A számítógép gyors kikapcsolása

Nem külső programmal, a Windows ad rá lehetőséget. Létezik egy shutdown parancs, ami helyes kapcsolókkal egy batch fájlban, gyors kikapcsolásra bírható. Minden Windowson, így Windows 10-en is működik!

Bezárja az összes programot kérdés nélkül (semmit nem ment el!!!) és leállítja a gépet.

A batch fájl tartalma :

shutdown -f -s -t 0

ennyi… (A hozzászólásokat vegyük figyelembe!)

Ezt bemásoljuk a Notepadbe pl. (Word, stb. nem jó!) és elmentjük mondjuk kikapcs.bat néven ahová szeretnénk (mindegy).
Majd jobb gombbal a fájlra kattintva: Parancsikon létrehozása vagy Küldés – Asztalra mint parancsikon (ha jól emlékszem).
Tehát vagy az Asztalra kell másolni (húzni), vagy már az Asztalon van egy kikapcs.lnk nevű fájl.

Ezek után az Asztalon lévő parancsikonra kattintsunk jobb gombbal, majd Tulajdonságok, s itt Parancsikonok – Ikoncsere.
Egy hibaüzenetre kattintva, ikonok közé jutunk, itt válasszunk ki egyet (van kikapcsoló piros ikon is), majd pedig a Billentyűparancsokat állítsuk be (egyszerűen nyomjuk le amit szeretnénk).

Hasznos pl. a Ctrl-Alt-F12.
Ezek után – Alkalmaz – OK.

Ha minden rendben ment, akkor most a beállított billentyűkombináció lenyomása után kikapcsol a gép, mint a villám.
Az ikonnak az Asztalon kell lennie mindenképp, ha a billentyűzetet akarjuk használni kikapcsoláshoz, ha nem akkor lehet a Tálcán, Start menüben is akár.

A fenti parancs magyarázata:

 • -f = alkalmazások figyelmeztetés nélküli bezárása
 • -s = a számítógép leállítása
 • -t 0 = időtúllépés 0 másodperc (tehát azonnal kikapcs.)

shutdown

2010.06.20.

Kapcsolódó cikk:
Virtuális meghajtó Windows rendszereken, avagy a SUBST parancs.
Switch Off, számítógép kikapcsoló

24 hozzászólás

 1. Csillagpor.hu says:

  Ezt most innen nem fogom tudni megoldani, de egyáltalán nem biztos, hogy szoftveres probléma, akkor meg mondjuk pl. ki kellene cserélni a tápot kísérletként, ha nincs más tünet (pl. csendes a masina), lehet egy kezdődő merevlemez probléma, vagy egyszerűen nagyon poros a gép belseje, ez okozhat érintkezési, hűtési gondokat, és ezek további kiszámíthatatlan hibákat. Ha szoftveres … akkor mondanám, hogy én már nem szenvednék XP-vel, de tudom, hogy legtöbbször kényszer, az adott gépen nem futna újabb, főleg a legújabb Windows. Én az ilyen gépeken Linuxot használok, de mivel az sem a legnépszerűbb, legújabb, legegyszerűbb, ezért ajánlani nem tudom, meg hát nem is ez érdekelne téged, hanem hogy fusson jól a Windows XP-d. Itt az újratelepítés sem jöhet már szóba, mert a legtöbb esetben nincs (már) CD, DVD, meg aztán száz (és valószínűleg alálőttem) frissítés lenne még szükséges, azt meg honnan, ha már nem támogatott … jó tudom vannak helyek … de akkor már inkább a Linuxos megoldás. Az “Energiagazdálkodási lehetőségek beállítása” környékén nézz körül, vagy van olyan beállítás valahol (keress rá), hogy a Windows leállítása után ne kapcsolja ki a számítógépet, ennél ki lehet próbálni, hogy mi van ha engedélyezve, mi van ha letiltva van. Most ennyi jutott eszembe. Minden jót!

 2. Leó says:

  Nekem akármit csinálok a “Windows leáll…” üzenetnél lefagy az XP SP3.
  Már mindent csináltam… Registry turkálás, NT Öröklött illesztő támogatás…

  Ha kinyomom a gombbal, akkor is még a billentyűzeten tovább ég a NumLock, ki kell kapcsolnom az elosztót is, hogy megdögöljön végre…
  Ilyet még nem láttam.

 3. Nincs nevem says:

  Helló !
  Ez kikapcsolás tökéletes ! Eddig több mint fél perc alatt állt le teljesen agép. Most 10 másodperc ! Köszi !!!
  Üdv : Laci

 4. Men says:

  XP-t használok még, és ez igen jó

 5. andrasxa says:

  Én egy barátomat szivattam meg!

 6. Zsolt says:

  Örülök, hogy megoldódott végül.

 7. Zoltán says:

  Igen a billentyűzettel volt a hiba. Vissza lett véve.
  Köszönöm a segítséget! :)

 8. Zsolt says:

  Azért nem csinálja a másik billentyűzet, mert az nem azt a drivert használja. A Windows billentyűzetparancsokat a Windowson belül nem lehet átállítani, valamilyen külső segédprogram kellene hozzá. De a Ctrl+W ilyen működése amúgy sem Windows parancs, abban egyszerűen füleket kellene bezárnia pl. böngészőben, semmi esetre sem kikapcsolni a gépet. Szerintem valami szoftveres vagy hardveres hiba. Meg kell nézni, a Feladatkezelőben az Indítás résznél mik vannak. Ami ezzel kapcsolatos lehet, vagy szerinted nem nem kell, azt le lehet állítani.

