Csillagpor.hu
Csillagpor.huOperációs rendszerek, Szoftver, Windows 10, Windows 7, Windows 8, Windows tippek, Windows XP → Vírusirtó lemezek meg egyebek

Vírusirtó lemezek meg egyebek

Az előző vírusirtó lemezekről szóló bejegyzésbe 8, a telepített Windowstól függetlenül induló kártevő eltávolító megoldás fért bele. Itt következik további 5 megmentő, és még azok a hasznos bootlemezek és társaik, amikkel a bejegyzés írása közben találkoztam. Vész esetére ebben a két bejegyzésben biztos hogy megtaláljuk azt, ami nekünk szükséges Windowsunk illetve adataink megmentéséhez. A leghasznosabb, ha azelőtt felfegyverkezünk, mielőtt megtörténik a baj!

Norton Bootable Recovery Tool

A Symantec eme eszközét csak nehezen sikerült elindulásra bírni, át kellett írni a boot paramétereket, úgy már sikerült.
(Itt hozzátenném – hogy mint az előző bejegyzésben írtam – virtuális gépeken próbáltam ki a rendszereket, tehát egyáltalán nem biztos, hogy efféle problémákkal valós környezetben bárki is találkozna, de azért leírom az általam talált megoldást.) Tehát ha gond van a megjelenítéssel, akkor a boot menü számlálóját megállítjuk, a legegyszerűbb ha kétszer megnyomjuk a Tab-ot, így először leáll a visszaszámlálás, a második után pedig szerkeszthetjük a boot paramétereket. Itt annyit kell tenni, hogy a kurzort elvisszük a vga=791 végéig és kitöröljük ezt a részt, majd Enter. De ha nincs gond, akkor semmit sem kell csinálni. Egyébként indulás közben át lehet állítani magyar nyelvre, automatikusan frissíti magát, majd szintén automatikusan, minden kérdés nélkül kezdi a Windows meghajtó átvizsgálását … aztán ennyi, nem talált semmit úgyhogy nem tudom megmondani mi van akkor, ha talál … ja, még van egy Opera böngészője is.

security.symantec.com/nbrt

Szóval nálam mindenféle beavatkozás nélkül így indul el …
Norton Bootable Recovery Tool hibásan indul

Az indítómenüben a fent leírt módon előhozhatók a paraméterek.
Norton Bootable Recovery Tool indító menü

Ennyit kell rajta változtatni, kitörölni a vga=791-et.
Norton Bootable Recovery boot paraméter változtatás

Ezután már gond nélkül fut, ha beállítjuk útközben, akkor magyarul.
Norton Bootable Recovery boot számítógép vizsgálata

Anvi Rescue Disk

Az Anvisoft lemezének oldala azt írja, hogy töltsem le és javítsam a biztonsági lukakat a Windowsomon könnyedén. Leginkább a zsarolóvírusok eltávolításával dicsekszik, a legelterjedtebbekről olvashatunk is az oldalon. Ezeken kívül természetesen megkeresi és kitakarítja a “hagyományos” vírusokat, rosszindulatú programokat és mindenféle egyéb fertőzéseket is. Azt már nem írom le, hogy egy másik operációs rendszert indít, így tudja hatékonyan … itt mind ezt teszi. A lemez tulajdonképp egy teljes értékű Linux (CD Linux Xfce felülettel), van benne GParted is, fájlkezelő, böngésző, levelező, pdf olvasó, üzenetküldő … minden. Ha kicsomagoljuk a letöltött fájlt, benne van a BootUsb.exe is, amivel értelemszerűen bootolható USB meghajtót tudunk létrehozni a Rescue.iso lemezképfájlból. A lemezen van Windows registry javító is, és kilépéskor fel akarja telepíteni Windowsra az Anvi Smart Defendert, ha hagyom akkor a következő Windows indításnál elindítja a telepítést, majd automatikusan frissíti az adatbázist. Többet nem írok, megtalálja akinek kell.

→ anvisoft.com/rescue-disk

Sokféleképp kereshetünk.
Anvi Rescue Disk

Avira Rescue System

Nos … ez az a rendszer amiről az előző bejegyzésben azt írtam, hogy virtuális gépben sehogy sem tudtam elindítani, de amúgy lehet, hogy működik. Erőt vettem magamon és feltoltam egy pendrive-ra… persze hogy működik. Szóval az Avira Rescue System is egy “Live-System”, amivel a “Windows-Desktop-PC” kitakarítható, akkor is ha a Windows már nem válaszol, nem reagál. Ez egy Ubuntu alapú boot lemez egyébként, sok minden található rajta az Avira szoftverén kívül is, pl: TeamViewer, Firefox, GParted, képnéző, PDF néző, szövegszerkesztő, képernyőkép készítő, Backup/Restore program … frissíthető is a teljes rendszer, ha USB meghajtón van, mert ugye itt tudja írni is a lemezt. Szóval … hol is tartottam … igen. Tehát megkeresi és rendbe hozza a káros változtatásokat a fájlokban, Windows registryben, kitakarítja a rosszindulatú programokat, ezeket megcsinálja Linux rendszerrel is, ha szükséges. (Már hogy nem csak Windowst képes rendbe hozni.) Egyébként gyakorlatilag semmit nem kell tennünk, csak elindítani, és végzi a dolgát automatikusan. Na persze, ha nem a registryt szeretnénk szerkeszteni … ezt a lehetőséget a Tools-ban találjuk. Mivel felcsatolja automatikusan az összes létező fájlrendszert (amink van), nagyszerű adatmentő eszköz is. A letöltésnél állítólag naponta frissül az ISO fájl.

