Csillagpor.hu
Csillagpor.huOperációs rendszerek, Windows 10, Windows 7, Windows 8, Windows tippek → Windows 10 Start menü mappák

Windows 10 Start menü mappák

A Windows 10 Start menüje az eddigi starmenükhöz képest szinte egyáltalán nem alakítható valami lett. Se a Fájlkezelőből, se az Asztalról nem lehet csak úgy parancsikonok ráhúzni, aztán egérrel átrendezni. Sőt, a menüelemek sorrendjét sehogyan se lehet tetszőlegesen rendezgetni. Bár ez a folyamat már Windows 7-től kezdve elindult …
Lehetséges pár beállítás a Start menüben, a lentebb látható módokon, de ez nekem édes kevés.

A korábbi Windowsoknál eddig is jobban szerettem a Start menü könyvtárakat átrendezni.
Igazából én egy teljesen üres menüt szeretnék, ahová lehetne könyvtárakat, parancsikonokat, linkeket, csempéket, híreket, tudom is én miket rakni, olyan sorrendben és méretben, ahogy én akarom. Ilyen egyre kevésbé valószínű, hogy lesz (persze tudom, külső indítópultok, stb-k vannak, de én már nem akarok ilyesmiket).

Nekem a Tálcára kihelyezett ikonok, a Tálca eszköztára és egy kicsit átrendezett Start Menu mappák most megfelelőek.
tálcám

A fentebb ígért képek …

Itt pl. a Fájlkezelőre jobb gombbal kattintva előjönnek ezek a lehetőségek, kitűzés a Start menübe vagy a Tálcára.kitűzés a start menübe vagy a tálcára

Ugyanígy le is vehetünk egy csempét vagy azt is kitűzhetjük a Tálcára.csempe levétel

A Start menü beállításai a Gépházban. Több csempe, javaslatok megjelenítése, legutóbb felvett vagy legtöbbet használt alkalmazások, teljes képernyős Start menü … a legalsó link pedig a Start menü mappáinak a beállításaihoz vezet.Start menü beállításai a Gépházban

Tehát akkor a mappák kiválasztása. Itt a Fájlkezelő a gépház és a Letöltések van bekapcsolva.mappák kiválasztása

Ahogy az előző Windowsoknál is a Windows 10 Start menüjéből is kitörölhető MINDEN mappa!
Sajnos a Minden alkalmazás nevű ABC sorrendbe rendezett szörnyeteg marad, még akkor is, ha az összes Start menü mappát úgy ahogy van töröljük! Hogy egy könyvtár teljesen eltűnjön, ahhoz mindhárom útvonalról törölni kell!

A Windows 10-ben (de tulajdonképp a Windows 7 óta) a Start menü tartalma ezen a 3 útvonalon érhető el:
1 – C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\ – ez a minden felhasználónak elérhető alapértelmezett Start menü mappa. A C:\Users\All Users\-ből is ezt érhetjük el.
2 – C:\Users\Default\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\ – ez az alapértelmezett felhasználó mappája.
3 – C:\Users\a mi felhasználói nevünk\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\ – ez pedig a mi felhasználónk mappája.
+1 vagy több – A harmadik felhasználó mintájára, attól függően hány felhasználó van hozzáadva a Windows-hoz.

Nos, először is bármit csinálunk, az összes létező Start menünk mellé hozzunk létre egy másolatot, mondjuk Start Menu 2 néven. Ha bármi nem tervezetten alakul, ebből azonnal visszaállíthatjuk az eredetit. (Attól függően, hogy a Windows fájlkezelőjét vagy valami mást használunk lehetnek különbözők a mappák nevei. A Windows fájlkezelőben nem feltétlenül a valós mappa nevet látjuk.)

Ja, el ne felejtsem, ha az ember nem valami külső fájlkezelőt használ, akkor a Vezérlőpultban a Fájlkezelő beállításainál engedélyezni kell a Rejtett fájlok, mappák és meghajtók megjelenítése opciót.rejtett fájlok megjelenítése

Van egy másik mappa az 1-es számú mappa mellett, a Start Menu Places, amivel a rögtön a Start menü gomb felett megjelenő mappákat lehet szabályozni, a neve: Start menüben/kezdőképernyőn megjelenő mappák kiválasztása a Gépházban.

Szóval ezek a C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu Places\ útvonalon találhatók. Ebben én pl. a Download.lnk parancsikon beállításaiban (a Windows Fájlkezelőben ez Letöltések néven szerepel) azt a mappát adtam meg, ahová én töltöm a dolgokat, szemben az eredeti alapértelmezett a felhasználói könyvtárban lévő Letöltések mappával.Start Menu Places

Letöltések

Tehát másolatot csináltam minden mappáról, mielőtt a tartalmát módosítottam, egybe másoltam a 3-as útvonalon System Tools mappába (vagy Windows Rendszer) minden Windowshoz tartozó cuccot (itt persze lehet más mappába is tenni, és persze csak azt amire szükségünk van, vagy akár több mappát is meg lehet hagyni, a lényeg, hogy akár ezt is megtehetjük), töröltem mindent ami nem szükséges a 3-as mappából, (az 1-es és 2-es mappa teljes tartalmát lehet törölni, ha át vannak másolva a szükségesek) létrehoztam a 0 (vagyis nulla) nevű könyvtárat, így ez mindig a lista elején fog állni, ha megnyitjuk a Minden alkalmazás-t, ebbe belemásoltam mindent, amit gyorsan el akarok érni (igazából nem mindent, mert ami a Tálcán vagy csempékben van, azt nem, nem szeretem ha többször szerepel valami).

