Csillagpor.hu
Csillagpor.huEzt használom, IT cikkek, Szoftver → Xenu tört link kereső, ellenőrző program

Xenu – tört link kereső

A Xenu tört link kereső, program már szerepel a Csillagporon a programok között. Weboldalunkon belüli és kívüli kapcsolatok változásait, hibáit ellenőrizhetjük vele, igen gyorsan.

Jó pár éve naponta használom, és nagyobb oldalaknál, higgyük el, szükséges is! Szinte mindig talál tört linkeket.
Belső hibák is előfordulhatnak, de a külső linkek ellenőrzése az amiben igazán hasznos azért, mert rengeteg oldal megszűnik, és tapasztalataim alapján a webmesterek nem túl gondosak az átirányítások terén (és/vagy a link ellenőrzés terén).

A program működése rendkívül egyszerű. Indítás után ellenőrizhetünk URL-t vagy URL list-et.

Az URL list még csak teszt állapotban van (pár éve), de én leggyakrabban ezt használom, legalábbis azoknál a weboldalaknál, amikkel folyamatosan kell foglalkoznom. Itt létre kell hozni egy szöveges fájlt (mondjuk url.txt) amiben egyszerűen egymás alá kell írni a webcímeket. Majd File – Check URL List, kiválasztjuk és már megy is az ellenőrzés.

A beállításainál megadhatjuk, hogy milyen mélységig ellenőrizze a linkeket (Maximum level), és hogy hány szálon fusson párhuzamosan (Parallel Threads). Ez max. 100 lehet, ettől ilyen gyors.
Azt is beállíthatjuk, hogy miket ellenőrizzen, ebben gyakorlatilag minden benne lehet. (lentebb…)

xenuHasznos opció a View menüpontnál, a Show broken links only, így több ezer link között is rögtön rátalálunk a hibásakra.
Többféleképp menthetjük az eredményeket, készíthetünk pl. Google sitemap-et is vele, bár ennek igazán csak akkor van értelme, ha csak a belső linkeket ellenőriztük.

Ha a keresés végén kérjük, HTML formában elkészíti nekünk a “Xenu’s broken link report”-ot, melyben minden benne van.
Rendezhetjük tört linkek, illetve oldalak szerint a találatot (ill. ez már meg van, csak van hozzá link), megmutatja az átirányított URL-eket, az FTP, gopher URL-eket, a keresők számára is használható URL-eket, a lapokat Title tag alapján is rendezi, megmutatja a hibás helyi linkeket (értsd: valami/#itt), Orphan fájlokat (amikre semmilyen link nem mutat), és végül láthatunk egy statisztikát is.

A programban a találatokra jobb gombbal kattintva, a Properties-ben megnézhetjük melyik fájlban van a tört link, illetve megnyithatjuk böngészőben (ez két bal klikkre is működik), megnézhetjük a Google cache-ben, a Wayback Machine-ben (tehát ha volt, de már nincs), illetve Alexa-nál mi a helyzet.
Tapasztalatból tudom, a Wikipedia oldalak szinte mindig forbidden request-et jelentenek, de ha kétszer rákattintunk kiderül, hogy semmi gond.

Egy videó a Xenuról.

A Xenu oldala design tekintetében… szóval nincs neki olyanja.

Kapcsolódó bejegyzés:
GSiteCrawler, Google sitemap generátor

Frissítve: 2020. március 20. 14:31

Legnépszerűbbek: Videószerkesztő programok, Képszerkesztő programok, Törölt fájl visszaállítás és fájlrendszer helyreállítás, Windows 10 bejelentkező jelszó kérés letiltása, Particionáló programok, Internet böngészők

»
«

Kérdezz, szólj hozzá!
Semmilyen adatodra nincs szükségünk,
de ha gondolod, itt megadhatod a neved:


Itt szólhatsz hozzá:
Megjelenés előtt minden hozzászólás moderálásra kerül. → Ha érdekelnek az okok ...

Impresszum / Kapcsolat / Közösségi média | Adatvédelmi Nyilatkozat

2003 - 2020 : Csillagpor.hu ... hogy neked jó legyen!

A Csillagpor.hu is sütikkel édesíti az életed, de semmilyen személyes adatodra nincs szükségünk! Ha bővebben érdekelne ... Jó, legyen.