avira.com/de/download/product/avira-rescue-system (már nem találom az Avira oldalán)

Azt mondja, hogy mentsük a rendszert, mielőtt nekikezdünk.
Avira Rescue System

Vba32 Rescue

A Vba32 megmentőnk csak karakteres felületű, nagyon kicsi és nagyon gyors rendszer. Sok menüt, sok beállítási lehetőséget találunk benne. Menet közben láthatjuk, hogy milyen billentyűkkel kezelhetjük, de semmi extra, szerintem adja magát. Ha valamilyen folyamatot meg szeretnénk szakítani, akkor a Ctrl+C billentyűvel megtehetjük. Keresi és leállítja a futó káros folyamatokat, kitakarítja a kártevőket. Tartalmazza a Midnight Commander fájlkezelőt, képes bootlemezt csinálni, állítólag beállítja a hálózatot és automatikusan frissül, de frissíthetjük kézzel is, amihez lehet hogy konfigurálni kell a hálózati beállításokat, de dhcp-vel hamar elindul, és tölti is le amit kell. Szerintem nem nehéz kezelni, de kétségtelen, hogy kicsit tapasztaltabb felhasználók jobban boldogulnak vele. Van hozzá egy angol nyelvű kézikönyv is, az segíthet.

anti-virus.by/en/vba32rescue

Az egyik menü a sok közül, de innen indíthatjuk a keresést.
vba32 rescue

Zillya! LiveCD

A Zillya! Scanner dolgozik benne, ami külön is letölthető ingyenesen, és futtatható telepítés nélkül. A lemez felülete félig angol, félig orosz, de a használhatóságon szerintem nem ront (a víruskereső angol). Indítás után a víruskeresőn kívül kapjuk a FAR fájlkezelőt, ami Wine-on fut, van egy webböngészője is, grafikus fájlkezelője, ennyi. A Windowsos meghajtók fel vannak csatolva és ikonban kipakolva az asztalra. Gyors, teljes és válogatós keresés lehet a választás. Természetesen ők is arra az esetre ajánlják, ha a hagyományos módszerekkel, telepített Windowsról már nem menne a rendszer rendberakása. A lenti linkről elérhető oldal aljáról tölthető le külön a CD és az USB meghajtóra szánt változata, mellette önállóan elérhető a víruskereső is.

zillya.com/products

Fájlkezelő, víruskereső …
Zillya! Live-CD

… és akkor itt vége, megvolt a 13.
Mondhatnám … de nem tehetem, mert még vagy 10 lemez itt sorakozik!
Ebből kettő az amit még a fenti listához lehetne bizonytalanul csapni, a többiről csak rövid említést teszek, mert többnyire nem vírusirtók, csak sok mindent meg kellett vizsgálnom még kiválogattam a fentieket, és úgy gondolom, hogy aki végigolvasta ezt a két bejegyzést, azt érdekelhetik ezek is.

+2

FSecure Rescue CD

Frissítés: Az oldaláról már nem tölthető le, ha valaki valahol rátalál, akkor is csak nagyon korlátozott keretek között veszi hasznát.

Ezzel kínlódtam egy ideig, végül egy 32 bites Windows XP-n sikerült beüzemelni. Nem írják hogy csak 32 bitesen futna, hacsak nem arra céloznak itt a “Be x86 compatible”-el, mindegy. Nem tudom azt állítani, hogy fut 64 bitesen, ha nekem nem ment, így pedig nem állíthatom, hogy teljes értékű lemez lenne. Frissíti az vírus adatbázist automatikusan, vizsgálja a Windows meghajtókat, masterboot recordot, karakteres felületű, tehát az egér nem működik. Ha valaki ennek ellenére kipróbálta 64 bites rendszeren és nála működik, kérem írja meg egy hozzászólásban!

f-secure.com/en/web/labs_global/rescue-cd

Trinity Rescue Kit

Ez a lemez elég sok minden. Természetesen víruskereső is, nem is egy, van benne: Clam AV, F-Prot, BitDefender, Vexira, Avast. Ezeket egy menüből indíthatjuk, nem grafikus a felület, némelyik vírusirtónak nem tudja letölteni a frissítését, és nem egyszerű a kezelőfelület. Akkor miért van itt? Mert azért legalább 3 víruskereső frissítve végignézi a rendszerünket, van benne Windows jelszó visszaállító, Windows szemét törlő, backup/restore alkalmazások (többek között partíció visszaállító), Midnight Commander, és még sok-sok minden.

