum 8 GB szabad merevlemez terület, hasznos ha van internet is hozzá.

A “rendes” telepítés USB-s változatánál – a majd itt látottakon kívül – választhatunk vendég (Guest) vagy állandó (Resident) módot, a vendégnél semmit nem ment, az állandónál mindent. A merevlemezesnél is ott helytelenkedik a menü, de csak az állandó változat választható, majd kipróbálom, hogy tüntethető ez el, és megírom. A Wi-Fi setupnál beállíthatjuk a vezeték nélküli hálózathoz csatlakozásunkat, de ha ezt átugorjuk, akkor sincs semmi, működik a vezetékes, már ha van.
Ezután jön a Popular Apps, itt választhatjuk ki, hogy a népszerű alkalmazások közül mi települjön és mi nem. Ami be van pipálva, az települni fog, ami nem, az nem. A fent említett “partíció” formázás eltart egy ideig, együnk meg közben egy almát, jót tesz!

A telepítésről van egy-egy unalmas videó az oldalán:
Merevlemezre, ha szeretnénk…

Ez pedig az USB meghajtós megoldás.

Na most ebből kell magyar nyelvű felületet, magyar nyelvű billentyűzettel és működő Google Playt csinálni.
Remix OS 3 még angol

A könnyebb kezelhetőség kedvéért megemlítem rögtön az elején, hogy bármiben visszaléphetünk vagy bármiből kiléphetünk ESC billentyűvel, ez így kb. a mobil vissza nyilának felel meg.

A Remix_OS_for_PC_Installation_Tool-B2016071501.exe indításakor ezt láthatjuk, leírja hogy is megy a telepítés:
ISO-t betöltjük / kiválasztjuk, hogy merevlemez vagy USB / beállítjuk, hogy melyik meghajtóra kérjük / aztán nyomunk egy OK-t a telepítés indításához. Mióta írom a bejegyzést már megint frissült, így majd a képen látottól eltérően a Remix_OS_for_PC_Android_M_64bit_B2016080201.iso vagy újabb lesz letölthető. Most gyorsan megnézem van e valami szembeötlő újdonság … Az itt leírt 3.0-ról 3.0.102-re frissült a rendszer, az Android maradt 6.0.1, és megjelent egy rendszer frissítésre használatos ikon, ennyit láttam hirtelen.
Remix OS 3 telepítés, ISO

Ha 16 GB-nál több üres hellyel rendelkező meghajtóknál megkérdezi, hogy mekkora legyen a lemezkép fájl.
A minimális 8 GB, de a valóságban ettől nagyobb helyre van szükségünk az egyéb fájlok miatt, 10 GB-tól kisebbel szerintem nem érdemes próbálkozni.
Remix OS 3 mekkora legyen a lemezkép fájl

Mint láthatjuk ezen a kétnyelvű panelen, mindennel kész vagyunk már csak az újraindítás következik, és választhatjuk is a Remix OS menüpontot.
Remix OS 3 kész, újraindítás

Az itt tárgyalt EasyBCD-ben le is ellenőrizhetjük mit tettünk, a kijelölt az új Remix OS menü bejegyzés.
Remix OS 3 EasyBCD menü ellenőrzés

A Settings ikonból indítható beállításokban megkeressük a Language & input menüpontot a magyar nyelvre állítás érdekében. Egyébként aki ismeri az Android beállítómenüjét, annak nagyjából ismerős a helyzet, a különbség a nyelvi beállításoknál talán csak a fizikai billentyűzet.
Remix OS 3 nyelvi beállítások

Ezután átállítjuk a nyelvet magyarra.
Remix OS 3 nyelvet magyarra

Itt ni!
Remix OS 3 magyar

A jelenlegi billentyűzet magyar Android billentyűzet (AOSP) legyen, kattintsunk rá …
Remix OS 3 magyar Android billentyűzet AOSP

… kapcsoljuk be a hardver beviteli módot, majd lent a billentyűzetek kiválasztására kattintsunk.
Remix OS 3 hardver beviteli mód, billentyűzetek kiválasztása

Itt a fizikai billentyűzet alatt található alapértelmezést változtassuk meg, kattintsunk rá …
Remix OS 3 fizikai billentyűzet alapértelmezés

… itt a Billentyűzetkiosztások beállítására kattintsunk …
Remix OS 3 billentyűzetkiosztások beállítása

… és válasszuk a magyar Android-billentyűzetet!
Remix OS 3 magyar Android-billentyűzet

Mint láthatjuk át lett állítva, innen sok ESC-el lépjünk ki …
Remix OS 3 siker, kész, kilépés

… és a bal alsó … nem tudom náluk hogy hívják … szóval ahol Windowsnál a Startmenü van, onnan válasszuk a nagyítóra kattintva a keresést, és itt kipróbálhatjuk, hogy vannak e szép hosszú ékezeteink, ahogy azt magyarul megszokhattuk.
Remix OS 3 kereső ékezetecskék

Na mármost az előző képen láthattuk azt az otromba szoftveres billentyűzetet, arra semmi szükség, a beállításokból a Remix OS optionnál tudjuk eltüntetni, ha az Always on-screen keyboard opciót kikapcsoljuk.
Ez itt sajnos angol … Általában elmondhatjuk, hogy ami az Androidból származik az átállítható magyarra, a Remix OS saját dolgai maradnak angolul.
Remix OS 3 on-screen keyboard kikapcsolása

