Csillagpor.hu
Csillagpor.huEzt használom, IT cikkek → Tények a CIA-tól minden országról

Tények a CIA-tól minden országról

CIA – The World Factbook, azaz tények könyve a világról.
A CIA World Factbookjával 2000-ben ismerkedtem meg. Azóta bármely ország bármilyen adata érdekel, itt kezdem a keresést, és többnyire nem is kell tovább kutatnom.

Minden téren friss adatokat biztosít az adatbázis, pl. Magyarországról e pillanatban a még nem egészen két hónapos kormány összetétele szerepel, pontos hivatalba lépési dátummal.

Épp 3 napja (09.06.08.) ment át egy teljes dizájn váltáson az oldal, így ismét pozitív irányba fejlődött, és persze bővült is. A CIA 1980-tól szerkeszti a tények könyvét és igazából nem is értem miért nem közismert a létezése (akinek az, attól elnézést…).

Az Introduction a Background-al kezdődik. Egy ország hátterét, vagyis történelmét csodás rövidséggel írják le.

CIA World Factbook 2009

Magyarország pl. az 1000 éves “Christian kingdom”, majd “for many centuries served as a bulwark against Ottoman Turkish expansion in Europe” kerül megemlítésre, azaz kb. bástyaként védtük Európát évszázadokon keresztül a török terjeszkedéstől. Ezután az “Austro-Hungarian Empire” következik, mely összeomlott az első világháborúban, rögtön utána a második világháború, amitől kommunista uralom alá kerültünk, 56 és “Warsaw Pact”, aztán “Goulash Communism”, majd “first multiparty elections in 1990” és végül a napi politika, mely onnan nézve fontos belőlünk: “It joined NATO in 1999 and the EU in 2004.”

A tények csoportosítása a földrajzi adatokkal folytatódik, ezután az emberek következnek. Itt megtudhatjuk, hogy már rég nem vagyunk 10 millióan csak 9,905,596-an (becslés 2009 júliusra) és az ország 93.6 %-a beszél csak magyarul (?).
A kormány és közigazgatás következik ezután, majd a gazdaság igen friss, részletes és pontos adatokkal.
A kommunikációról szóló információk között a rádió, televízió, telefon és internet felhasználókról, állomásokról kaphatunk tényeket.
A szállítás felsorolásában földi, vízi, légi eszközökről szóló adatok szerepelnek, ezután pedig a hadseregről tudhatunk meg ezt-azt, pl. hogy a GDP 1,75%-a megy el erre.
Legvégül a nemzetközi kérdések…

Minden egyes kategória rengeteg adatot tartalmaz egy országról, alig juthat eszünkbe olyan amivel nem foglalkoznak.
A leírások közben mindenhol találhatunk linkeket, melyek az adott kategória más országokkal való összehasonlító listáját jelenítik meg.

A nyitó oldalról földrészenként is kezdhetjük a nézelődés, de megnézhetjük a listából pl. az egész Föld adatait, vagy az Európai Unióét és innen választhatjuk ki a konkrét országokat is.

Kellemes böngészést mindenkinek!

cia.gov/library/publications/the-world-factbook

Frissítve: 2020. március 20. 15:05

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

»
«

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2020 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.