Trinity Rescue Kit

Most pedig azok következnek amiket vizsgáltam még, de valamiért kiszorultak, mégis hasznosak lehetnek:

Panda Cloud Cleaner Rescue ISO

Ez azért nem a fenti listába került, mert nem a LiveDiskről futtatja a vírusirtót. Elindítjuk a lemezről a rendszert, felmásolja a Panda Cloud Cleanert a C:\CloudCleaner mappába, majd el kell távolítani a lemezt és a újraindítani a Windowst. Ennek nem tudom el kellene e indulnia a Windows betöltődésekor, mindenesetre nekem nem tette. Az előbb írta mappából kellett elindítani a PCloudCleaner.exe fájllal a programot ami frissül, keres, rendben minden, továbbá le lehet vele állítani az összes futó folyamatot is. Frissítéskor ugyanúgy a C: meghajtóra másolja magát csak az újabb verzióval, tehát a C:\CloudCleaner_ mappában lesz, vagyis lépjünk ki a programból, és indítsuk el az újat! Nos nekem ez a macera nem tetszett, meg az egésznek az lenne a lényege, hogy teljesen a telepített Windowstól függetlenül tudunk dolgozni a rendszeren. Ez nem tudja ezt, de végül is kapunk egy telepítés nélkül működő vírusirtót, ami leállít nekünk minden szálat, ha akarjuk.
pandasecurity.com

Symantec PC Tools

Azért került ide, mert már nem fejlesztik tovább. Amúgy elég jó cucc, van benne fájlvisszaállító, lemezdetonátor (véglegesen töröl a lemezről mindent), fájlkezelő, és amiért itt van az az Antivirus Scanner. A probléma csak az, hogy már nem frissül a vírus adatbázis. Attól még működhet, de lassan egész biztos teljesen elévül. Szóval lecsúszott szegény a 13-as listából, de vigaszul ott van a lap tetején a Symantec újabb megoldása. Akinek mégis kellene, mondjuk a lemezdetonátor miatt…
pctools.com/aoss/details

UBCD

Erről ennyit jegyzeteltem: “Minden van benne, de talán víruskeresésben nem a legjobb, esetleg karakteresen, túl bonyolult normál használatra, de figyelemreméltó.” Tényleg brutális mennyiségű szoftvert kapunk vele. Van benne csak pl. BIOS törlő, beállítóból 7, processzor tesztelőből vagy 13, merevlemez tesztelő, adatvisszaállító, törlő, particionáló, bootmanager, klónozó, stb-ből összesen több mint 100 … nem folytatom. Szóval ez egy rendszer diagnosztizáló lemez, de van benne pár vírusirtó is és pl. a fent említett Kon-Boot Windows jelszó kikerülő, azt hiszem ez a pontos meghatározása.
ultimatebootcd.com

SystemRescueCd

Vírusirtó az nincs benne, de egy remek Live CD, particionálóval, fájlkezelővel, böngészővel, CD íróval, meg sok mindennel, szóval a beteg Windowsból ezzel is ki tudjuk menteni az adatokat. A boot menüjében el lehet időzni egy ideig :)
system-rescue-cd.org/SystemRescueCd_Homepage

Boot-Repair-Disk

Remek hogy magyar nyelvűre is állítható, egyébként van benne Windows boot helyreállító, operációs rendszer törlő, GParted, Firefox böngésző, fájlkezelő, a Lubuntu az alapja, víruskereső nincs, viszonylag friss.
sourceforge.net/projects/boot-repair-cd

FalconFour’s Ultimate Boot CD

Ebben van minden, nem lehet leírni, csak pár szó … DOS, Mini Linux, Mini XP, Hiren’s Boot CD, MS DART, EASEUS Partition Master Server Edition (? nem igazán lehet jogszerű, bár nem új darab…), MemTest86, Kon-Boot!, FreeDOS, Seagate Diskwizard, Offline NT, 2000, XP, Vista, 7 password changer, DR-Dos Mini with File Copy, PartedMagic, vírusirtók, mindenféle mentő, teszt és ellenőrző programok, böngésző, … ó még mit tudom én. Tényleg felsorolhatatlan, jó pár operációs rendszeren milliónyi szoftver a legkülönfélébb célokra, csak sok minden nem működik, és már nemigen friss … de amúgy elképesztő, napokig lehetne róla írni, érdemes belenézni! Na persze ha egy Windows 10-es géppel kezdenénk valamit a segítségével, akkor akár egy kupac szemétnek is nevezhetjük … nem hiába van itt a végén. A linkjét sem rakom ide, keressünk rá a nevére.

No és akkor most már valóban vége.

Remélem hasznos volt ez a kis túra a vírusirtó Live CD-k világába!

Sok sikert a használatukhoz!

2016.09.20.

Az első rész: Bootolható vírusirtó lemezek

Kapcsolódó:
Vírusirtók
Kémprogram kitakarítók

Frissítve: 2020. április 27. 16:38

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

»
«

Eddig 2 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Csillagpor.hu

Köszi … :)

Névtelen

Az AVIRA még itt megtalálható: majorgeeks.com/mg/getmirror/avira_antivir_rescue_system,1.html

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2021 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.