Egy pár alkalmazás, pl. Chrome böngésző.
Remix OS 3 alkalmazások

További előtelepített alkalmazások, pl. MX Player.
Remix OS 3 MX Player

Akkor most kattintsunk a Play Activator ikonra, itt pedig a Yes, let’s activate-re!
Remix OS 3 Play Activator

És most már láthatjuk a Play Áruház ikont az asztalon!
Remix OS 3 Play Áruház

Ha rákattintunk elkezdődik a fiók hozzáadása vagy a bejelentkezés művelet, többnyire van fiókja az embernek, így nekem is.
Remix OS 3 Google fiók hozzáadása

Google szolgáltatások … félreérthető, mi kapcsolhatjuk ki bármikor, nem a Google, tehát ez nem egy fenyegetés :) Szóval ha akarjuk kapcsoljuk ki az Eszközadatok Google Drive-ba mentését.
Remix OS 3 Google szolgáltatások

Előfordulhat, hogy próbálunk valamit telepíteni a Playből és nem megy, egy hibaüzenet fogad.
Remix OS 3 bejelentkezés hiba

A Fiókok beállításánál orvosolhatjuk a problémát.
Remix OS 3 probléma orvoslás

Belépünk a Google fiókunkba, ennyi az egész, de lehet hogy egy újraindítás is segít.
Ez valószínűleg csak az első alkalommal van így.
Remix OS 3 belépés a Google fiókba

A Racing in Car játék sikeresen telepítve lett, indítsuk!
Remix OS 3 Racing in Car

Racing in Car teljes képernyőn, bár nem nem sikerült rájönni hogy kell irányítani, mondjuk a laptopomban se gyorsulásmérő, se giroszkóp nincs … főleg a virtuális gépben.
Remix OS 3 nem tudom irányítani

Az ikonokra jobb egérgombbal kattintva ki tudjuk őket helyezni a tálcára is.
Remix OS 3 ikonok a tálcára

Fut a Chrome, a jide.com-ról akár meg is vehetnénk a világ első Android PC-jét, olyan mint egy nagy lapos kavics, az órából nyitható egy naptár, az óra mellett állítható fényerő, hangerő, Bluetooth, kitakaríthatjuk a memóriát egyetlen kattintással, ki-be kapcsolhatjuk a Wi-Fit, legszélen érhetjük el az üzeneteket, innen készíthetünk pl. képernyőképeket, elérhetjük a beállításokat, bekapcsolhatjuk a Ne zavarj lehetőséget is, esetleg elrejthetjük a tálcát.
Remix OS 3 csuda jó kis oprendszer ez

Ez pedig a fájlkezelő a (nem rejtett) Remix könyvtárakkal.
Remix OS 3 fájlkezelő, Remix könyvtárak

Nos, ennyi volt a telepítés, beállítás, mindenki használja egészséggel! Úgy gondolom nagyszerű dolog készülődik a Remix OS képében, főleg ha hetente lesz egy újabb verziója, mint esetünkben.

Itt következnek még a Windowsos telepítővel és egy rövid leírással egybecsomagolt 32 és 64 bites lemezképfájlok letöltő linkjei, és más hasznos Remix OS linkek:
Letölthető legfrissebb Remix OS verziók.
→ A Remix OS for PC weboldala.
Android-x86 letöltések.

2016.08.05.

6 hozzászólás

 1. Zsolt says:

  Sajnos különféle hardver eszközök támogatása nem feltétlen kifogástalan, és már egy ideje nem is fejlesztik. Próbálkozhatsz más Android-x86 lemezképfájllal, illetve attól függően mire és miért van szükséged, más Android emulátorral. Az Android x86 fájlokhoz a linket feljebb találod, Android emulátorokat pedig pl. itt találhatsz.

 2. gyuri says:

  telepítettem külön hddre
  minden tökéletesen működik, kivéve hangot.
  kérném segitségetek.
  köszönöm

 3. Zsolt says:

  Üdv Tamás … köszi, hogy leírtad. Igen, a Windowszal nehéz versenyezni e téren (is), hiszen együtt dolgoznak rajta a hardware gyártókkal (nomeg maguk is azok lennének …), azonkívül vagy kompatibilis valami minden hardverrel, és régebbi rendszerrel, szoftverrel … vagy kicsi és gyors :). A Remix OS az utóbbit választotta.

 4. Tamás says:

  Hello!
  Tegnap telepítettem a fenti os-et, és egyelőre minden rendben vele. A vas egy ősrégi, és amúgy is gagyi compaq presario cq56, amin a win7 már nagyon lassú volt. Ez sokkal gyorsabb, de sajnos nem működik minden, de ez inkább a hardver hibája, illetve a nem kompatibilisságáé.
  Amúgy csak ajánlani tudom!

  Üdv!

 5. Zsolt says:

  Szia!

  Sajnos most nincs működő remix a közelemben, a neten rákeresve lehet találni róla ezt-azt, leginkább hogy sok mindenkinek van gondja vele, de nem akarok csak ezekből idézni… Lehet, hogy bizonyos wlan eszközökkel baja van. Értelmes válaszra várni kellene egy kicsit, beüzemelek valahol egyet és írok …

 6. Zoli says:

  Szia!

  Segítséget szeretnék kérni.
  WIN10 mellé feltelepítettem a Remixos-t, ami szépen fut, csupán a wifit nem találja.
  A beállításoknál a wifi bekapcsoló gombja nem aktív így nem reagál semmire.

  Mi a teendő?

  Köszi a segítséged!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!