  A lényeg, vagy valami külső program csinálja ezt vagy hibás, nem kompatibilis a driver, vagy maga a billentyűzet hibás. Én nem szenvednék vele, visszavinném.

 9. Zoltán says:

  Nincsen semmi olyan ami nem oda kellene. Ha fenn van a driver ha nincs akkor is egyaránt csinálja, teljesen mindegy mi van megnyitva.Ha a billentyűzet telepített fel valamit, már pedig tett fel valamit mivel a driver írta, hogy automatikusan installálta a windows amint bedugtam a bill.Hol tudom megtalálni (vezérlőpult/programok eltávolításban nem találtam semmit.)azt amit fel tett.Vagy a billentyűzet parancsokat?

 10. Zsolt says:

  A Ctrl+W-re normál esetben semmi esetre sem kellene kikapcsolnia a gépnek. Ez két esetben lehetséges, vagy hibás a billentyűzet, vagy feltelepített egy programot ami felülírja a Windows eredeti billentyűzet kombinációinak parancsait. Tehát ha semmi gond a billentyűzettel, akkor valami háttérben futó programot kellene kikapcsolni, törölni, letiltani … nincs egy óra melletti kis ikon, ami az új billentyűzethez tartozik … ?

 11. Zoltán says:

  Elnézést eléggé kevés olyan információ van benne ami elég lenne a megoldáshoz.Akkor még egyszer.Windows 10-et használok.A4Tech Bloody B318-as billentyűzetet használok(1 órája) és ennél tapasztaltam azt hogy a Crtl+W billentyű lenyomásra kikapcsol a gép(csak egy példa–> Minecraftnál egyből kikapcsolt a gép, Google Chrome-nál szépen bezárja sorban az oldalakat a legvégén a böngészőt majd miután ezzel megvolt a gépet.Eddig erre nem volt példa.Amikor vissza dugom a másik bill annál ezt nem tapasztalom sem játékban sem játékon kívül.
  Van-e lehetőség arra, hogy ezt a funkciót kikapcsoljam, a fent leírtakon kívül?

  Előre is köszönöm!

 12. Zoltan says:

  Sziasztok!

  Nekem annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy crtl+w billentyű lenyomásra rögtön kikapcsol a gép.
  Új billentyűzetet használok a réginél nem tapasztaltam.Hol tudnám ezt kikapcsolni?

 13. Zsolt says:

  Nem kell regisztrálni sehol … csak az elmúlt 2 napban (hálistennek :)) nem voltam gépközelben. Itt a válasz: csillagpor.hu/remek/programok/konvertalo-programok#comment-11140

 14. Géza says:

  Megint én /GÉZA/72/
  Hol,hogyan tudom megnézni az ELKÜLDÖM -elküldött 2 db. levelemre a választ???

  Nem vagyok regisztrálva sehol-sehogyan!!!
  Csillagpor.hu oldalán, de HOL? milyen linkre kattintsak??,hogy megnézzem a válaszotokat.
  Elnézést OLD BOY /GÉZA/

 15. Zsolt says:

  Azt akartam írni, hogy azt tudom még elképzelni, hogy nem rendszergazdaként futtatod a parancssort, de akkor sem azt írja ki, hogy nincs ilyen parancs, hanem nincs jogosultságod …
  Nem tudom… csak valami elírás lehet valahol, mert a shutdown parancsot a parancssorban bárhol kiadod (bármilyen könyvtárból), végrehajtja. A múltkor is, most is kipróbáltam, és ment nekem.
  Nincs most több ötletem…

 16. Nincs nevem says:

  … és ami még érdekes, hogy a futtatásba beírva: “cmd” majd a megjelenő “op rendszer” képernyőn beírva “shutdown -f -s -t 0” itt sem fut le, azt mondja nem ismeri sem külső sem belső parancsként …

 17. Nincs nevem says:

  Háát, én minden megpróbáltam, itt is ott is így is úgy is, de ez bizony nem megy :( A futtatásba beírva lefut, bár akkor is 25-30 mp amíg lekapcsol a gép, de mint bat fájl, nem hajlandó, csak valami hibára megy …

 18. Zsolt says:

  A probléma valószínűleg abból adódott, hogy a bejegyzésből másoltad be a szöveget valamelyik szövegszerkesztőbe.
  Nekem a képen látható eredménye lett így (a shutdown előtti karaktereket figyeld!).
  Ha Notepadbe begépeled (tehát nem másolod), akkor működni fog. 64 bites Windows 7-en próbáltam most, tehát valószínű hogy eddig minden Windowson működik.
  shutdown

 19. Joe says:

  Szia!

  nagyon örültem ennek a kis segédnek, és tökéletesen ezt is tettem, amit írtál, de nem működik. Lehet látni, hogy lefut a bat fájl, valami hibaüzenetet jelenít meg (nagyon gyorsan, nem lehet elolvasni) és aztán semmi nem történik … :((

  Hálás lennék, ha segítenél, hogy vajh miért nem, és mit kell tenni, hogy igen …ű

  üdv Joe

 20. Zoltan says:

  Sziasztok!

  Ugyanerre lenne szükségem, csak C nyelven. Ezt hogy érhetem el?

 21. 15xxx15 says:

  Kössz bevált!

 22. Zsolt says:

  Szívesen!

 23. x says:

  Ez nagyon király! Köszi szépen!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!