Ide bármilyen parancsikon bemásolható bárhonnan, létre is hozhatjuk bármiről a jobb gombos menüben a Parancsikon létrehozása utasítással. Ugyanígy a Startup mappába is bemásolhatunk bármit amit szeretnénk, hogy a Windowszal együtt induljon. Ez nem látszik a Start menüben, a Windows fájlkezelőben Indítópult néven szerepel.

A kiürített C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\ könyvtár.kiürítve

A saját felhasználónk Start Menu mappájában megmaradó könyvtárak, a 0-val.0 és a Windows rendszer

Így most van egy 0 nevű könyvtárunk, az általunk kitalált parancsikonokkal az ABC sorrend elején, és van egy Windows Rendszer nevű gyűjtőnk, amibe a szükséges vagy éppen szükségtelen Windows összetevők, beállítási lehetőségek, stb-k vannak másolva, és maradtak beégetve a Windows alkalmazásai ABC sorrendben.
A W betűig nem kell legörgetnünk, ha rákattintunk pl. a 0-9-ig elemre, megjelennek csak a betűk, innen könnyebben választhatunk, és már a Windows Rendszer mappánál is vagyunk!

a 0 mappajelek, számok, abcWindows rendszer

A Tálcán nekem az Asztal és a Program nevű eszköztár látható. Ez kinyitható és böngészhető. Az Asztal nyilván azért, hogy az Asztalon lévő ikonok eléréséhez ne kelljen eltüntetni a megnyitott ablakokat. Van egy hasznos tulajdonsága, a lista legalján mindig a legutoljára módosított fájlok, parancsikonok láthatók, így könnyítve meg a gyakran használt dolgok elérését. Továbbá innen gyakorlatilag minden elérhető, hiszen itt található az Ez a gép ikon is, amiből tovább böngészhető az összes meghajtó, de a Dokumentumoktól kezdve a Lomtárig mindent elérhetünk innen, tovább böngészhető módon. Hasznos, ha létrehoztuk az asztalra a GodMode ikont, akkor aztán végképp minden beállítást elérünk innen.

A tálcára létre lehet hozni saját eszköztárat is, itt megadhatjuk például a feljebb írt 0 könyvtárat, de így tulajdonképp ki is hagyhatjuk a Start menüt, saját parancsikonokkal feltöltött könyvtárakból csinált eszköztárakkal mindent elérhetünk sokkal kényelmesebben, mint ahogy a Start menüből lehetséges. :)

új eszköztár

Jó kísérletezgetést, de menteni, menteni, menteni mindent előtte!

Kapcsolódó:
Windows 10 telepítő lemez letöltése
Windows 10 jelszókérés letiltása
Ashampoo AntiSpy for Windows 10

Frissítve: 2020. március 20. 15:16

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

»
«

Eddig 6 hozzászólás, szólj hozzá te is!

Garab Viktória

Remélem sikeres lesz a használata

Zsolt

A Tálcán megjelenő ikonokat egyébként innen lehet törölni: C:\Users\te felhasználóneved\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\TaskBar, de ez nem hiszem, hogy hatással van a … szóval az inkább az értesítési ikonokra vonatkozik, amiről írsz. A tálca ikonok nincsenek a Gépházban … még ha úgy is fordították, ráadásul nálam nem is így néz ki a dolog, a Tálcáról jobb gombbal elérve, a Beállításokból indultam, hogy megtaláljam amiről beszélsz. Valószínűleg a Windows 10 különböző verzióját használjuk.
Amik eszembe jutnak: Nézz rá a CCleanerrel, abból újabban már a Windows 10 beépített programjai is eltávolíthatók (Eszközök – Programok eltávolítása, és itt Eltávolítás és ha még mindig maradt valami, akkor Törlés).
Nézd meg a Futtatásból indítva az msconfig-gal, hogy az Automatikus indításnál nem indul e el valami olyan is, amit nem akarsz, ugyanis az értesítési területen csak futó alkalmazások jelennek meg. Ha ezek mennek, akkor kipróbálhatod a jv16 PowerTools X próbaverziójával is az eltávolítást, abban van olyasmi, hogy programok maradékénak eltávolítása, most nincs előttem, nem emlékszem a pontos nevére. Ha ez sem megy, akkor a Futtatásból regedit, és abban óvatosan megkeresni, kitörölni. … Sok sikert!

Petrov

Nekem a következő problémám van. A Windows 10-nél a gépházban a Rendszer/Értesítések és műveletek/A tálcán megjelenítendő ikonok kiválasztása menüben olyan programoknak az ikonjai is megtalálhatóak nálam, amelyek korábban eltávolításra kerültek. Szabályosan uninstallált programoké. Ezeket az ikonokat ki tudom valahonnét törölni, vagy a gépház tartalma fájlkezelőn keresztül nem hozzáférhető? Már mindenütt kerestem őket a fájlkezelővel, de sehol nem találtam rá a tárhelyükre.

Zsolt

Igen, az eredeti neve System Tools :)

Bandiko

Ja, meg van :) System Tools … a Total Commander miatt.

Bandiko

Szia! Én nem találom a Windows Rendszer mappát. Az hogy lehet?

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2021 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.