Csillagpor.hu
Csillagpor.huIT cikkek, Windows XP → Windows XP finomhangolás

Windows XP, befejezés

A kezdeti tervekben itt egy részletes finomhangolás következett volna.
Ez elmarad.

Túl veszélyes eszközöket kellene hozzá nem értők kezébe (is) adnom.
Ezért a programot amivel ezt végeztük volna itt belinkelem.

Ez egy remek ingyenes eszköz, mellyel a Windows registry-n végezhetünk változtatásokat és törléseket is.

Aki vállalja a felelősséget az telepítse, használja. Aki nem kezd bele az sem veszít semmit, ma már készen lesz a tiszta, gyors rendszer!

A döntésem oka, hogy kezdetben egy átlagos felhasználóról beszéltem, aki irodai munkára használja a számítógépét. Ezt a keretet már eddig is igen csak feszegettük, de ezzel a programmal végérvényesen átugornánk a Windows XP-t tehetségesen szétbarmolók táborába (ez nem feltétlen elrontást jelent :-)).

Ha eddig eljutottunk, folytassuk szabadon választott dolgokkal.
ObjectDock
Ha a Windows XP visztásításával, illetve más felületi átalakításokkal szeretne foglalkozni, akkor a Stardock cég programjait érdemes megnéznie!
Kisebb összegekért szép és hasznos dolgokhoz juthatunk. Az operációs rendszer felületeiben igen nagy tapasztalata van a cégnek, hiszen én pl. még OS/2-es korából ismerem (sajnos tíz éve kallódik ez a nagyszerű oprendszer…), de ha valaki ingyen szeretne hozzájutni ehhez – ahhoz akkor az ObjectDock érdekes választás lehet.

A másik free eszköz amit a DesktopXel együtt fejlesztenek (szintén a Stardock oldalára jutunk) a Thoosje Sidebar ami… hát egy Sidebar.
Ez is és a DesktopX is átalakíthatja a felületünket, ha már unjuk, de ekkor bizony oda a gyorsítás. Bár, még mindig értelmesebb ha ezek lassítják a gépet, mint az elmúlt hetekben eltávolított, leállított feleslegességek.

/Utólagos kiegészítés egy ingyenes eszközzel: RocketDock

VirtualBox Operációs Rendszerek

Ha sok programot, esetleg operációs rendszereket is szeretnénk kipróbálni, érdemes (főleg, ha a gépünk bírja) virtuális gépet feltelepíteni.
Akik nem tudják ez mi fán terem, azoknak csak annyit, hogy több cég állít elő olyan programokat, amik egy új PC-s környezetet varázsolnak operációs rendszerünkre.
Ezek elindításakor, rendesen lefutnak a BIOS rutinok először (azaz bootol a gép), majd mintha egy másik számítógépünk lenne, erre is feltelepíthetünk egy-egy (igen több különállót is!) rendszert, miközben fut “alatta” az “anya” rendszer.
Ez teljesen elszeparált környezet, valóban külön gépként működik, így itt kipróbálhatunk ezt azt.
Fejlesztőknek is hasznos, rögtön több környezetben tesztelni.

Erre egy ingyenes megoldást biztosít az innotek cég VirtualBox nevű szoftvere, ami ráadásul magyarítva is van. Tehát ebben a biztonságos homokozóban tomboljuk ki magunkat, így sokáig működőképes lesz Windowsunk!

Ezeket, ha megtettük vagy nem tettük meg, folytassuk a jv16 PowerTools-al és a Ccleanerrel.
Az elején leírtak szerint előbb takarítsunk ki a CCleanerrel és (ha még működik) utána a jv16 PowerTools-szal végeztessünk el egy registry tömörítést (Registry Compactor), úgy hogy az összes Hive-ot bepipáljuk és ha kész, újraindítjuk a gépet.

Ezek után már csak egy töredezettség mentesítés következik.Lemeztöredezettség-mentesítő
Ha van erre rendszeresített szoftverünk akkor azzal, ha nincs akkor a Windows belső programjával hajtsuk végre.
Ezt megtaláljuk a Kellékek – Rendszereszközök között Lemeztöredezettség-mentesítő néven.
Elindítása után a meghajtó kiválasztásával megkezdhetjük a töredezettség mentesítést. Ha esetleg reklamálna, hogy nincs elég hely a hatékony töredezettség mentesítéshez, akkor vagy helyezzünk át ezt-azt (ha lehet, de a C: meghajtón semmiképp!) ideiglenesen, vagy mehet e-nélkül is. Hasznos lesz azért így is.

Csináljuk meg mindegyik meghajtóval és tulajdonképp készen is vagyunk!

Ezek után, a CCleaner, egy feltelepített vírusirtó és kémprogram/féreg irtó állandó védelme alatt, kis odafigyeléssel sokáig használható lesz Windowsunk.
Néha pedig az eddig leírtakat átnézzük és kitakarítunk.

Ennyi.

Kellemes, hasznos, alkotó Windows és/vagy Linux használatot kívánok mindenkinek!

Búcsúzóul egy adat: a Csillagpor.hu-n a Windows XP (lehet, hogy e sorozatnak is köszönhetően) ma 96,6 %-os aránynak örvend a látogatók operációs rendszerének „versenyében”.

Kapcsolódó cikkek, oldalak:
Windows tippek!
Windows XP, még sokáig!,
Windows XP, mentés,
Windows XP, belső programok,
Windows XP, külső szoftverek,
Windows XP, frissítés, telepítés, beállítások I.,
Windows XP beállítások II., Msconfig, Vezérlőpult,
Windows XP beállítások III., Szolgáltatások,
Windows XP, Befejezés

Csillagpor.hu
2007.09.30.

Frissítve: 2020. március 20. 14:29

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

»
«

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2020 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.