Csillagpor.hu
Csillagpor.huIT hírek → Terranet peer-to-peer mobil telefon hálózat

Mobil rendszer, ingyenes hívásokkal!

Egy svéd vállalat közvetlen telefonhívásokat megvalósító rendszert tesztel.
Reményeik szerint ez drámaian javítaná a kommunikációt a harmadik világban.

A Terranet ötlete, hogy peer-to-peer (egyenrangú) kapcsolatot létesít a telefonok között, telefonközpont nélkül.

Anders CarliusAnders Carlius-nak a Terranet alapítójának az alapötlet egy 2002-es tanzániai szafarin jutott eszébe, mikor is a térerő gyengesége miatt nem tudott beszélni a néhány méterre egy jeep-ben üldögélő barátaival.

“Akkor kezdtünk el gondolkodni a telefontól telefonig kommunikáción és azon, hogy tényleg olyan nagy nehézséget jelent ez?”

A Terranet technológiája lehetővé teszi, hogy egyes készüléket továbbítsák a hívásokat, útválasztóként, így tulajdonképpen közösségi hálózatba szerveződnek.
Egy telefon csak egy másik készülékhez csatlakozik, ezek hatótávolsága egyenként kb. 1 km, de együtt kiterjesztik a hálózat hatáskörzetét.
Az együttműködő útválasztó telefon ez esetben azt jelenti, hogy nincs központ, nincs szolgáltató, nincs operátor, tehát költség sincs, csak mindenkinek egy telefon és kész.

Terranet hálózat alakul...Egy bekapcsolt Terranet telefon elkezd keresni telefonokat a hatókörén belül, ha talál egyet csatlakoztatja a hálózatához. Ha hívnak egy telefonszámot, egy készülék észleli, leellenőrzi, hogy a hálózatában létezik e ilyen szám. Ha van akkor vagy ő az, vagy átmegy rajta a hívás a célig.
Míg egy telefon hatásköre 1 km, a csatlakozások közben ez a távolság megsokszorozódik létrehozva egy kis hálózatot.

Az is megoldható, hogy mindezek egy PC-hez is csatlakozzanak, így Interneten összeköthetnek Terranet hálózatokat.
Jelenleg ezek a hálózatok csak speciális telefonokkal működnek, de Carlius szerint nemsokára olyan szolgáltatás lesz mint a Bluetooth.

Az szinte természetes, hogy a nagy mobilszolgáltatók nem örülnének ezeknek a hálózatoknak, hiszen ez könnyen a GSM technológia végét jelentheti.

Az Ericsson lát benne fantáziát.Az üzlet farkastörvényei a megvalósítást is gátolhatják, hiszen milyen modell szerint és kinek érné meg ezen technológia elterjedése?
Csak a készülékeken lehetne keresni.

Egy biztató elem azért mutatkozik. Az Ericsson cég már befektetett 3 millió Fontot a Terranet telefonba.
Én személy szerint biztosítottnak látom, hogy városokon belül és a diákok körében osztatlan sikere lenne egy ilyen hálózatnak.
A készülékek legnagyobb részét ma is a divat adja el, tehát azon lenne haszon bőven, csak hát igen, azok a fránya mobilszolgáltatók…

Kapcsolódó cikkek:
Az első orosz mobiltelefon

Csillagpor.hu
2007.10.31.

Frissítve: 2017. január 22. 11:24

»
«

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2019 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.