A Tor telepítése, beüzemelése

Frissítés: Na ez szép! Mire kész lettem a bejegyzéssel, már frissült a Tor a 8-as verzióra, aminek eléggé megváltozott a felülete… tehát itt áll 4 kiegészítő kép, a Tor szempontjából lényeges változásokról.

Egy hozzászóló kérte, hogy segítsen valaki telepíteni és beüzemelni a Tor böngészőt, böngészőcsomagot. Ez manapság már egyáltalán nem bonyolult feladat, szinte semmiség … mégis csináltam róla egy pár képernyőképet, biztosan segít pár dolog értelmezésében annak, aki személyazonosságát elrejtve szeretne böngészni, ezért cserébe kisebb-nagyobb lassulást is elfogadva.

Megváltozott a bal felső Tor ikon és a menü is, innen érhetjük el a beállításait.
Tor menü, beállítások

A New Identity és Circuit kérése átkerült a böngésző fő beállító menüjébe.
New Identity és Circuit kérése

A HTTPS Everywhere is kapott egy külön ikont.
HTTPS Everywhere

Részletesebb beállítások lehetségesek a NoScript menüjéből.
NoScript

Innentől a régebbi verzió… ami így is ugyanolyan hasznos :)

“Telepítéskor” – mint láthatjuk – nem a megszokott mappákat használja, hanem az Asztalra hoz létre egy könyvtárat, abba csomagolja ki az összes fájlt, majd kapunk mellé egy indító parancsikont.
Tor az asztalon

Innen elérhetjük a hálózat 2 beállítását …
network

… egyrészt, hogy az országban ahonnan használni szeretném a Tort, próbálja e azt cenzúrázni az állam, másrészt pedig, hogy használok e proxyt az internetre csatlakozáshoz. Magyarországról használva általában egyiket sem kell bejelölni. Aki használ proxyt, az gondolom tud róla.
Tor cenzúra

Majd mindezek után Connect vagyis csatlakozás a Tor hálózathoz.
csatlakozás a Tor hálózathoz

Csatlakozik … ez tényleg eltarthat egy ideig …
csatlakozik ...

Elindult a böngésző, rögtön megnézhetjük a biztonsági beállításokat.
biztonsági beállítások

A Standard szintnél a weboldalak minden része maximálisan látható és működik. Fontos, hogy ez nem a Tor hálózatra vonatkozik, tehát a Standard beállítással is a Toron keresztül internetezünk rejtetten.
Standard szint

Egy kicsit biztonságosabb szint, a sokszor veszélyesebb elemek letiltva, pl. JavaScript a nem HTTPS oldalakon, így még elég használható a böngészőnk.
Biztonságosabb szint

Itt már mindenhol tiltott a JavaScript, ez a szint már az oldal kinézetét és működését is erősen megváltoztathatja, a HTML5 média anyagok itt és eggyel feljebb is csak kattintásra indulnak. Ezzel a beállítással pl. Facebookozni már nem nagyon tudunk.
tiltott JavaScript

Itt láthatjuk hogy a Tor böngésző jelenleg milyen országokon és IP címeken keresztül éri el az internetet. A New Identity-re vagy a New Circuit…-ra kattintva új “személyazonosságot” kapunk, lejjebb láthatjuk, ahogy megváltoztak az IP címek.
New Identity

A fenti képen láthatjuk, hogy a menüből érhetők el a hálózati beállítások, ez a telepítéskor már látott két lehetőség mellé még egy harmadikat is felvonultat: tűzfalon keresztül csatlakozunk e a hálózathoz?
van e tűzfal

Itt láthatjuk, hogy most már más útvonalon csatlakozunk …
más útvonal

Itt egy kattintással letilthatunk minden scriptet. Ez a NoScript Firefox beépülő, egy plusz biztonságot nyújthat a böngészőnek.
scriptek letiltása

Itt már bekapcsolva, így megjelenik a menüben az átmeneti kikapcsolási lehetőség erre az oldalra, lejjebb a mindenhol visszakapcsolás és a beállításai.
NoScript ki-bekapcs

Itt pedig a NoScript beállító ablaka látható, ez elég részletes, ebben most nem mélyülünk el – mint már írtam – ez nem a Tor beállítása, ez egy böngésző kiegészítő.
NoScript beállítások

Mivel ez egy Firefox böngésző, itt ugyanúgy megtalálhatók, ki-be kapcsolhatók, eltávolíthatók a beépülők. A Torbuttont és a TorLaunchert ne töröljük, mert akkor egy sima Firefoxot kapunk :)
Tor pluginek

Tehát ennyi lenne az egész … rejtett böngészést kívánok!

2018.09.08.

Kapcsolódó bejegyzés:
A Windows 10 kémkedésének letiltása – O&O ShutUp10

2 hozzászólás

  1. Zsolt says:

    USB-re itt van a hordozható verziója: sourceforge.net/projects/torbrowserportable, elindítod kitömöríti egy mappába (TorBrowserPortable) és ezt a mappát felmásolod az USB eszközre, mappából a TorBrowserPortable.exe fájllal kell indítani. Beállítani nem kell semmit, a biztonság szintjét állíthatod egy csúszkával, de ez csak az olyan biztonsági beállításokra vonatkozik, amiket más böngészőknél is beállíthatsz (esetleg pluginekkel), az IP címed rejtettsége automatikusan működik. Bal fent a hagymánál és a NoScript ikonnál vannak beállítások, a hagymánál lent van a frissítés, azt érdemes rögtön megcsinálni. Ettől többet nem nagyon kell vele csinálni, ha netán valami speciális kívánságod van megírhatod ide is.

  2. Névtelen says:

    Sziasztok,
    tudtok ajánlani valakit, aki profi módon segít a telepítést elvégezni. Úgy értem ez egy usb-re is megy.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!